Piatok 18. októbra, 2024
Dr. Torsten Trey, výkonný riaditeľ DAFOH (foto: Jack Wang/The Epoch Times)
»

Lekár vyzýva na prelomenie mlčania o násilných odberoch orgánov v Číne

Podľa organizácie Lekári proti násilnému odoberaniu orgánov (DAFOH), ktorá sa zaoberá ochranou lekárskej etiky a sídli vo Washingtone, sa v Číne už viac ako štvrťstoročie tajne odoberajú orgány živým väzňom len kvôli ich viere, a používajú sa na zásobovanie rozsiahleho a neprehľadného transplantačného priemyslu.

„Keď hovoríme o nútenom odbere orgánov, musíme si uvedomiť, že nehovoríme o obchodovaní s orgánmi, ale o zabíjaní ľudí s cieľom odobrať im orgány. A to je jav, aký sme zaznamenali len v Číne,“ povedal doktor Dr. Torsten Trey, výkonný riaditeľ DAFOH v rozhovore pre NTD, sesterskú redakciu Epoch Times.

„Pravdepodobne sa to začalo v roku 1984, keď čínska vláda prijala nariadenie umožňujúce odoberanie orgánov popraveným väzňom. V roku 1999 sme však zaznamenali prudký nárast transplantácií orgánov, exponenciálny nárast… [v] rovnakom čase, keď sa začalo prenasledovanie Falun Gongu.“

„Ale až v roku 2006 sme sa od spravodajcov dozvedeli, že hlavným zdrojom nútených odberov orgánov boli väzni svedomia, praktizujúci Falun Gongu.“

Falun Gong je duchovná prax pozostávajúca z meditačných cvičení a morálneho učenia založeného na pravdivosti, súcite a tolerancii, ktorá podľa Dr. Treya „veľmi rezonovala u čínskej verejnosti“. Čínske úrady odhadovali, že koncom 90. rokov sa tejto praxi venovalo 70 až 100 miliónov ľudí. „Je to mierumilovné, úplne pokojné cvičenie,“ povedal.

Pre vtedajšieho vodcu ČKS Ťiang Ce-mina však rastúca popularita tejto praxe a jej morálne učenie predstavovali hrozbu pre nadvládu ČKS nad každodenným životom. Šéf strany v júli 1999 osobne nariadil „likvidáciu“ Falun Gongu. Odvtedy bolo milióny prívržencov tejto praxe umiestnených do väzníc, centier na vymývanie mozgov a iných zadržiavacích zariadení po celej krajine, kde ich mučili v snahe prinútiť ich zrieknuť sa svojej viery.

Umučenie na smrť sa potvrdilo u tisícov praktizujúcich Falun Gongu – hoci sa predpokladá mnohonásobne vyšší skutočný počet – a vyšetrovanie odhalilo násilný odber orgánov veľkému počtu nasledovníkov v štátnych a vojenských nemocniciach po celej Číne.

Medzi tými, ktorí sa v roku 2006 snažili odhaliť túto hrôzu, bola aj bývalá zdravotná sestra pracujúca v nemocnici v severnej Číne. Pod prezývkou Annie odhalila, že jej bývalý manžel, neurochirurg v tej istej nemocnici, sa v rokoch 2001 až 2003 podieľal na násilnom odoberaní rohoviek približne 2 000 uväznených praktizujúcich Falun Gongu. Všetci v čase extrakcie ešte dýchali.

V roku 2019 dospel nezávislý ľudový tribunál v Londýne k záveru, že v Číne dochádza k násilnému odoberaniu orgánov v „značnom rozsahu“ už mnoho rokov a zabíjanie na objednávku pre transplantačný priemysel pokračuje dodnes. Podľa tribunálu sú hlavnými obeťami zadržaní praktizujúci Falun Gongu.

Hoci 96-ročný Ťiang Ce-min pred dvoma rokmi zomrel, žiadny z jeho nástupcov nezmenil postoj strany k Falun Gongu. „Nútené odoberanie orgánov sa stalo takmer konečným riešením na umlčanie tejto skupiny,“ povedal doktor Trey.

Potreba prelomiť mlčanie

Napriek pribúdajúcim dôkazom o rozsiahlom využívaní núteného odberu orgánov v Číne Dr. Trey uviedol, že ČKS spustila „sofistikovanú sieť vplyvu“, aby to utajila a zabránila úniku informácií na verejnosť. Uviedol, že medzinárodné spoločenstvo nedokázalo pristupovať k najzávažnejšiemu zverstvu režimu s vážnosťou, akú by si to zaslúžilo. Poukázal na „zjavný ekonomický nátlak a politické hrozby“ zo strany čínskeho režimu, ktoré označil za „politické vydieranie“, ako aj na „sofistikované používanie propagandy vytvárajúcej mylnú predstavu a falošný obraz o tom, čo je Falun Gong“.

„Pre čínsku vládu je cieľom núteného odoberania orgánov v skutočnosti umlčať a zlikvidovať … Falun Gong,“ povedal Dr. Trey a dodal, že najlepším spôsobom, ako ukončiť túto hroznú prax, je „zmariť jej účel“ a „prelomiť mlčanie“.

„Ak si každý nájde chvíľu času, aby pochopil, o čom Falun Gong je… a potom o tom bude hovoriť, a tiež pochopí nútené odoberanie orgánov a bude o tom hovoriť, v podstate vynesieme skrytú likvidáciu ľudí na svetlo sveta, a tým porazíme účel (prenasledovania),“ povedal.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj