Piatok 18. októbra, 2024
Na snímke predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká. (Foto: FB / Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek)

OZ SaPA odmieta akýkoľvek zásah do zákona, týkajúceho sa miezd zdravotníkov

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) odmieta akýkoľvek zásah do zákona týkajúceho sa miezd zdravotníkov. Jeho predsedníčka Monika Kavecká to uviedla v reakcii na ponúknutý kompromis zo strany ministra zdravotníctva Kamila Šaška (Hlas-SD). Ten v piatok informoval, že miezd sestier a záchranárov by sa konsolidácia dotknúť nemala, lekárom by sa mal rast platov spomaliť z pôvodne dohodnutých 9,7 percenta na 6,4. Predtým konsolidácia počítala s trojpercentným rastom.

„Dnešným rozhodnutím vyháňa vládna moc od lôžok pacientov sestry a pôrodné asistentky, pretože tam, kde chýbajú lekári, nie je miesto ani pre sestry. Tým vládna moc ukázala, že si neváži a nemá záujem o prácu sestier a pôrodných asistentiek. O vysoko odbornú prácu slovenských sestier je v okolitých krajinách obrovský záujem a vyhnaniu zo Slovenska sa potešia okolité krajiny. Najsmutnejšie na tom je, že utrpí kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti o slovenského pacienta,“ vyhlásilo odborové združenie sestier.

Prezident SR Peter Pellegrini podpísal v piatok konsolidačný balík, ktorý má priniesť ozdravenie verejných financií. Rozhodol sa po tom, ako bola splnená jeho podmienka, aby sa našlo kompromisné riešenie v otázke platov zdravotníkov. To Šaško predstavil jemu aj verejnosti v piatok doobeda. Na platy zdravotníkov vyrokoval dodatočný balík vo výške viac ako 100 miliónov eur.

Zdravotníci naprieč celým sektorom odmietali konsolidačné opatrenia v sektore zdravotníctva a vyzývali prezidenta, aby ich v súčasnom znení nepodpísal. Kritizovali najmä zmeny v zákone o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorými sa mali spomaliť rasty ich platov.

Šaško rokoval od začiatku týždňa so zástupcami zdravotníkov aj ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD). Chcel pri konsolidácii nájsť kompromis.

Prečítajte si aj