Utorok 22. októbra, 2024
Na snímke šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský. (Foto: FB / Zachráňme zdravotníctvo - LOZ)

Lekárske odborové združenie: Lekári z nemocníc sú pripravení podať hromadné výpovede do konca októbra

Lekári z nemocníc sú pripravení podať hromadné výpovede do konca októbra. Aktuálne má výpovede pripravené 2462 lekárov. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Upozorňuje vládu, že je stále čas na to, aby sa veci vyriešili za rokovacím stolom.

Výpovede podľa Visolajského avizujú lekári z univerzitných, fakultných nemocníc, z väčšiny malých nemocníc, aj súkromných nemocníc. Ide o najviac vyťažené oddelenia, ako chirurgia, gynekológia, interné či kardiológia. „Bez týchto lekárov, ako sa Slovensko už opakovane presvedčilo, nie je možný chod slovenských nemocníc,“ podotkol Visolajský s tým, že výpovede pribúdajú každým dňom.

Pre LOZ je kľúčové, aby bol na Slovensku systém, ktorý zabezpečí zdravotníkov v nemocniciach. Zároveň trvá na dodržiavaní ôsmich bodov memoranda, ktoré v roku 2022 podpísali lekárski odborári s vládou SR. „Len samotné mzdy problém slovenského zdravotníctva nevyriešia a problém je taký, že treba realizovať osem opatrení, aby sme pomohli nášmu zdravotníctvu. Preto tlačíme na vládu výpoveďami už po tretíkrát,“ skonštatoval Visolajský s tým, že žiadne nové požiadavky nemajú.

Lekárski odborári nesúhlasia ani s návrhom transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Ide podľa šéfa lekárskych odborárov o porušenie požiadavky z roku 2011. LOZ zároveň kritizovalo aj fungovanie oligarchov a finančných skupín v zdravotníctve.

LOZ žiada zároveň predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), aby si našiel čas na stretnutie a porozprávali sa o riešení v slovenskom zdravotníctve. Rovnako vyzývajú na stretnutie aj ministra zdravotníctva Kamila Šaška (Hlas-SD). Zdravotníctvo je podľa Visolajského problémom vlády, a nie len problémom rezortu zdravotníctva. „Slovenské zdravotníctvo potrebuje riešenie na úrovni vlády,“ poznamenal.

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) v piatok (18. 10.) oznámil dohodu na navýšení finančných prostriedkov na platy zdravotníkov vo výške viac ako 100 miliónov eur. Sestrám a záchranárom ponúka rovnaké zvyšovanie miezd ako pred konsolidáciou. Lekárom by sa platy mohli zvýšiť o 6,4 percenta namiesto troch percent.

O. Dvořák: Problém v zdravotníctve vznikol, keď sa vláda rozhodla krátiť zdroje

Problém v zdravotníctve vznikol, už keď sa vláda rozhodla krátiť zdroje pre rezort. Minister zdravotníctva s lekármi nerokuje. V reakcii na avizované výpovede nemocničných lekárov to vyhlásil podpredseda Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Oskar Dvořák (PS). Informovala o tom Tereza Mikáčová z mediálneho oddelenia Progresívneho Slovenska.

„Kto by to bol čakal, že lekári podajú výpovede, keď ich začal minister zdravotníctva od prvého momentu vydierať cez kameru,“ myslí si Dvořák. Šaško s nimi podľa poslanca nerokuje, rozdeľuje ich na rôzne skupiny a vyháňa ich za hranice.

Dvořák vyzval predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), aby prebral za rezort zodpovednosť. Zdôraznil, že podľa neho hrozí kolaps nemocníc.

Odborové združenie sestier deklaruje pokračovať v tlaku na zvyšovanie miezd

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) bude pokračovať v tlaku na zvyšovanie miezd v sektore. Vyplýva to z vyjadrenia, ktoré poskytla predsedníčka združenia Monika Kavecká. Zopakovala, že OZ SaPA odmieta akýkoľvek zásah do zákona venujúceho sa odmeňovaniu zdravotníkov. Odborové združenie sestier pritom už skôr avizovalo, že v prípade zmien v zákone sú sestry pripravené podať výpovede z nadčasov.

„Najbližšími spolupracovníkmi s kľúčovou úlohou pri uzdravení a odbornej starostlivosti o pacienta sú lekári a sestry. Odmietame zásah do zákona práve preto, lebo v nemocniciach a oddeleniach, kde nie sú lekári, nie je priestor ani pre sestry a pôrodné asistentky,“ zdôraznila Kavecká.

Zároveň upozornila, že mapovanie aktuálnej situácie s počtami sestier v 113 zdravotníckych zariadeniach na Slovensku ukázalo, že až 42 percent sestier bolo vo veku nad 50 rokov a ďalších 15 percent bolo vo veku 59 rokov a viac. „Preto sme sa rozhodli, že jedinou cestou, ako zvrátiť túto katastrofálnu situáciu v zdravotníckych zariadeniach, je pokračovať v tlaku na zvyšovanie miezd. OZ SaPA sa neuspokojuje so súčasným stavom a pokračuje v boji za lepšie pracovné aj finančné podmienky pre sestry a pôrodné asistentky,“ dodala predsedníčka združenia.

Prezident SR Peter Pellegrini minulý týždeň podpísal konsolidačný balík, ktorý upravuje aj zákon venujúci sa odmeňovaniu zdravotníkov. Rozhodol sa po tom, ako minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) po rokovaní so zástupcami sektora ponúkol kompromisné riešenie v otázke ich platov. Oznámil dohodu na zvýšení finančných prostriedkov na mzdy zdravotníkov vo výške viac ako 100 miliónov eur. Sestrám a záchranárom ponúka rovnaké zvyšovanie miezd ako pred konsolidáciou. Lekárom by sa platy mohli zvýšiť o 6,4 percenta namiesto troch percent.

Šéf lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský v utorok na tlačovej konferencii informoval, že viac ako 2400 nemocničných lekárov je pripravených podať výpovede do konca októbra. Medzi hlavné požiadavky zdravotníkov patrí dodržiavanie memoranda podpísaného v roku 2022, ktoré sa týka aj miezd zdravotníkov. Podľa neho sa mali lekárom platy zvýšiť o 9,7 percenta.

Prečítajte si aj