Štvrtok 19. septembra, 2024
Screenshot z videa o spúšťaní 3. bloku v Mochovciach na oficiálnej stránke Slovenských elektrárni

Jadrová elektráreň v Mochovciach zvyšuje výkon tretieho bloku na 90 %

V pondelok 14. augusta zverejnili Slovenské elektrárne (SE) na svojej internetovej stránke zvýšenie výkonu tretieho bloku elektrárne v Mochovciach na 90 % jeho maximálnej kapacity. Ďalšie zvýšenie na plných 100 % výkonu a konečné testy spustenia nového bloku sa očakávajú medzi septembrom a októbrom 2023.

Nový blok elektrárne v Mochovciach doteraz dodal do elektrickej siete približne 650 000 megawatthodín (MWh) elektriny. To je približne toľko, ako priemerná ročná spotreba asi 260 000 slovenských domácností.

Keď bude tretí reaktor dosahovať plný výkon, bude mať kapacitu 471 megawattov (MW) a pokryje 13 % celkovej spotreby elektriny na Slovensku. Po spustení nového reaktora na plný výkon bude Slovensko schopné zabezpečovať svoju vlastnú energetickú potrebu. Odhaduje sa, že tento reaktor bude môcť fungovať až 60 rokov.

Zhruba 70 % vyrobeného elektrického prúdu na Slovensku pochádza zo spoločnosti Slovenské elektrárne, a.s. Vďaka jadrovým elektrárňam je až 95 % dodanej elektriny bez emisií oxidu uhličitého. Táto spoločnosť prevádzkuje aj 31 vodných elektrární, dve tepelné elektrárne a dve fotovoltické elektrárne.

Väčšinovým vlastníkom tejto spoločnosti je firma Slovak Power Holding B.V. (SPH), ktorá vlastní 66 % akcií. Menšinovým vlastníkom je Slovenská republika, ktorá má 34 % podiel v akciách.

Prečítajte si aj