Piatok 18. októbra, 2024
Petros Michopulos (Foto: FB / Petr Ossm)

Politický marketér Michopulos: Streľba na Roberta Fica v mnohom pripomína atentát na Kennedyho

To, čo okolo atentátu na premiéra Roberta Fica urobila slovenská vláda, má veľmi blízko k tomu, čo sa dialo po atentáte na Kennedyho. Uviedol to pre youtubový kanál „Rozhovory so Šimonom“ bývalý politický marketér a súčasný moderátor podcastu „Kecy a politika“ Petros Michopulos.

„Ja si nedokážem vôbec predstaviť, aby v nejakej civilizovanej zemi dnes prešlo úplné utajenie všetkých zdravotníckych vecí a taký ten prístup k verejnosti á la 50. roky.“

Michopulos skonštatoval, že od atentátu už uplynulo pol roka a nikto poriadne nevie, čo sa presne v Handlovej stalo a čo presne premiérovi bolo. „Nikto nevie nič,“ povedal.

Podľa neho štýl, akým sa po atentáte informovala verejnosť, keď jediný, kto podával informácie o stave premiéra, boli minister obrany Robert Kaliňák a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, sa môže diať iba vo vojenských režimoch Afriky alebo Južnej Ameriky. 

„Prekvapuje ma jedna vec. V nemocnici v Banskej Bystrici pracujú stovky ľudí. Predpokladám, že existuje nejaká dokumentácia k tomuto prípadu, určite existujú ľudia, ktorí tam pracovali, keď ho tam priviezli, od vrátneho až po kuchárku, vrátane lekárov, a pracujú tam stále. Prekvapuje ma, že som si ešte neprečítal tú zdravotnícku dokumentáciu alebo niekde utajene nehovoril nejaký lekár, o tom ako prebiehala liečba, aké boli v skutočnosti tie zranenia a iné podrobnosti,“ poznamenal.

Cintula je dokonalý typ

Atentátnik Juraj Cintula je podľa Michopulosa človek, do ktorého sa dá naprojektovať akákoľvek teória. Je dostatok dôkazov, aby mohol byť označovaný za fašistu, rovnako sa dá nájsť dostatok dôkazov, aby sa dal označiť za progresivistického aktivistu alebo jednoducho za psychicky narušenú osobu. Michopulos o ňom hovorí ako o dokonalej verzii Lee Harveyho Oswalda (údajný vrah amerického prezidenta Kennedyho) na slovenský spôsob.

„Ani by ste si lepšieho nevymysleli. On je lepší, než si dokážete vymyslieť. Keby ste s kamarátmi spriadali konšpirácie niekde v pivnici a prišli by ste s popisom takého človeka, ako ho v skutočnosti poznáme, tak by vám kamaráti hovorili, aby ste nepreháňali, lebo tomu nikto nebude veriť,“ povedal.

Vďaka takémuto páchateľovi a kvôli nedostatku informácií sa okolo atentátu dajú následne vytvoriť ľubovoľné oficiálne legendy alebo konšpiračné teórie vysvetľujúce ako útok prebiehal, kto boli iniciátori a aké mali motívy, myslí si.

Spor Huliaka s Dankom Ficovi vyhovuje

Súčasné spory v rámci koalície, ktoré prebublávajú aj do mediálneho priesoru, Michopulos nepovažuje za reálne problematické. Podľa neho o tom svedčí aj to, ako sa k nim Smer stavia a že ich premiér v podstate ignoruje. Nedávne prestrelky medzi Andrejom Dankom a Rudolfom Huliakom nemajú žiadny vplyv na to, ako bude Fico ďalej vládnuť, tvrdí.

„To vyhovuje Smeru a Hlasu, pretože sa v mediálnom priestore a hlavne v sekundárnom priestore – na sociálnych sieťach – neriešia tie podstatné veci ako hospodárska politika vlády, zvyšovanie daní, zákazky na ministerstve obrany, atď,“ uviedol.

Michopulos považuje Roberta Fica za jedného z najlepších politikov na Slovensku v tom zmysle, že vie pracovať s dátami, veľmi dobre vníma nálady spoločnosti a má stále prst na tepe spoločnosti. „Myslím si, že keby mal pocit, že mu to u jeho voličov nejako výrazne poškodzuje, tak by určite zasiahol. A pretože ho to podľa mňa u tých voličov nepoškodzuje, tak do toho zatiaľ nevstupuje,“ povedal. Predpokladá, že ak SNS vnútornými rozpormi samú seba zničí, voliči národniarov budú nakoniec voliť Smer.

Politici z radov SNS podľa neho dokážu obsadiť veľké množstvo mediálneho priestoru, pričom nezostáva priestor na zaoberanie sa tým, čo vláda naozaj robí, aký je Fico premiér a ako si počínajú ostatní ministri. „Náš minister kultúry je v televízii raz za rok. Vy máte ministerku v televízii každý týždeň,“ poznamenal.

Podľa Michopulosa momentálne nie je nič, čo by malo premiéra znervózňovať. Práve naopak, momentálna situácia vo vnútri koalície mu vyhovuje. Nevládne prvýkrát a má veľké skúsenosti, ako vládnuť, hovorí. „Robert Fico má nejaký plán. My ho asi úplne detailne nepoznáme, ale na ňom je vidieť, že on má s tým Slovenskom nejaký plán,“ skonštatoval Michopulos.

Prečítajte si aj