Utorok 22. októbra, 2024
(Foto: Slovenské múzeum máp)

Kniha Slovensko na starých mapách vzdáva hold tvorcom máp nášho územia

Pri príležitosti osláv 76. výročia založenia slovenského kartografického vydavateľstva, Vojenského kartografického ústavu (VKÚ) Harmanec, uvedú 23. októbra do života knihu Slovensko na starých mapách. Dielo spája kartografiu s históriou a približuje, ako sa mapa Slovenska vyvíjala v priebehu storočí. Informoval o tom kurátor Slovenského múzea máp v Kynceľovej pri Banskej Bystrici Martin Kmeť, kde sa slávnosť uskutoční.

Prezentácia knižnej novinky bude spojená s diskusiou s autormi a odborníkmi na kartografiu, ako aj s výstavou vybraných historických máp. Návštevníci si budú môcť pozrieť originály starých máp, najmä mapu Jána Lipského z roku 1806, a dozvedieť sa viac o ich význame pre Slovensko.

„Týmto podujatím vzdávame hold všetkým, ktorí sa podieľali na tvorbe máp územia Slovenska a zachovaní jeho bohatého geografického dedičstva. Kniha Slovensko na starých mapách predstavuje rozsiahlu zbierku historických máp, ktoré zachytávajú vývoj územia Slovenska od raných čias až po novovek. Čitateľom poskytuje jedinečnú možnosť vidieť, ako sa menili hranice, mestá, prírodné krajiny a politické usporiadania na území dnešného Slovenska. Obsahuje detailné reprodukcie najvýznamnejších kartografických diel a ich odborný výklad, čím umožňuje hlbšie pochopenie historického, kultúrneho a geografického vývoja našej krajiny,“ vysvetlil Milan Paprčka z vydavateľstva.

VKÚ v Harmanci zohral významnú úlohu v rozvoji slovenského kartografického dedičstva. Založili ho v roku 1948 ako štátny podnik a postupne sa stal centrom pre tvorbu presných a podrobných máp nielen na vojenské účely, ale i pre turistov a širokú verejnosť. Jeho mapy dodnes slúžia nielen profesionálom, ale aj milovníkom prírody a histórie.

Prečítajte si aj