Piatok 18. októbra, 2024
Na snímke predsedníčka výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ). (Foto: FB / Veronika Remišová)

Výbor by sa mal zaoberať majetkovými priznaniami guvernéra NBS

Výbor Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií by sa mal zaoberať majetkovými priznaniami guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra. Informovala o tom predsedníčka výboru Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ), ktorá chce zasadnutie výboru iniciovať.

„Prípad korupčnej kauzy, v ktorej je obžalovaný guvernér NBS Peter Kažimír, priniesol podozrenia z porušenia ústavného zákona o ochrane verejného záujmu. Ide predovšetkým o finančné transakcie, pôžičky, či iné majetkové vzťahy, ktoré podľa zistení prokuratúry neboli uvedené v majetkových priznaniach Petra Kažimíra, čím mohlo dôjsť k porušeniu spomenutého ústavného zákona,“ priblížila.

Výbor by mal podľa slov Remišovej preskúmať, či guvernér NBS riadne plnil povinnosť priznávať všetky príjmy, záväzky a majetkové transakcie. V prípade, že sa preukáže porušenie, bude podľa nej čeliť zákonným dôsledkom. „V majetkových priznaniach musia politici a verejní funkcionári uvádzať poskytnuté pôžičky, ako aj pri vrátení ich prijatie na účet aj s úrokmi,“ uzavrela poslankyňa.

Prečítajte si aj