Streda 23. októbra, 2024
Komunitná záhrada (Freepik)

Mestské farmy produkujú viac C02 ako konvenčné poľnohospodárstvo, vyplýva zo štúdie

Tím odborníkov z viacerých západných univerzít v štúdii uverejnenej začiatkom tohto roka v časopise Nature porovnal uhlíkovú stopu 73 mestských fariem a záhrad s konvenčným poľnohospodárstvom.

Z ich výsledkov vyplýva, že potraviny vypestované na mestských farmách vo Francúzsku, Nemecku, Poľsku, Spojenom kráľovstve a USA vyprodukovali 0,42 kg oxidu uhličitého na jednu porciu, čo je šesťkrát viac ako potraviny vyrobené na konvenčných farmách.

„Hodnotili sme skutočné vstupy a výstupy mestských poľnohospodárskych lokalít a dokázali sme priradiť dopady klimatických zmien ku každej porcii potravín,“ povedal jeden z členov tímu Benjamin Goldstein z Michiganskej univerzity.

Odborníci skúmali tri hlavné vstupy: infraštruktúru (napr. vyvýšené záhony, cesty medzi záhonmi), materiály (napr. kompost, hnojivo, benzín pre stroje) a zavlažovanie.

„Údaje odhalili, že mestské poľnohospodárstvo vykazuje vyššie uhlíkové emisie na porciu ovocia alebo zeleniny ako konvenčné poľnohospodárstvo – okrem niekoľkých výnimiek,“ povedal Goldstein. Jednou z výnimiek bolo pestovanie paradajok v otvorených mestských záhradách. Konvenčné poľnohospodárstvo sa totiž často nezaobíde bez skleníkov pri pestovaní paradajok.

„Konvenčné farmy často používajú pesticídy a umelé hnojivá na pestovanie jednej plodiny. Výsledkom je väčšia úroda a menšia uhlíková stopa v porovnaní s mestskými farmami,“ vysvetlil Goldstein.

V štúdii odborníci navrhli mestským pestovateľom niekoľko úprav, ktoré by viedli k zníženiu skleníkových plynov. Navrhujú napríklad, aby pestovatelia predĺžili používanie vyvýšených záhonov či rôznych prístavkov. Alebo aby pri zavlažovaní viac využívali dažďovú vodu.

Autori štúdie však zdôraznili, že mestské farmy poskytujú aj ďalšie dôležité benefity, ktoré konvenčným farmám často chýbajú. „Okrem pestovania potravín mestskí pestovatelia zažívajú výhody pre duševné a fyzické zdravie, zdieľajú environmentálne povedomie a uľahčujú budovanie komunity,“ uviedol vedúci tímu Jason K. Hawes z Michiganskej univerzity.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj