Utorok 22. októbra, 2024
Na snímke verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský. (Foto: FB / Verejný ochranca práv)

R. Dobrovodský: Novela zákona o neziskovkách môže prispieť k všeobecnej nedôvere voči nim

Novela zákona o neziskových organizáciách spôsobí obmedzenie práva slobodne sa združovať a môže prispieť k všeobecnej nedôvere voči neziskovým organizáciám. Upozornil na to verejný ochranca práv (VOP) Róbert Dobrovodský v reakcii na poslanecký návrh zákona z dielne SNS, ktorý je na programe aktuálnej schôdze Národnej rady SR.

„Vo svetle ťažkej ekonomickej situácie na Slovensku a toho, že neziskové organizácie často pomáhajú chudobným a zraniteľným osobám, by slovenská právna úprava mohla mať odradzujúci účinok na účasť darcov zo zahraničia na financovaní napríklad charitatívnych organizácií. Povinnosť zverejňovať identitu darcov by totiž mohla porušiť ich základné právo na súkromie a právo na ochranu osobných údajov,“ konštatoval Dobrovodský. Vo všeobecnosti by nové povinnosti v slovenskej úprave mohli podľa VOP vytvoriť atmosféru všeobecnej nedôvery voči mimovládnym organizáciám, čo by viedlo aj k obmedzeniu práva slobodne sa združovať.

Dobrovodský sa takisto obáva, že ak by bola novela schválená, tak napríklad povinnosť registrovať sa ako organizácia, ktorá je príjemcom zahraničnej pomoci, povinnosť zverejňovať zoznam darcov zo zahraničia alebo sankcia rozpustenia neziskovej organizácie Ministerstvom vnútra SR bude v rozpore s jednou zo základných slobôd, na ktorej je Európska únia postavená – slobodou pohybu kapitálu.

VOP ozrejmil, že rozumie cieľu návrhu zákona, ktorým je odvrátiť financovanie terorizmu či pranie špinavých peňazí. Uviedol však, že zásah do konkrétneho práva alebo slobody je opodstatnený len v prípade odvracania konkrétneho a reálneho nebezpečia. „Toto nebezpečenstvo nemôže byť uvedené v dôvodovej správe len hypoteticky. Okrem toho, v Slovenskej republike už existujú ochranné mechanizmy proti ilegálnej činnosti právnických osôb,“ dodal Dobrovodský.

Predkladatelia v novele navrhujú, aby sa organizácie, prijímajúce financie zo zahraničia cez 5000 eur za rok, označovali ako organizácie so zahraničnou podporou. Novela obsahuje aj ďalšie zmeny.

Prečítajte si aj