Utorok 22. októbra, 2024
Americký minister obrany Lloyd Austin (vľavo) víta ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského (vpravo) počas čestného kordónu v Pentagone 21. septembra 2023 v Arlingtone, Virgínia. (Foto: Alex Wong/Getty Images)

Americký minister obrany počas prekvapivej návštevy Ukrajiny predstavil balík zbraní v hodnote 400 miliónov dolárov

Americký minister obrany Lloyd Austin počas nečakanej návštevy Kyjeva 21. októbra oznámil nový balík zbraní pre Ukrajinu v hodnote 400 miliónov dolárov. Balík zahŕňa 155 mm a 105 mm delostrelecké granáty, muníciu pre odpaľovacie zariadenia M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), ktoré darovali USA, a ďalšie protitankové raketové systémy Javelin.

Táto najnovšia pomoc prichádza necelý týždeň po tom, čo prezident Joe Biden oznámil balík v hodnote 425 miliónov USD, ktorý poskytuje nové systémy protivzdušnej obrany a muníciu, bojové vozidlá a ďalšiu muníciu.

Nečakaná návšteva je Austinovou štvrtou cestou na Ukrajinu vo funkcii ministra obrany. Minulý týždeň navštívil Belgicko a stretol sa s členmi ďalších krajín Severoatlantickej aliancie (NATO), aby s nimi prediskutoval pokračujúcu podporu Ukrajine v prebiehajúcej vojne s Ruskom.

Ruské sily pokračujú v pomalých územných ziskoch na východe Ukrajiny a v čase, keď sa Ukrajina pripravuje na ďalšiu vojnovú zimu, ruské sily pred zimnými mesiacmi zintenzívnili útoky na ukrajinskú energetickú sieť v zjavnej snahe ochromiť vôľu ukrajinskej verejnosti bojovať.

„Spojené štáty chápu, o čo tu ide, pán prezident,“ povedal Austin ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému počas stretnutia 21. októbra, keď oznamoval nový vojenský balík. Austinovo vystúpenie v Kyjeve sa uskutočnilo dva týždne pred voľbami v Spojených štátoch, pričom nie je isté, či USA budú naďalej podporovať vojnové úsilie Ukrajiny.

Spojené štáty už od roku 2022 vyčlenili pre Ukrajinu približne 174 miliárd dolárov, čo z nich robí najväčšieho finančného podporovateľa Ukrajiny počas celej vojny. Viceprezidentka Kamala Harrisová signalizovala pokračovanie politiky prezidenta Joea Bidena, ak v novembri vyhrá prezidentské voľby. Bývalý prezident Donald Trump, naopak, signalizoval skepticizmus voči ďalšej pomoci USA pre Ukrajinu a uprednostnenie urýchlenia rokovaní o ukončení vojny.

Zelenského víťazný plán

Zelenskyj nedávno začal šíriť tzv. víťazný plán, ktorý má prinútiť Rusko rokovať o priateľskejších podmienkach pre Ukrajinu. Plán zahŕňa pokračujúcu podporu Ukrajiny zo strany Západu vrátane zvýšených dodávok zbraní dlhého doletu a povolenia použiť ich na údery hlboko vo vnútri ruského územia. Biden sa doteraz zdráhal povoliť rozsiahle ukrajinské údery na území Ruska.

V prejave z 20. októbra Zelenskyj poďakoval Francúzsku, Litve a „našim severským partnerom“ za podporu jeho víťazného plánu. Širšia podpora víťazného plánu zostáva nejasná, ale Zelenskyj uviedol, že od Spojených štátov dostal „veľmi pozitívne signály“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj