Piatok 18. októbra, 2024
Na snímke minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). (Foto: FB / Matúš Šutaj Eštok)

Ministerstvo vnútra: Projekt riešenia bezpečnosti škôl by mohol byť hotový do konca septembra 2025

Pilotný a „rollout“ projekt systémového riešenia bezpečnosti na základných a stredných školách by mohol byť pripravený do konca septembra 2025. Vyplýva to z návrhu na zrušenie a zmenu niektorých úloh vyplývajúcich z uznesení vlády Slovenskej republiky, ktoré do medzirezortného pripomienkového konania (MPK) predložilo Ministerstvo vnútra (MV) SR. Pôvodne mal rezort pilotnú a „rollout“ fázu pripraviť bezodkladne. Projekt by mal okrem iného pre školy zabezpečiť kamerový systém.

„Úloha je rozdelená na prípravu dokumentácie pre dve fázy – pilotnú a ‚rollout‘. Splnenie úlohy závisí od vypracovania dokumentácie pre obe fázy. Predpokladaný termín vypracovania projektovej dokumentácie pilotnej fázy je najskôr do konca roka 2024 a vypracovania projektovej dokumentácie pre ‚rollout‘ fázu najskôr do septembra 2025,“ uviedol rezort v materiáli.

Ministerstvo okrem toho navrhuje zrušiť ďalšie staršie úlohy vyplývajúce z predošlých uznesení vlády. Ako dôvod rezort uviedol duplicitu úloh či zmenu situácie.

Kabinet sa 11. septembra na rokovaní uzniesol, že rezort vnútra bezodkladne pripraví pilotnú a „rollout“ fázu projektu systémového riešenia bezpečnosti na školách. Urobil tak v reakcii na bombové hrozby voči nim. Projekt s celkovými nákladmi viac ako 62 miliónov eur by sa mal najskôr zaviesť pilotne v troch školách a následne do ostatných škôl, ktoré sa prihlásia.

Prečítajte si aj