Štvrtok 19. septembra, 2024
Od 16. augusta budú obce vydávať hlasovacie preukazy na voľbu mimo trvalého bydliska (ilustračné foto)
Od 16. augusta budú obce vydávať hlasovacie preukazy na voľbu mimo trvalého bydliska (ilustračné foto)

Obce začali vydávať hlasovacie preukazy na voľbu mimo trvalého bydliska: Flexibilita pre voličov na Slovensku

Od stredy majú voliči na Slovensku novú možnosť uplatniť svoj volebný hlas v inom okrsku než tom, v ktorom majú svoje trvalé bydlisko. Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) oznámilo, že od 16. augusta budú obce vydávať hlasovacie preukazy na voľbu mimo trvalého bydliska, čím sa otvára dvere pre väčšiu flexibilitu pri výkone volebného práva.

S novým hlasovacím preukazom budú mať voliči možnosť hlasovať v akomkoľvek volebnom okrsku na území Slovenska. Aby si voliči mohli túto výhodu využiť, budú musieť vopred požiadať obec, v ktorej majú zaregistrované trvalé bydlisko, o vydanie hlasovacieho preukazu. Tento krok umožní voličom zaregistrovať sa do zoznamu voličov konkrétneho volebného okrsku, kde chcú svoj hlas odovzdať.

Ministerstvo vnútra zdôrazňuje, že proces získania hlasovacieho preukazu je jednoduchý. Voliči budú mať možnosť osobne si preukaz vybaviť až do posledného pracovného dňa pred parlamentnými voľbami, ktoré sú naplánované na 30. septembra. K dispozícii bude aj možnosť zaslať žiadosť o preukaz listom alebo e-mailom, pričom tieto žiadosti budú musieť obce prijať najneskôr do 8. septembra. Hlasovací preukaz bude následne doručený voličovi na adresu jeho trvalého bydliska.

V prípade, že volič neuvádza inú adresu, preukaz mu bude doručený na trvalé bydlisko. Aby sa zabezpečila bezpečnosť doručenia, bude zasielaný doporučenou zásielkou „do vlastných rúk“. Toto opatrenie má zabezpečiť, že hlasovacie preukazy sa dostanú do rúk oprávnených voličov.

Napriek tejto novinke Ministerstvo vnútra upozorňuje, že hlasovací preukaz nebude vydaný voličom, ktorí už požiadali o voľbu poštou. Jedinou výnimkou bude situácia, keď zásielka s volebnými materiálmi bola vrátená späť ako nedoručiteľná. Pri strate alebo odcudzení hlasovacieho preukazu obec nevydá nový preukaz. Pri samotnom hlasovaní budeme musieť okrem hlasovacieho preukazu predložiť aj svoj občiansky preukaz.

Táto nová možnosť ukazuje ako vítaný krok smerom k zvýšenej participácii voličov. Flexibilita pri voľbe volebného okrsku prinesie väčšiu pohodlnosť pre tých, ktorí sa v čase hlasovania nachádzajú mimo svojho trvalého bydliska.

Prečítajte si aj