Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia, foto: ShotPot/pixabay

Rodičia by mali byť obozretní pri zverejňovaní fotografií detí na sociálnych sieťach – upozorňuje NBÚ

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) vydal varovanie, v ktorom upozorňuje rodičov na riziká spojené so zverejňovaním fotografií ich detí na sociálnych sieťach. Podľa informácií z odboru komunikácie NBÚ, zdieľanie detských fotografií na internete, známe aj ako „sharenting“, môže mať negatívne následky pre súkromie detí a môže ich vystaviť možnosti šikany alebo zneužitia.

Významná je aj rada NBÚ, aby sa rodičia zdržali fotografovania alebo natáčania materiálov s citlivým obsahom, ako je napríklad nahota alebo situácie, ktoré by mohli byť nepríjemné pre deti. Úrad zdôrazňuje, že všetko, čo raz unikne na internet, tam zostáva a môže byť zneužité.

„Je dôležité si uvedomiť, že nadmerné a nekontrolované zverejňovanie fotografií detí na internete môže vážne ovplyvniť ich súkromie a mať dlhodobé negatívne dôsledky,“ uviedol Tibor Habo z odboru komunikácie NBÚ. Úrad preto odporúča rodičom, aby obmedzili zdieľanie takýchto fotografií a starostlivo zvážili, čo z ich súkromia uverejňujú.

NBÚ tiež odporúča rodičom upraviť nastavenia ochrany súkromia na sociálnych sieťach a obmedziť prístup k fotografiám len pre vybraný okruh dôveryhodných ľudí. V najlepšom záujme dieťaťa je zverejňovať fotografie, na ktorých nie je zobrazená jeho tvár.

„Mnoho ľudí chce svojmu okoliu ukázať svoj život, pokiaľ možno čo najdokonalejší. Fotografie detí k tomu patria. Často sú ukážkou ,dokonalosti‘ rodiča, ktorý sa prezentuje skvelým dieťaťom. Mnohokrát i fotografiami, ktoré sa rodičovi zdajú vtipné, no z pohľadu dieťaťa o pár rokov neskôr to tak byť nemusí,“ vysvetľuje dôvody sharentingu prezidentka Slovenskej komory psychológov Eva Klimová.

S narastajúcou digitalizáciou je dôležité, aby rodičia prevzali zodpovednosť za ochranu  súkromia a bezpečnosti svojich detí. NBÚ vyzýva rodičov k obozretnosti a zodpovednému zdieľaniu obsahu týkajúceho sa detí na sociálnych sieťach.

Rady NBÚ ako predchádzať negatívnym následkom sharentingu

  • Čokoľvek sa raz dostane na internet, už na ňom zostane a môže to byť zneužité.
  • Pri citlivom obsahu ako je nahota a trápne situácie je najlepšie fotky a videá vôbec nezhotovovať.
  • Nevhodné fotky sa môžu ľahko dostať do nesprávnych rúk, či už omylom, ale aj v dôsledku vedomého konania (napr. kyberšikana).
  • Pokiaľ chcete fotky detí ukázať na sociálnych sieťach, uistite sa, že na fotke nie sú nahé alebo v nepríjemnej situácii, najlepšie je ak im nie je vidno tváre.
  • Ak sú na fotke cudzie deti, pýtajte si súhlas aj ich rodičov.
  • Najlepšie je vyhnúť sa aj tzv. hashtagom.
  • Pri postoch na sociálnych sieťach upravte okruh ľudí, ktorí môžu fotky vidieť.

Shareting – trend, ktorý môže dieťa ohroziť

Termín „sharenting“ je zložením slov „share“ (zdieľať) a „parenting“ (rodičovstvo) a označuje trend, kedy rodičia zdieľajú veľké množstvo fotografií, videí a informácií o svojich deťoch na sociálnych médiách a online platformách. Ide o zdieľanie osobných a súkromných momentov a údajov týkajúcich sa detí, ako sú narodeniny, školské úspechy, dovolenky a iné, s ich online komunitou.

Prečítajte si aj