Piatok 18. októbra, 2024
Na snímke podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). (Foto: FB / Robert Kaliňák)

Ministerstvo obrany: Celková cena rekonštrukcie Letiska Sliač bude známa až po uzatvorení zmlúv

Celkové náklady na rekonštrukciu Letiska Sliač budú známe až po uzatvorení všetkých zmlúv. Rekonštrukcia totiž pozostáva z viacerých projektov, opráv či investícií. Uviedol to komunikačný odbor Ministerstva obrany (MO) SR.

Rezort zopakoval, že Letisko Sliač by mohlo byť na stíhačky F-16 pripravené do troch až piatich rokov. „Ukončenie jednotlivých stavebných prác bude prebiehať postupne, pričom termíny sú závislé od viacerých faktorov, ako napríklad od vydania stavebného povolenia, procesu verejného obstarávania, samotných realizačných stavebných prác či klimatických podmienok. Najväčší rozsah stavebných prác sa týka rekonštrukcie rolovacích dráh a vybudovania nových rolovacích dráh a stojísk s predpokladaným termínom ukončenia v rokoch 2026 až 2027,“ priblížilo ministerstvo.

Rekonštrukciu letiska odsúhlasila vláda ešte v roku 2019 za ministra za SNS Petra Gajdoša. Jeho nástupca Jaroslav Naď (vtedy OĽANO, dnes Demokrati) v apríli 2023 informoval, že z 33 projektov realizujú 11 cez agentúru NSPA, sedem cez ďalšie programy NATO a prebieha aj 15 národných projektov. Už vtedy pripustil, že nie všetky projekty budú dokončené v čase dodania stíhačiek. Svojich predchodcov kritizoval za nepripravenosť projektu.

Prečítajte si aj