Piatok 18. októbra, 2024
Talianska premiérka Giorgia Meloniová sa zúčastňuje na tlačovej konferencii v Berlíne 22. novembra 2023. (foto: Michele Tantussi/Getty Images)

Taliansko zakázalo pokusy o náhradné materstvo v zahraničí

Taliansko rozšírilo svoj dlhoročný zákaz náhradného materstva za svoje hranice a vzťahuje sa aj na talianskych občanov cestujúcich do krajín, kde je náhradné materstvo legálne, ako sú Spojené štáty a Kanada. V Taliansku je náhradné materstvo – definované ako prípad, keď žena vynosí a porodí dieťa pre niekoho iného – trestné podľa zákona od roku 2004.

Taliansky parlament 16. októbra hlasoval za návrh zákona, ktorý navrhla strana talianskej premiérky Giorgie Meloniovej, rozširujúc rozsah pôsobnosti predchádzajúcej legislatívy.

Turizmus náhradného materstva

Tým, ktorí sa snažia o náhradné materstvo v zahraničí, teraz hrozí trest odňatia slobody až na dva roky a pokuta až do výšky 1 milióna eur.

Senát hornej komory hlasoval v pomere 84:58 za prijatie zákona, ktorý navrhla strana Bratia Talianska. Návrh zákona schválila dolná komora už minulý rok.

„Materstvo je absolútne jedinečné, absolútne sa nedá nahradiť a je základom našej civilizácie,“ povedala počas parlamentnej rozpravy senátorka strany Lavinia Mennuniová. „Chceme vykoreniť fenomén turistiky za náhradným materstvom.“

Ako je to v iných štátoch

Podľa štúdie celosvetový priemysel náhradného materstva rastie. V roku 2022 malo toto odvetvie hodnotu 13 miliárd eur. V roku 2023 sa zvýšil na 16 miliardy eur a očakáva sa, že do roku 2032 dosiahne 128 miliárd eur.

Španielsko, Francúzsko a Nemecko zakázali všetky formy náhradného materstva. V Kanade je povolené len altruistické náhradné materstvo, čo znamená, že náhradným matkám sa nemôže vyplatiť viac ako vreckové výdavky, hoci zákon v Kanade nedefinuje, čo to je, a niektorí tvrdia, že platby môžu dosiahnuť až 78 000 eur.

Spojené kráľovstvo tiež povoľuje altruistické náhradné materstvo, ale je prísne regulované. Hoci tam nie je nezákonné platiť náhradnej matke, je trestným činom, ak tretia strana dostane platbu za sprostredkovanie náhradného materstva. Dohody uzavreté medzi rodičmi a náhradnými matkami nie sú právne vymáhateľné.

Podľa kalifornských zákonov je legálne zaplatiť náhradnej matke za vynosenie dieťaťa, pokiaľ je dohoda o náhradnom materstve uzavretá pred počatím.

Ukrajina bola až do rusko-ukrajinskej vojny medzinárodným centrom náhradného materstva, v ktorom sa podľa niektorých odhadov každoročne narodili tisíce detí – mnohé z nich v zahraničí.

Katolícke Taliansko vs. LGBT

Hoci je Taliansko sekulárnym štátom, je prevažne katolícke, pričom Vatikán často ovplyvňuje politiku v morálnych a sociálnych otázkach.

Začiatkom tohto roka Meloniová označila náhradné materstvo za „neľudskú “ prax, ktorá s deťmi zaobchádza ako s produktmi zo supermarketu. „Nikto ma nepresvedčí, že je aktom slobody prenajať si maternicu; nikto ma nepresvedčí, že je aktom lásky považovať deti za voľnopredajný výrobok v supermarkete,“ povedala v apríli na podujatí v Ríme.

„Prax prenajímania maternice stále považujem za neľudskú; podporujem navrhovaný zákon, ktorý ju považuje za všeobecný trestný čin.“

V januári pápež František vyzval na celosvetový zákaz rodičovstva prostredníctvom náhradného materstva.

Niektorí talianski aktivisti LGBT kritizovali zákon a demonštrovali v blízkosti Senátu, pričom tvrdili, že legislatíva sa týka len homosexuálnych párov. „Ak má niekto dieťa, mal by dostať medailu. Tu vás namiesto toho pošlú do väzenia… ak nemáte deti tradičným spôsobom,“ povedal na demonštrácii Franco Grillini, dlhoročný aktivista LGBT komunity v Taliansku.

Alessia Crociniová, predsedníčka organizácie Dúhové rodiny, označila zákon za „pravicovú križiacku výpravu proti občianskym právam a rodinnému pluralizmu“. Povedala, že 90 % Talianov, ktorí sa rozhodnú pre náhradné materstvo, sú heterosexuálne páry, ale teoreticky to robia tajne, zatiaľ čo homosexuálne páry to nemôžu utajiť.

Crociniová uviedla, že pôrodnosť v Taliansku je v súčasnosti rekordne nízka, a to až do takej miery, že sa považuje za mimoriadnu situáciu v krajine. „Čelíme ďalšiemu ideologickému zákonu, ktorého cieľom je obmedziť sebaurčenie ľudí a vytváranie nových rodín, darčekom pre pro-life združenia a fanatické náboženské združenia, ktoré podporujú túto vládu, v rámci medzinárodnej siete, ktorá siaha od Trumpa po Orbána, prechádzajúc cez Putina,“ povedala.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj