Utorok 22. októbra, 2024
Izraelský vojak opúšťa tunel Hamasu (Amir Levy/ Getty Images)

Video z úkrytu zabitého vodcu Hamasu: trezor plný peňazí

Po smrti vodcu Hamasu Sinwara izraelská armáda zverejnila videá z jeho úkrytu. Ide o dobre vybavený bunker so sprchou a plne funkčnou kuchyňou. Na videu sú vidieť aj prídely potravín označené logom palestínskej agentúry OSN pre utečencov.

Hamas 18. októbra potvrdil smrť svojho vodcu Yahya Sinwara. Izraelská armáda (IDF) bola Sinwarovi na stope, odkedy ho identifikovala ako hlavného strojcu útokov zo 7. októbra 2023. Sinwar sa stal politickým vodcom Hamasu po smrti Ismaila Haniyyu v auguste 2024. Minulý týždeň ho zabila izraelská armáda.

IDF cez víkend zverejnili aj zábery, ktoré boli údajne nakrútené v Sinwarovom úkryte. Podľa videozáznamov sa v bunkri, kde sa Sinwar predtým zdržiaval, nachádzali aj zásoby potravín a pomoc od Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ako aj značné množstvo hotovosti.

Vodca Hamasu žil v tuneli od 7. októbra

Bývalý izraelský veľvyslanec v Rumunsku a riaditeľ Úradu digitálnej diplomacie David Saranga tiež zdieľal zábery z úkrytu. Napísal: „Sinwar a ďalší vodcovia Hamasu ukradli miliardy obyvateľom Gazy, pravdepodobne za účasti UNRWA.“

Na videu je vidieť aj dobre vybavený bunker s modernými sprchami, niekoľkými kúpeľňami a plne funkčnou kuchyňou.

Armáda vo februári vnikla do Sinwarovho hlavného tunela, ale podarilo sa mu z neho utiecť. Vtedy sa pravdepodobne dostal do iného tunela v oblasti Khan Younis a neskôr do Rafahu, kde ho nakoniec zabili. Zatiaľ nie je jasné, kde sa nachádzajú členovia jeho rodiny, uvádza The Times of Israel.

Podľa IDF strávil Sinwar väčšinu času v podzemí po 7. októbri 2023. IDF tiež identifikovali tunel v Rafahu, kde sa Sinwar zdržiaval niekoľko mesiacov. Keď tam však prišli izraelské jednotky, už bol opäť na úteku.

Izraelská tlač tiež informovala, že dom, v ktorom bol Sinwar zabitý, bol vzdialený menej ako 500 metrov od tunela, v ktorom bolo koncom augusta popravených šesť izraelských rukojemníkov.

Vzťahy Hamasu s Agentúrou OSN pre palestínskych utečencov

Balíky pomoci OSN v tuneloch Hamasu, zobrazené na zverejnených videách, by mohli poukazovať na prepojenia medzi teroristickou organizáciou a Agentúrou OSN pre pomoc Palstínčanom (UNRWA). V januári tohto roku sa v Izraeli objavili tlačové správy, že približne 50 % zamestnancov OSN v Gaze má aspoň jedného blízkeho príbuzného s väzbami na teroristické skupiny Hamas alebo Islamský džihád.

Denník Wall Street Journal začiatkom roka tiež informoval, že podľa spravodajských služieb bolo najmenej dvanásť zamestnancov UNRWA spojených s útokom Hamasu na Izrael 7. októbra. Okrem toho približne 10 % všetkých zamestnancov v samotnom pásme Gazy má väzby na militantné islamistické skupiny.

Misbar – arabskojazyčná platforma na overovanie faktov, ktorá vznikla v roku 2019 a špecializuje sa na boj proti dezinformáciám – zároveň varuje, že môže dochádzať k úmyselným pokusom očierniť UNRWA, ako napríklad v nedávnom prípade spojenom so Sinwarovou smrťou, keď sa pri jeho tele údajne našiel pas zamestnanca UNRWA.

Na sociálnych sieťach sa potom šírili správy, že pracovník UNRWA bol zabitý spolu s vodcom Hamasu v Gaze. Podľa týchto informácií mohol byť tento muž Sinwarovým telesným strážcom. Philippe Lazzarini, generálny komisár UNRWA, však tieto obvinenia kategoricky poprel. Lazzarini svoj príspevok uzavrel slovami: „Je čas skoncovať s dezinformačnými kampaňami.“

Misbar vo svojom najnovšom vyhlásení pripomenul, že už prešetril niekoľko údajne zavádzajúcich izraelských tvrdení o UNRWA. Podľa organizácie Izrael „obvinil viacerých zamestnancov UNRWA z napojenia na teroristické organizácie. Izrael však neposkytol žiadne dôkazy na podporu týchto obvinení“. V správe sa tiež zdôrazňuje, že UNRWA je „nepostrádateľná a nevyhnutná pre ľudský a hospodársky rozvoj Palestínčanov“.

Podsvetie Hamasu

Samotný Hamas sa v podstate skrýva v podzemí pásma Gazy. Existuje rozsiahla podzemná sieť tunelov. Dĺžka tunelov sa odhaduje na niekoľko stoviek kilometrov. Vstupy do tunelov v Gaze sa nachádzajú pod obytnými budovami a dokonca aj pod mešitami, školami a nemocnicami. V úzkych uliciach a uličkách oblasti sa predpokladajú nástražné výbušné systémy a improvizované výbušné zariadenia, ktoré sa odpália na povel.

Izraelská armáda obviňuje Hamas, že na výstavbu tunelov využíva milióny z finančnej pomoci určenej pre civilné obyvateľstvo. Objavili sa aj správy, že Hamas využíva zbedačené palestínske obyvateľstvo v pásme Gazy, ktoré je od neho finančne aj ideologicky závislé, ako živý štít. „Tí, ktorí nepodporujú Hamas, tam nemajú z čoho žiť. Sú im odopierané sociálne dávky a bývanie. Bez Hamasu tam jednoducho neexistuje žiadna existencia,“ povedal izraelský bezpečnostný predstaviteľ pre Epoch Times pod podmienkou zachovania anonymity.

Izrael sa snaží zdôrazniť kontrast medzi bohatstvom Hamasu a chudobou palestínskeho ľudu aj v nových videách. Izraelská armáda v nedeľu zverejnila video, na ktorom Sinwar prechádza bunkrom len deň pred útokom 7. októbra 2023. Je na ňom vidieť, ako má v rukách tašky a zásoby. Vidno aj niekoľko detí a ženu, ako prechádzajú tunelom.

Podľa izraelských zdrojov Sinwarova manželka na videu nesie kabelku v hodnote 32 000 dolárov, keď uteká do tunela. Hovorca izraelských obranných síl, podplukovník Avichay Adraee, poznamenal, že väčšina obyvateľov Gazy „nemá dostatok peňazí na jedlo“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj