Utorok 22. októbra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: M. Janišová, SAV)

Tradičné poľnohospodárstvo vytvára potrebnú biodiverzitu

Maramureș a Bukovina patria k odľahlým oblastiam Východných Karpát, ktorých sa modernizácia poľnohospodárstva zatiaľ naplno nedotkla a kde súčasný spôsob života pripomína spôsob života našich predkov. Tu je seno cenené ako zlato a u ľudí sa vyvinulo silné puto k pôde. Lúky a pasienky v týchto regiónoch sú bohaté na biodiverzitu, a mnohé z nich patria k trávnym porastom s vysokou prírodnou hodnotou (tzv. High Nature Value grasslands). Výsledky výskumu botanikov SAV dnes uverejnil prestížny časopis People and Nature.

„Náš výskum bol zameraný na rastlinnú rozmanitosť a súvisiace postupy obhospodarovania lúk a pasienkov v oblastiach Maramureș a Bukovina na pomedzí Rumunska a Ukrajiny. Skúmali sme, ako sa tieto postupy vyvíjali v čase a ako historické a sociálne faktory formovali súčasnú rozmanitosť cievnatých rastlín a machorastov,“povedala Monika Janišová z Botanického  ústavu Centra biológie rastlín a biodiverzity SAV, v. v. i.

Botanici zistili, že tradičné poľnohospodárske postupy stále prevládajú vo väčšine skúmaných obcí. Súčasná rozmanitosť vegetácie je skôr výsledkom zvoleného spôsobu obhospodarovania, ako je frekvencia kosenia a intenzita pastvy, ako dôsledkom rôznych stanovištných faktorov, ako je sklonitosť terénu či vlastnosti pôdy. Sociálne zmeny, vrátane klesajúcej populácie, znižujúceho sa počtu hospodárskych zvierat a zmien v poľnohospodárskej politike, vedú k modifikácii poľnohospodárskych postupov.

„Jednou z najvýznamnejších zmien je znížená sezónna migrácia hospodárskych zvierat z dediny na letné horské pastviny, tzv. transhumancia. V dôsledku toho nevyhnutne dochádza k zmenám v načasovaní kosenia a pasenia, čo výrazne ovplyvňuje populácie rastlinných druhov. Zistili sme tiež, že používanie minerálnych hnojív v ukrajinských dedinách počas sovietskej éry zanechalo dodnes merateľné stopy v druhovom zložení vegetácie lúk a pasienkov. Navrhujeme jednoduché stratégie na udržanie vysokej rozmanitosti miestnej lúčnej a pasienkovej vegetácie, ako krajinnej rozmanitosti, ktorá je mimoriadna vysoká v celoeurópskom merítku,“ dodala botanička.

Výskum bol podporený viacerými grantovými schémami: spoločnosť National Geographic Society výskum podporila grantom NGS-288R-18, Agentúra na podporu výskumu a vývoja grantom APVV-21-0226 a Vedecká grantová agentúra MŠVVaM SR a SAV grantom VEGA 02/0065/23. Výskum podporila aj Univerzita v Grazi v Rakúsku a projekt č. 09I03-03-V01-00018 financovaný z Plánu obnovy, v rámci výzvy EU NextGenerationEU.

Výskumný článok Moniky Janišovej a spolupracovníkov vyšiel 21. októbra 2024 v časopise People and Nature:

Janišová, M., Magnes, M., Bojko, I., Borsukevych, L. M., Budzhak, V. V., Chorney, I., Iuga, A., Ivașcu, C. M., Kish, R., Kuzemko, A., Palpurina, S., Skokanová, K., Širka, P., Tokaryuk, A., & Dayneko, P. (2024). Agricultural legacy shapes plant diversity patterns in mountain grasslands of Maramureș and Bukovina: A cross-border perspective (Ukraine, Romania). People and Nature, 00, 1-17.

Prečítajte si aj