Piatok 18. októbra, 2024
Na snímke poslanec Národnej rady SR Oskar Dvořák (PS). (Foto: FB / Oskar Dvořák • Progresívne Slovensko)

O. Dvořák: Pomalšie zvyšovanie platov zdravotníkov vyháňa personál za hranice

Pomalšie zvyšovanie platov zdravotníkov v dôsledku konsolidácie vyháňa personál ambulancií a nemocníc za hranice Slovenska. Vláda zároveň zo zdravotníctva robí doménu bohatých. Na piatkovej tlačovej konferencii to vyhlásil poslanec Národnej rady (NR) SR Oskar Dvořák (PS). Reagoval tak na ohlásenú dohodu medzi ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom (Hlas-SD) a ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD), z ktorej vyplýva, že na platy zdravotníkov by malo ísť o vyše sto miliónov eur viac, ako sa pôvodne predpokladalo.

„V situácii, keď tu chýbajú tisícky lekárov, desaťtisíce sestier, okolité krajiny už avizujú, že idú zvyšovať platy aj oproti nám, tak mi príde naozaj veľmi neracionálne práve šetriť takto na zdravotníkoch,“ myslí si Dvořák. Rozhodnutie prezidenta SR konsolidačný balíček podpísať, je podľa neho pokrytecké, pretože bývalá ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková vyhlásila, že sa na zdravotníkoch pri dnešnom nedostatku nemá šetriť. Poukázal pri tom na fakt, že Dolinková je v strane, z ktorej pochádza aj prezident.

Dvořák vyhlásil, že konsolidáciu v zdravotníctve zaplatia pacienti. Problematické sú podľa neho poplatky v ambulanciách alebo náklady spojené s bezlepkovými potravinami pre celiatikov.

Minister Šaško v piatok oznámil, že sa s ministrom Kamenickým dohodli na navýšení finančných prostriedkov na platy zdravotníkov. Sestrám a záchranárom ponúka rovnaké zvyšovanie miezd ako pred konsolidáciou. Lekárom by sa platy mohli zvýšiť o 6,4 percenta, namiesto troch percent.

Prečítajte si aj