Utorok 22. októbra, 2024
Ilustračný obrázok ( fanjianhua on Freepik)

Múdrosť čínskej medicíny – ako mi pomohla pred odstránením maternice

Často sa ma pýtajú, ako som sa dostala k čínskej medicíne, ktorá sa niektorým ľuďom zdá byť zvláštnym povolaním. Čínsku medicínu som objavila ako tínedžerka po rokoch, keď som trpela vyčerpávajúcimi menštruačnými kŕčmi, s ktorými mi žiadny lekár nevedel pomôcť. Bez akéhokoľvek pokusu o zistenie ich príčiny bolo riešením viacerých lekárov a špecialistov, aby som podstúpila hysterektómiu (chirurgické odstránenie maternice, pozn. prekl.) – vo veku 15 rokov.

Povedala som nie. Čoskoro nato som našla doktorku čínskej medicíny, ktorá urobila niečo, čo predtým neurobil žiadny lekár – vypočula ma. Vyplnila mi rozsiahlu anamnézu, pozrela sa mi na jazyk a jemne mi položila prsty na zápästie – jeden a potom druhý – a pozorne počúvala môj pulz.

Celá táto interakcia bola sama o sebe liečivým zážitkom. Konečne som našla niekoho, kto počúval, čo hovorím, a vážil si, čo mi hovorí moje telo. Potom moja akupunkturistka s láskavosťou začala odhaľovať príčinu mojich ťažkostí.

Po niekoľkých mesiacoch akupunktúry a liečby čínskymi bylinkami kŕče, ktoré ma trápili celé roky, zmizli. Moje procedúry odstránili nerovnováhu, ktorá bola príčinou problému – a ja som si túto výnimočnú medicínu hlboko zamilovala.

Čo je čínska medicína?

Čínska medicína je holistický lekársky systém, ktorý diagnostikuje a lieči choroby už tisíce rokov. Čo je ešte dôležitejšie, učí nás, ako žiť spôsobom, ktorý podporuje naše šťastie, zdravie a pohodu.

Jedným z hlavných spôsobov, ako to dosiahnuť, je povzbudzovať nás k harmonickému životu s prírodou. Napríklad tým, že prispôsobíme svoje správanie a stravovacie návyky ročným obdobiam, môžeme sa prispôsobiť meniacim sa energiám počas roka. Kľúčovou myšlienkou je, že naše potreby sa menia s každým ročným obdobím.

Čínska medicína nás tiež učí, ako môžu emócie ovplyvniť naše zdravie a pohodu. Emócie sú mocné sily, ktoré nám môžu spôsobiť ochorenie, ak si ich neuvedomíme, nespracujeme a nepustíme. Radosť, smútok, strach, obavy a hnev sú súčasťou ľudských skúseností, ale ak ich necháme pretrvávať, môžu mať trvalé následky.

Východná medicína tiež verí, že telo má vrodenú inteligenciu, ktorú si ctí a rešpektuje. Súčasťou tejto inteligencie je dômyselný komunikačný systém. Naše telo s nami vždy komunikuje, ale mnohí stratili schopnosť počúvať. Čínska medicína nás učí kultivovať toto spojenie, aby sme počuli, čo nám naše telo hovorí o tom, čo potrebuje a čo nám môže ubližovať. Bolesť je vynikajúcim príkladom toho, ako vaše telo komunikuje a snaží sa získať vašu pozornosť.

Ďalšou súčasťou tejto inteligencie je rola našej intuície, ktorá nás môže viesť správnym smerom, ak zostaneme otvorení tomu, čo nám hovorí.

Čínska medicína využíva jedlo ako liek a pri príčinách ochorení berie do úvahy našu jedinečnú konštitúciu. Je to holistický systém, ktorý vidí vzájomné prepojenie tela, mysle a ducha. Zároveň si ctí prepojenie človeka s vesmírom – ktorého sme neoddeliteľnou súčasťou.

Moja skúsenosť s čínskou medicínou mi zmenila život. Ukázala mi, že uzdravenie je možné, a predstavila mi úplne novú filozofiu života. Filozofia čínskej medicíny nás učí žiť v harmónii s prírodou a so sebou navzájom, dôverovať prirodzenej múdrosti nášho tela a pestovať emocionálnu inteligenciu, aby sme mohli žiť radostný, zdravý a spokojný život.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj