Piatok 18. októbra, 2024
(Screenshot: www.stipendia.sk)

Národný štipendijný program SR opäť ponúka štipendiá na štúdium a výskum do celého sveta

Do konca októbra môžu slovenskí študenti, doktorandi a postdoktorandi požiadať o štipendiá Národného štipendijného programu SR (NŠP) na študijný, výskumný alebo umelecký pobyt v ktorejkoľvek krajine sveta počas letného semestra akademického roka 2024/2025.

Žiadosti o štipendium sa podávajú on-line do 31. októbra 2024 do 16:00 h na www.stipendia.sk. Výška mesačného štipendia je stanovená podľa krajiny a kategórie štipendistu. Napríklad v Česku dostane študent 600 eur, v Rakúsku 900, v USA 1 900 a v Austrálii 1 250 eur. Štipendisti môžu získať aj cestovný grant, jeho výška je podľa vzdialenosti vzdušnou čiarou medzi miestom pobytu na Slovensku a miestom plánovaného pobytu v zahraničí od 50 eur (vzdialenosť od 201 do 300 km) do 1 500 eur (nad 7 000 km).

Od roku 2005, kedy boli štipendiá NŠP udelené prvýkrát, absolvovalo študijný či výskumný pobyt v zahraničí 2 157 občanov SR.

Program administruje SAIA (Slovenská akademická informačná agentúra). Štipendiá NŠP sú financované zo štátneho rozpočtu. Pobyt v rámci NŠP nie je možné kombinovať s iným štipendijným programom, teda nie je možné súbežne poberať štipendiá na ten istý pobyt z iných programov financovaných z verejných zdrojov (napríklad Erasmus+, CEEPUS, Akcia Rakúsko-Slovensko a pod.).

Vznik NŠP schválila vláda Slovenskej republiky uznesením č. 557 z 13. júla 2005. Štipendisti NŠP sú štipendistami vlády Slovenskej republiky.

SAIA, n. o., (Slovenská akademická informačná agentúra) je mimovládna nezisková organizácia, ktorá od roku 1990 svojimi programami a službami napomáha internacionalizácii vzdelávania a vedy na Slovensku. SAIA na základe zmlúv s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, ako aj s Úradom vlády SR a s ďalšími organizáciami administruje viacero štipendijných a grantových programov v oblasti vysokoškolského vzdelávania a vedy pre záujemcov zo Slovenska i zo zahraničia, zároveň poskytuje informácie o štúdiu v zahraničí pre záujemcov zo Slovenska, ako aj informácie pre záujemcov zo zahraničia o štúdium na Slovensku.

Prečítajte si aj