Štvrtok 19. septembra, 2024
Boris Kollár, marec 2020 (Photo by VLADIMIR SIMICEK / AFP) (Photo by VLADIMIR SIMICEK/AFP via Getty Images)
»

Aké majetky uvádzajú slovenskí top politici? 3. časť: Boris Kollár

Nadácia zastavme korupciu (NZK) v spolupráci s portálmi Finstat.sk a Transparex.sk pripravila analýzy majetkových pomerov lídrov politických strán s najväčšími šancami dostať sa do parlamentu.

Biznis so štátom

Podľa NZK sa mediálny biznis Borisa Kollára rozvíja od jeho nástupu do funkcie predsedu parlamentu vďaka štátnym zákazkám. Ministerstvo dopravy vedené predstaviteľom strany SME RODINA uzavrelo niekoľko obchodov so spoločnosťou Radio Group, ktorá patrí predsedovi strany. Nedávno sa podpísala zmluva na nákup vysielacieho času za 124 000 eur.

Radio Group prevádzkuje Fun Rádio a Rádio Vlna. Minulé tri roky investovalo Ministerstvo dopravy dohromady viac než 304 000 eur do reklamy v týchto rádiách. Viac za reklamu zaplatilo iba rádiám verejnoprávnej RTVS – 386-tisíc eur. Ministerstvo to zdôvodňuje tým, že na kampaň o Pláne obnovy oslovilo najpopulárnejšie televízie a rádiá na Slovensku.

Ministerstvo vo svojom oficiálnom stanovisku tvrdí, že v prípade Borisa Kollára a Radio Group neexistuje konflikt záujmov, pretože Kollár nie je v manažmente firmy, iba ju vlastní. To isté hovorí aj Kollár sám: „Dobre viete, že na riadení sa nepodieľam, pretože ani nemôžem, čo hovorí ústavný zákon o ochrane verejného záujmu.“ 

V minulosti však podobný scenár spôsobil pád exministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana. Ten podal demisiu kvôli spornej dotácii 1,4 milióna eur z rezortu životného prostredia pre jeho firmu Reko Recycling. Argumentoval podobne. Firmu neriadil, iba vlastnil 55 % akcií. Boris Kollár vlastní vo firme Radio Group celých 100 %.

Začiatkom júna štátna Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) spustila národnú kampaň #setrimeprenas spolu s Ministerstvom hospodárstva kvôli vysokým cenám energií. SIEA podpísala zmluvu s rádiami patriacimi Borisovi Kollárovi v hodnote viac ako 200 000 eur. Podľa hovorkyne Zuzany Valentovej agentúra oslovila tri najväčšie rozhlasové skupiny, aby predložili cenové ponuky a vybrala tú najvýhodnejšiu.

Rádiá patriace Borisovi Kollárovi predstavujú hodnotný majetok. Kollár kúpil Rádio Vlna v roku 2021 a odvtedy sa mu výrazne darí. Tržby rádia sa zvýšili zo zhruba 800 000 eur na 1,2 milióna eur. Líder SME RODINA tiež už dlhšie vlastní populárne Fun Rádio.

Vila na Capri?

Predseda Národnej rady vo svojom majetkovom priznaní uvádza iba príjem z verejných funkcií. V jeho poslednom zverejnenom priznaní sa uvádza, že jeho ročný príjem je menej ako 43 000 eur. V rubrike „iné príjmy“ však za posledné roky uvádza nulu.

Kollár by však mal v tejto časti zahrnúť aj príjmy ziskov zo svojich firiem a z predaja nehnuteľností. Nedávne nezhody s matkou jeho dvoch detí, Barborou Richterovou, vyvolali podozrenie ohľadom jeho skutočných príjmov. Pre Aktuality.sk potvrdila, že vlastní vilu na talianskom ostrove Capri, čo však Kollár poprel.

NZK sa preto pýtala Kollára na jeho bežné mesačné výdavky a či platí za užívanie nehnuteľností, ktoré nie sú jeho vlastníctvom.

„Priemerné mesačné náklady sú primerané môjmu postaveniu, dosiahnutým úspechom v podnikaní počas mnoho rokov a veľkosti rodiny. Úprimne uvádzam, že samozrejme, ide o vyššie jednotky tisíc eur, čo si viete veľmi dobre vydedukovať. Čo však viem povedať jednoznačne, že moje výdavky zodpovedajú mojim dosiahnutým príjmom, to viem veľmi presne, keďže žijem iba a výhradne z prostriedkov získaných z priznaných a legálnych príjmov,” reagoval Kollár.

Goimpex Bratislava

Firma Goimpex Bratislava je ďalšou vzácnosťou v biznise Borisa Kollára. Sama alebo cez svoje dcérske firmy vlastní viacero nehnuteľností v lokalitách ako Donovaly a Štrba. Tento rok získala aj dom v Hubiciach. Ten sa nachádza blízko kaštieľa s pozemkami, ktoré patria ďalšej Kollárovej firme.

Na konci minulého roka získal Goimpex od Slovenskej správy ciest, spadajúcej pod ministerstvo dopravy, križovatku na Donovaloch v hodnote 50 000 eur. Táto zmluva obsahovala podmienku prevodu križovatky Nová hoľa na Donovaloch na firmu Goimpex bezodplatne.

Podľa zástupcov Goimpexu ide o bežný postup v zmysle zákona, kde bol jeden z vjazdov na ich parkovisko zrušený v rámci úpravy cesty a firma dostala križovatku ako náhradu. Firma zdôrazňuje, že nezískala žiadne výhody od štátu, ba práve naopak, stavba bola ovplyvnená vyvlastnením pozemkov počas majetkového vysporiadania a parkovisko sa zmenšilo.

Firmy Borisa Kollára, ktoré sú aktívne v oblasti cestovného ruchu a dopravy, dosiahli v roku 2021 rekordné tržby a zisky, aj keď to bol rok ovplyvnený pandémiou COVID-19. Napriek obmedzeniam v prevádzke lyžiarskych stredísk a reštaurácií zaznamenali rast.

Kollárove kľúčové obchodné podniky zaznamenali nárast tržieb z približne 10 miliónov eur v minulosti na viac než 13 miliónov eur v roku 2021. Celkový zisk z jeho podnikateľského portfólia presiahol dva milióny eur.

Firma Sintrax

Podľa NZK stroho vyplnené majetkové priznania nie sú jediným problémom spojeným s Borisom Kollárom – druhým najvyšším ústavným činiteľom v krajine hneď po prezidentke. Jeho firma Sintrax má dlhodobo chýbajúce informácie o svojom hospodárení, čo nie je len opakujúcim sa porušením zákonnej povinnosti, ale bráni to aj kontrole majetkových pomerov.

V roku 2017 Sintrax predal spoločnosť Arker. Tá neskôr uzavrela zmluvu na prenájom sídla Slovenskej správe ciest za diskutabilnú sumu

Bez dostupných výsledkov je ťažké určiť, za akú cenu Kollár predal firmu Arker novému vlastníkovi. V minulosti bol Kollár jej konateľom. V posledných rokoch je však jej majoritným vlastníkom partner matky Kollárových detí.

Kollár sa bránil tým, že nemá nič spoločné s firmou Arker, ani so zmluvou za prenájom pre Slovenskú správu ciest. Avšak portál Aktuality.sk upozornil, že firme poslala strana SME RODINA, približne 90-tisíc eur. Dôvod tejto platby nebol presne určený vo výročnej správe a strana ani Kollár neposkytli novinárom bližšie informácie.

Do Kollárovho majetku treba zahrnúť aj jeho pôžičky poskytnuté svojej politickej strane a jeho vlastným firmám. Taktiež sa venuje investovaniu do umeleckých diel. Napríklad, pre svoju dcéru Alexandru získal pred niekoľkými rokmi známu známku Modrý Maurícius, za ktorú podľa vyjadrenia poskytnutému pre Nový Čas zaplatil šesťcifernú sumu. Odvtedy sa hodnota tejto známky podľa zahraničných odhadov zvýšila na viac ako milión eur.

V roku 2012 si Kollár na aukcii navyše kúpil unikátnu bankovku v hodnote dvetisíc slovenských korún z roku 1945. Zaplatil za ňu 9 000 eur.

Prečítajte si aj