Piatok 18. októbra, 2024
Na snímke vpravo predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek. (Foto: FB / Odborový zväz školstva)

Školskí odborári nesúhlasia s rozpočtom na rok 2025, nevylúčili štrajk

Rada Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku nesúhlasí s návrhom štátneho rozpočtu na budúci rok. Trvá na požiadavke valorizácie tarifných platov všetkých zamestnancov školstva minimálne o desať percent. V prípade, že vláda SR nezačne vnímať výchovu a vzdelávanie ako svoju reálnu prioritu, nevylúčila štrajk. Informoval o tom predseda zväzu Pavel Ondek.

„Upozorňujeme, že predložený štátny rozpočet spôsobí pokles reálnych platov zamestnancov školstva z dôvodu inflácie a konsolidačných opatrení a nezaručí zvyšovanie ich životnej úrovne ani zvýšenie atraktívnosti jednotlivých profesií pôsobiacich v školstve,“ zdôraznil Ondek. Pripomenul, že z tohto dôvodu rada zväzu nedávno odmietla podpísať kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa.

Rozpočet podľa rady nezohľadňuje žiadnu valorizáciu platov zamestnancov školstva v budúcom roku. Ondek poukázal na to, že jednorazová odmena v sume 800 eur nespĺňa požiadavku na zvyšovanie tarifných platov ani záväzok vlády z jej programového vyhlásenia.

Školstvo pritom podľa neho zápasí s nedostatkom zamestnancov a ich nespokojnosťou. Skonštatoval, že situácia je dlhodobo neúnosná aj pri nepedagogických zamestnancoch v regionálnom školstve a na vysokých školách. Základná tarifná tabuľka začína podľa neho hlboko pod úrovňou minimálnej mzdy a v najbližších rokoch hrozí jej ďalší prepad pod túto úroveň.

Ako doplnil, riaditelia a rektori musia týmto zamestnancom doplácať zo zdrojov určených na odmeny či osobné príplatky. Zároveň tým dochádza k vyrovnávaniu platových rozdielov medzi jednotlivými tarifnými triedami a platovými stupňami bez ohľadu na dĺžku praxe a rozdielne požiadavky na kvalifikáciu. Táto problematika už podľa neho v niektorých regiónoch spôsobuje kritické problémy s personálnym zabezpečením prevádzky škôl a školských zariadení.

Zástupcovia zväzu sú o problémoch slovenského školstva pripravení rokovať s prezidentom SR Petrom Pellegrinim, predsedom vlády SR Robertom Ficom (Smer-SD), podpredsedom parlamentu povereným jeho riadením Petrom Žigom (Hlas-SD), ministrom školstva Tomášom Druckerom (Hlas-SD) a ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD). „Za týmto účelom menovaných oslovíme listom s požiadavkou o stretnutie. Uvedomujeme si potrebu konsolidácie verejných financií, ale odmietame pokles reálnych platov zamestnancov školstva v dôsledku inflácie,“ dodal Ondek.

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR reagovalo, že podporuje požiadavky na lepšie odmeňovanie zamestnancov školstva. „Musí však zároveň rešpektovať potrebu konsolidácie verejných financií, bez ktorej nebude dlhodobo udržateľné ani financovanie vzdelávania,“ podotklo s tým, že rozpočet rezortu na rok 2025 vznikal v náročných podmienkach.

Ako doplnilo, napriek tomu vláda aj v budúcom roku plánuje zvýšiť výdavky na školstvo o 20 percent. Súčasťou nárastu sú podľa ministerstva aj finančné prostriedky na kompenzačný príspevok, ktorý v súčte s jednorazovým príspevkom zvyšuje priemernú mzdu učiteľov. „So zástupcami odborov minister Drucker pravidelne rokuje a bude v tejto spolupráci pokračovať,“ dodal rezort.

Prečítajte si aj