Utorok 22. októbra, 2024
Satelitné snímky juhokórejskej Národnej spravodajskej služby údajne zobrazujú ruské plavidlo, ktoré vypláva zo severokórejského prístavu Najin, vydané 18. októbra 2024. (foto: screenshot /Juhokórejská národná spravodajská služba)

Juhokórejská spravodajská služba tvrdí, že 10 000 severokórejských vojakov bolo vyslaných do Ruska

Juhokórejská národná spravodajská služba (NIS) uviedla, že má dôkazy o tom, ako sú severokórejskí vojaci posielaní do Ruska a pravdepodobne budú nasadení na frontovú líniu na Ukrajine hneď po ukončení aklimatizačného výcviku.

Spravodajská služba uviedla, že začiatkom augusta zistila, že Kim Čong-un, najvyšší severokórejský predstaviteľ, niekoľkokrát navštívil miesto odpaľovania rakiet KN-23 v blízkosti rusko-ukrajinského frontu v sprievode vojenských dôstojníkov, ktorí mu poskytovali poradenstvo.

NIS potom pozorne sledovala pohyby severokórejskej armády a 18. októbra uviedla, že začiatkom októbra zaznamenala lode, ktoré prepravovali 1 500 severokórejských vojakov naraz do Vladivostoku na ruskom Ďalekom východe.

Hoci celkový počet vysielaných vojakov zostáva nejasný, juhokórejská tlačová agentúra Yonhap News uviedla, že by mohlo ísť až o 10 000 vojakov. Denníku Epoch Times sa tento údaj nepodarilo nezávisle overiť.

NIS uviedla, že fotografie a satelitné snímky potvrdili účasť severokórejských špeciálnych jednotiek v ukrajinsko-ruskej vojne, pričom prvý presun vojakov sa uskutočnil prostredníctvom lodí ruskej Tichomorskej flotily. Ide o prvý vstup ruskej námornej flotily do severokórejských vôd od roku 1990, uviedla spravodajská agentúra.

Dodala, že tieto jednotky boli presunuté prostredníctvom štyroch vyloďovacích lodí a troch sprievodných lodí z oblastí v blízkosti severokórejských miest Čchongdžin a Hamhung a ďalších severokórejských miest do Vladivostoku, kde im boli vydané ruské vojenské uniformy a zbrane.

Medzi Vladivostokom a Pchjongjangom cestovali aj veľké dopravné lietadlá vrátane AN-124 patriace ruskému letectvu, uviedla agentúra s tým, že čoskoro očakáva druhú fázu prepravy. Dodala, že Severná Kórea dodáva Rusku balistické rakety a inú muníciu.

V piatok (18. 10.) juhokórejský prezident Yoon Suk Yeol zorganizoval neplánované bezpečnostné stretnutie s kľúčovými predstaviteľmi spravodajských služieb, armády a národnej bezpečnosti, aby prediskutovali situáciu.

„Účastníci … sa zhodli na tom, že súčasná situácia, keď užšie vzťahy medzi Ruskom a Severnou Kóreou prekročili hranice pohybu vojenských dodávok a prešli k skutočnému vyslaniu vojsk, predstavuje vážnu bezpečnostnú hrozbu nielen pre našu krajinu, ale aj pre medzinárodné spoločenstvo,“ uviedla vláda vo vyhlásení.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 17. októbra uviedol, že má spravodajské informácie o tom, že Severokórejčania sú na Ukrajine. „Máme informácie od našich spravodajských služieb, že … niektorí dôstojníci severokórejskej armády sa už nachádzajú na ukrajinskom území, ktoré dočasne okupujú ruskí nepriatelia. Takže sa pripojili k ruskej armáde,“ povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii v Bruseli.

„Vieme o 10 000 vojakoch Severnej Kórey, ktorých pripravujú na vyslanie proti nám,“ povedal a označil to za ‚prvý krok k svetovej vojne‘.

Generálny tajomník NATO Mark Rutte 17. októbra na tlačovej konferencii po boku ukrajinského lídra uviedol, že „nemáme žiadne dôkazy o tom, že severokórejskí vojaci sú zapojení do boja“. „Vieme však, že Severná Kórea podporuje Rusko mnohými spôsobmi – dodávkami zbraní, technologickými dodávkami, inováciami – aby ho podporila vo vojnovom úsilí, a to je veľmi znepokojujúce,“ povedal.

Rusko aj Severná Kórea popierajú, že by sa podieľali na dodávkach zbraní. Kremeľ tiež odmietol juhokórejské tvrdenia, že Severná Kórea vyslala vojenský personál na pomoc Rusku.

Urán

Minulý mesiac poslanci v Južnej Kórei varovali, že Kim Čong-un robí pokroky vo výrobe jadrových materiálov vhodných na výrobu zbraní s cieľom vyvinúť silnejšie a presnejšie bomby. Podľa juhokórejskej špionážnej agentúry Severná Kórea pravdepodobne obohatila dostatok uránu na výrobu „dvojciferného“ počtu jadrových bômb.

Severná Kórea začiatkom tohto mesiaca prostredníctvom štátnych médií odhalila tajné zariadenie, ktoré vyrába urán, kľúčový materiál používaný pri vývoji jadrových zbraní. Satelitné snímky, ktoré 21. septembra zachytila spoločnosť Maxar zaoberajúca sa vesmírnymi technológiami, naznačujú, že Rusko otestovalo medzikontinentálnu balistickú strelu Sarmat, ktorá podľa expertov na zbrojenie zlyhala.

Medzikontinentálna balistická strela RS-28 Sarmat, ktorú NATO neoficiálne nazýva „Satan II“, je určená na dodávanie jadrových hlavíc na zasiahnutie cieľov na veľké vzdialenosti.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj