Piatok 18. októbra, 2024
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini. (Zdroj: FB / Peter Pellegrini)

Prezident v piatok podpísal zákon o transakčnej dani

Prezident Peter Pellegrini v piatok podpísal zákon o transakčnej dani, ktorý považuje za neoddeliteľnú súčasť konsolidačných opatrení. Transakčná daň je podľa neho viac unikátom ako bežným opatrením v európskych štátoch. Informovala o tom Kancelária prezidenta SR.

„Preto veľmi ocením, ak sa vláda podrobne oboznámi so všetkými dôsledkami takejto dane. Daň má začať platiť až od 1. apríla budúceho roka, čo je dostatok priestoru na vyriešenie viacerých stále otvorených otázok,“ uviedol Pellegrini.

Prezident verí, že vládny kabinet prostredníctvom novely zákona urobí všetko preto, aby sa podarilo odstrániť nezamýšľané dôsledky zavedenia novej dane na celú spoločnosť.

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili zákon o dani z finančných transakcií začiatkom októbra. Návrh prerokovali v skrátenom legislatívnom konaní spoločne s ostatnými opatreniami konsolidačného balíka. Sadzba dane bude 0,4 % zo sumy finančnej transakcie pri maximálnom limite 40 eur. Zdanenie výberov v hotovosti bude dvojnásobné na úrovni 0,8 %. Pre rozpočet by mala zabezpečiť asi 700 miliónov eur ročne. Budúci rok bude výber nižší, keďže začne platiť až od apríla.

Prečítajte si aj