Utorok 22. októbra, 2024
Magdaléna Vašáryová (Jindřich Nosek (NoJin), CC BY-SA 4.0 )

Magda Vášáryová je čerstvou držiteľkou čestného doktorátu v oblasti diplomacie

Masarykova univerzita v Brne vo štvrtok odovzdala slovenskej diplomatke, herečke a bývalej kandidátke na slovenskú prezidentku Magde Vášáryovej čestný doktorát v oblasti medzinárodných vzťahov a diplomacie. Slávnostný ceremoniál sa uskutočnil 17. októbra na pôde Právnickej fakulty.

„Budem až do svojho posledného dňa túžiť vedieť viac, snažiť sa zúročiť a odovzdať svojim študentom viac než doposiaľ, podrobovať kritike svoje doterajšie činy a zámery v mene ďalšej cesty, ktorú ste mi práve ukázali a ktorú som teraz povinná preskúmať,“ povedala Vašáryová vo svojej ďakovnej reči podľa Echa 24.

Magda Vašáryová sa narodila 26. augusta 1948 v Banskej Štiavnici v učiteľskej rodine. Gymnázium vyštudovala v Bratislave. Po účinkovaní vo filme Vtáčkovia, siroty a blázni ju počas štúdia sociológie na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského vylúčili z vysokej školy. Nakoniec sa jej podarilo štúdium dokončiť, ale nemohla ďalej pôsobiť na univerzite, uvádza server Pamäť národa.

Od roku 1970 pôsobila ako herečka a medzi jej najvýznamnejšie úlohy patria Markéta Lazarová, Radúz a Mahuliena, Zbehovia a pútnici, Princ Bajaja, Rusalka a Postřižiny.

Po Zamatovej revolúcii pôsobila ako československá veľvyslankyňa v Rakúsku, potom ako slovenská veľvyslankyňa v Poľsku. V roku 1999 neúspešne kandidovala na post prezidenta Slovenskej republiky a 10 rokov pôsobila ako poslankyňa Národnej rady SR.

Prodekanka brnianskej Fakulty sociálnych štúdií Adéla Souralová vo svojom príhovore ocenila Vášáryovej úsilie o obranu demokracie. „S odvahou a odhodlaním, ktoré sú jej vlastné, naďalej vystupuje na obranu demokracie, proti snahám o obmedzovanie občianskych slobôd, ohrozovanie či obmedzovanie nezávislosti štátnych inštitúcií,“ povedala.

Emília Vášáryová

Čestný doktorát Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne získala v roku 2010 aj sestra diplomatky Emília Vášáryová. Vtedajší dekan divadelnej fakulty Zbyněk Srba vo svojom príhovore vyzdvihol jej herecké zásluhy. „… (Vášáryová) sa významnou mierou zaslúžila o rozvoj slovenského a českého divadla, kinematografie a divadelného školstva svojím osobitým a jedinečným umením,“ povedal.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj