Piatok 18. októbra, 2024
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas stretnutia s predsedom Snemovne reprezentantov Mikom Johnsonom vo Washingtone 10. júla 2024 (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Zelenskyj predstavil plán víťazstva v ukrajinskom parlamente

Prvým bodom Zelenského päťbodového plánu je formálna žiadosť o vstup do NATO.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predstavil v kyjevskom parlamente časť svojho „víťazného plánu“. Zelenskyj o tejto stratégii predtým rokoval s americkým prezidentom Joeom Bidenom a niekoľkými ďalšími západnými lídrami, ktorí jej však neposkytli verejnú podporu.

Plán zahŕňa formálnu žiadosť o vstup do NATO a Zelenskyj vo svojom prejave pred ukrajinským parlamentom 16. októbra povedal: „Chápeme, že členstvo v NATO je otázkou budúcnosti, nie prítomnosti.“

Zelenskyj uviedol, že je potrebné „nezvratne posilniť protivzdušnú obranu Ukrajiny“, a stanovil niekoľko spôsobov, ako to dosiahnuť, vrátane zrušenia obmedzení na používanie rakiet dlhého doletu, ktoré zaviedli Spojené štáty a ďalšie západné krajiny.

Západní spojenci Ukrajiny by podľa neho mali ďalej odrádzať Rusko tým, že ponúknu „komplexný balík nejadrového strategického odstrašovania“ na ukrajinskom území.

Zelenskyj tiež navrhol, aby Ukrajina podpísala dohodu so Spojenými štátmi, EÚ a ďalšími západnými krajinami o vývoze ukrajinských prírodných zdrojov, ktoré majú podľa neho hodnotu biliónov dolárov. „Ide najmä o urán, titán, lítium, grafit a ďalšie strategicky cenné zdroje, ktoré posilnia buď Rusko a jeho spojencov, alebo Ukrajinu a demokratický svet v globálnej súťaži,“ povedal.

Nakoniec ponúkol, aby ukrajinské jednotky nahradili americké sily, ktoré sú v súčasnosti umiestnené s veľkými nákladmi v Európe.

„Ak začneme postupovať podľa tohto plánu víťazstva teraz, môže sa nám podariť ukončiť vojnu najneskôr na budúci rok,“ povedal Zelenskyj.

Plán niečo znamená

Zelenskyj povedal, že tri tajné dodatky k plánu víťazstva nebudú zverejnené, ale budú poskytnuté Spojeným štátom a NATO.

Poslanec ukrajinského opozičného parlamentu Oleksij Hončarenko povedal, že plán víťazstva „nie je plán“. „Plán znamená niečo s konkrétnymi krokmi. Je to akýsi zoznam želaní Ukrajiny pre našich partnerov, ako nás môžu a majú podporiť,“ povedal Hončarenko. „A nevyzerá to realisticky. Čakali sme na nejaký skutočne seriózny rozhovor o situácii a stratégii, čo nenastalo.“

Kremeľ uviedol, že je príliš skoro na to, aby plán podrobne komentoval, ale povedal, že Kyjev musí „vytriezvieť“ a uvedomiť si nezmyselnosť svojej politiky. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že plán je pravdepodobne podobný plánu USA, ktorý podľa neho spočíva v tom, že Kyjev využije na boj proti Rusku „posledného Ukrajinca“.

Republikánsky kandidát a bývalý prezident USA Donald Trump povedal, že by vojnu rýchlo ukončil, a naznačil dohodu medzi Ruskom a Ukrajinou, zatiaľ čo demokratická kandidátka, viceprezidentka Kamala Harrisová, naznačila, že by pokračovala v Bidenovej politike podpory ukrajinského vojnového úsilia na neurčito.

Rusko stále prevyšuje Ukrajinu v počte vojakov, munície a delostreleckých granátov, bezpilotných lietadiel a rakiet.

Zelenskyj hovoril s Ruttem

Vo svojej poslednej aktualizovanej správe pre národ, ktorú Zelenskyj zverejnil na internete 15. októbra, uviedol: ,,V tejto súvislosti som sa obrátil na Rutteho: „Včera som hovoril s generálnym tajomníkom NATO Markom Ruttem. Koordinovali sme naše postoje k posilneniu Ukrajiny. Ďakujem vám, Mark, za vašu podporu!“

Rutte nastúpil do funkcie generálneho tajomníka NATO začiatkom tohto mesiaca a jeho predchodca Jens Stoltenberg odišiel s varovaním pred „bezohľadnou ruskou jadrovou rétorikou“, ktorej cieľom je zastaviť Západ pred podporou Ukrajiny.

Rutte 14. októbra navštívil ukrajinskú misiu NATO v nemeckom Wiesbadene a povedal: „Odkaz [ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi] je, že budeme pokračovať, že urobíme všetko, čo je potrebné, aby sme sa uistili, že sa mu to nepodarí, že Ukrajina zvíťazí.“

Ukrajina stratila v konflikte pätinu svojho územia a desaťtisíce životov a bez vojenského víťazstva by nebola schopná získať späť Donbas, Krym ani pás územia medzi Melitopolom a Chersonom.

Mehmet Seyfettin Erol, turecký politický analytik, nedávno pre The Epoch Times povedal, že žiadosť Ukrajiny o vstup do NATO „sa za súčasných okolností nezdá byť veľmi reálna“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj