Streda 16. októbra, 2024
Na snímke generálny riaditeľ sekcie rezortnej implementačnej jednotky ministerstva spravodlivosti Adam Nociar. (Foto: Ministerstvo spravodlivosti SR)

Ministerstvo spravodlivosti: Platforma vnimajme.sk učí zraniteľné skupiny rozpoznať trestné činy

Zvyšovanie povedomia o trestných činoch, ktorým čelia zraniteľné skupiny, najmä deti, mladiství a seniori, je cieľom novej stránky www.vnimajme.sk. Tú spustilo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR začiatkom októbra. Platforma slúži na vzdelávanie verejnosti, pričom poskytuje nástroje na rozpoznanie a riešenie najčastejších trestných činov, ktoré postihujú zraniteľné skupiny. MS o tom informuje na svojom webe.

Na stránke sú zverejnené videá, ktoré autenticky predstavujú reálne situácie, s ktorými sa dotknuté spoločenské skupiny stretávajú. „Obsah videí bol pripravený pod dohľadom odborníkov z oblasti psychológie a sociálnej práce, čím je zaručená odborná kvalita a presnosť informácií,“ uviedol generálny riaditeľ sekcie rezortnej implementačnej jednotky MS Adam Nociar.

Okrem informovania o trestných činoch stránka tiež ponúka prehľad dostupnej pomoci pre obete, vrátane kontaktov na organizácie a odborníkov, ktorí im môžu pomôcť.

Web je súčasťou mediálnej kampane, ktorá bola vytvorená v rámci projektu „Zvyšovanie účinnosti súdnictva prostredníctvom ochrany/posilnenia postavenia obetí a zraniteľných strán“. Ten financujú granty Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska, pričom jeho cieľom je poskytnúť verejnosti potrebné informácie a funkčnú pomoc.

Prečítajte si aj