Streda 23. októbra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: pxhere)

Cifry na cenovkách masla stúpajú: čo je príčinou a kedy sa situácia zlepší?

Cena za štvrť kila masla sa vyšplhala na sumu presahujúcu 4 eurá. Za posledné týždne sme sa stali svedkami rapídneho rastu cien, pričom v apríli tohto roka stála táto základná potravina ešte niečo pod 2 eurá. Aktuálne ceny na burze za túto komoditu sa dostali na takmer historické maximum, čo je dôsledkom viacerých faktorov. Vysoké ceny masla sa naposledy vyskytli počas inflačnej krízy, a premiér Fico, vtedy ako opozičný politik, sľuboval, že situáciu zmení. Teraz čelí nielen rastúcim cenám potravín, ale aj obvineniam, že nedodržal svoje predvolebné sľuby. Čo za týmto zdražovaním stojí a kedy sa môžeme dočkať stabilizácie cien masla?

Cena za 250 g masla sa vyšplhala na 4 eurá

Maslo je novodobý luxus. Aspoň by sa to tak mohlo zdať, keďže cena masla v obchodoch za posledné týždne rapídne stúpla. Kým v apríli tohto roku sme za maslo platili niečo pod 2 eurá, aktuálne sa cena šplhá ku štyrom eurám za 250 g. Na burze sa cenovka za maslo vyšplhala takmer na historické maximum. Príčin je viac. Jednou z nich je nízka svetová ponuka.

Naposledy sme vysoké ceny masla zažili počas inflačnej krízy na prelome rokov 2022-2023. Cena tejto základnej potraviny vyletela ako prvá a ľudia nakupovali maslo s cenovkou 3 a pol eura za 250-gramové balenie. V tom čase Robert Fico (Smer-SD), vtedy ako opozičný politik, tvrdo odkázal poverenému premiérovi Eduardovi Hegerovi, že keď ho stretne, namaže rožok maslom a strčí mu ho do úst. Vtedy ešte netušil, že počas jeho štvrtej vlády bude maslo atakovať cenové vrcholy.

V prvej polovici októbra minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) informácie o vysokých cenách potraviny odmietol. „Cena 250-gramového masla sa hýbe od 1,99 do 2,49 eura a nad 4 eurá sa nám podarilo nájsť len v jednom obchodnom dome. Bez problémov teda viete takéto maslo kúpiť za 2,30 aj od slovenského výrobcu.“ Odkazoval pritom na vlastný prieskum, ktorý ministerstvo spravilo návštevou jednotlivých obchodov.

Čo je za zdražovaním?

K vyššej cene masla podľa komoditného analytika Mareka Nemkyho prispel aj mierny nárast cien mlieka na burze. Tiež priblížil, že v posledných rokoch sa svetoví spracovatelia mliečnych výrobkov kvôli výraznejšiemu dopytu viac zameriavali na výrobu syrov než na výrobu masla. „Navyše prichádzame postupne do sviatočnej sezóny pečenia, čo znamená, že pekári sa začínajú pripravovať na sezónu a nakupujú maslo,“ upozornil

Hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová zdôvodňuje vyššiu cenu masla stúpaním ceny surového kravského mlieka. „Dôvod musíme vidieť napríklad v tom, že napríklad Taliansko výrazne viac nakupuje mlieko a celkovo v únii je menej mlieka. Cenu slovenského masla ovplyvňuje európska spotová cena mlieka a smotany,“ uviedla. Ceny sa podľa Holéciovej zvyšujú teda z dvoch dôvodov. V rámci regiónu Európy je mlieka menej a niektoré krajiny sa snažia o jeho väčší nákup. „Súčasný vývoj naznačuje, že cenu masla bude naďalej negatívne ovplyvňovať jednak vývoj ceny na európskom trhu a tiež následky konsolidačného balíčka, tak ako všetky potraviny,“ doplnila.

Za ďalšiu príčinu vysokej ceny masla možno označiť horúce letné počasie, ktoré viedlo k poklesu dojivosti kráv a zníženiu obsahu tuku v mlieku. K cenovým šokom masla prispieva aj postupný pokles počtu dojníc na menších farmách, kde sa vďaka cenovej politike mliekární stáva čoraz menej výhodné hospodáriť s kravami a predávať mlieko.

 „V súčasnosti sa začína viac prejavovať nedostatok mlieka v EÚ (v polroku 2024 to bol pokles o 0,4 %) v dôsledku horúceho leta, respektíve následných povodní, ako aj veterinárnych ochorení, napríklad v Holandsku choroba modrého jazyka. Na Slovensku je síce produkcia mierne vyššia oproti minulému roku (1,5 %), ale tento fakt nezastaví nárast ceny surového kravského mlieka,“ vysvetľuje rastúcu cenu surového kravského mlieka Slovenský mliekarenský zväz.

Kedy sa cena masla zastabilizuje

Podľa komoditného analytika Nemkyho v septembri dosahovala cena masla na burze maximum. Aktuálne ceny poklesli, avšak sú stále pomerne vysoké. „Cena masla na burze sa výrazne prepadla, stále však zostáva o 32 % vyššie ako začiatkom roka. Ceny sa dostali zo septembrových lokálnych maxím na úrovni 8000 €/t na úroveň 7300 €/t, teda takmer o 10 % nižšie. Pravdepodobne postupne dochádza ku zvýšeným predajom a nižšiemu dopytu zo strany spotrebiteľov, no žiaľ, tento trh nie je taký hlboký, že poskytuje aktuálne správy o každom tržnom pohybe,“ zhodnotil.

Keďže sa blížia najväčšie sviatky v roku, ku ktorým neodmysliteľne patrí aj pečenie, dopyt po tomto mliečnom tuku sa ešte o niečo navýši. Tento faktor tiež bráni tomu, aby v najbližšom období mohlo dôjsť k zníženiu ceny. Analytik však predpokaldá, že po prudkom náraste cien by mala nasledovať stabilizácia.

„Samozrejme, predpoklady na stabilizáciu a následný pokles tu sú. Potvrdzujú to taktiež aj burzové ceny a taktiež aj ceny, ktoré zbiera Európska komisia. Dôvodom bude pravdepodobne negatívnejší vývoj dopytu a nižšia ochota spotrebiteľov nakupovať maslo za takéto ceny,“ očakáva Nemky.

Šéf potravinárskej komory Slovenska Daniel Poturnay sa domnieva, že nižšia DPH na základné potraviny aspoň zmierni rast ich cien. „Z dlhodobého hľadiska bude nižšia DPH na základné potraviny pôsobiť protiinflačne a v prípade mliečnych výrobkov, kde rastú ceny v dôsledku nedostatku základnej suroviny, minimálne zmierni rast cien,“ ozrejmil. 

Mliekári zase poukazujú na skutočnosť, že v dôsledku schváleného konsolidačného balíka sa začali zvyšovať odhady finančných dopadov a zníženie sadzby DPH nemalo predpokladaný upokojujúci účinok. „Naopak, s pribúdajúcimi informáciami o opatreniach v konsolidačnom balíčku začali narastať prepočty finančných dosahov nielen na slovenských výrobcov potravín, ale aj na farmárov ako výrobcov surovín, či výrobcov obalov, prídavných látok a všetkých ďalších vstupov, energie nevynímajúc,“ skonštatoval Slovenský mliekarenský zväz.

Ceny masla v zahraničí

Pravda informovala, že naši západní susedia v Čechách si za 250 g maslo tiež priplácajú a v prepočte to vychádza na 3 eurá za kus. Nejde však o rekordné cenovky na rozdiel od Nemecka, kde došlo k navýšeniu ceny masla z 2,09 na 2,39 eura. „Je to najvyššia cena, aká kedy bola v Nemecku zaznamenaná,“ uviedla vedúca divízie mliekarenského priemyslu spoločnosti Agrarmarkt Informations-Gesellschaft Kerstin Keuneckeová.

Bývalý premiér Igor Matovič (Slovensko) vo videu na sociálnej sieti zverejnil zábery z miestnych potravín v centre Paríža, kde maslo stojí 2,50 eur. Expremiér poukazuje na to, že v centre Paríža si bez problémov viete kúpiť lacnejšie maslo ako na Slovensku alebo za takú cenu ako na Slovensku v akcii, pritom Parížania majú priemerný plat 4000 eur.

Július Jakab (Slovensko) v ďalšom videu navštívil potraviny v Poľsku. Podľa jeho slov hneď v prvej obci za hranicami dokázal kúpiť 82-percentné maslo za 0,86 eura.

Cenové porovnávanie masla s inými krajinami však nie je také jednoduché. Komoditný analytik Nemky upozorňuje, že pri porovnávaní spotrebiteľských cien v odlišných krajinách treba mať na pamäti, že môžu mať odlišne nastavenú daňovú legislatívu. „Porovnanie spotrebiteľských cien v rôznych krajinách je pomerne náročné. Každá krajina má totižto inak nastavené daňové zákony, ktoré platia na rôzne produkty v rôznych mierach, čo môže výrazne skresliť cenové porovnania,“ vysvetlil.

Jedenásť opatrení Demokratov

Mimoparlamentná strana Demokrati predložila vláde 11 konkrétnych opatrení na riešenie situácie s rastúcimi cenami potravín. Ceny označila ako likvidačné najmä pre strednú triedu. Varujú, že ak vláda nezasiahne, dopady pocítia farmári aj stovky tisíc rodín. 

Enviroexpert Demokratov Michal Kiča predstavil riešenia, v rámci ktorých navrhujú napríklad zastropovať ceny, zaviesť potravinové šeky a zrušiť  transakčnú daň alebo ju aspoň časovo posunúť. „Navrhujeme zastropovanie cien potravín, no nie reguláciou. Tiež navrhujeme adresné opatrenie formou potravinových šekov a okamžitú maximalizáciu čerpania prostriedkov z Programu rozvoja vidieka,“ menoval niektoré z opatrení. Kiča vyzval vládu, aby začala konať a túto „doslova chlebovú tému“ okamžite odborne riešila.

Bývalý podpredseda parlamentu Juraj Šeliga kritizuje premiéra Fica za nedodržanie predvolebných sľubov a nečinnosť ministra pôdohospodárstva. „Je absurdné, že rožok s maslom dnes v našej krajine môžeme označiť za luxusné raňajky, pričom minulý rok si táto vláda stanovila, že zastabilizuje ceny potravín a podarilo sa im to tak, že sú stabilne jedny z najdrahších v Európe a ceny ďalej stúpajú,“ poznamenal. Šeliga zároveň dodal, že znížená 5%-ná sadzba DPH na základné potraviny nezabezpečí zníženie cien týchto potravín.

Prečítajte si aj