Streda 16. októbra, 2024
Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) (Foto: FB / Ministerstvo financií SR)

Investícia do budúcnosti? Slovensko ponúkne bežným občanom štátne dlhopisy oslobodené od daní

Okrem konsolidačných opatrení slovenská vláda plánuje získať financie prostredníctvom nástroja štátnych dlhopisov, ktoré bude ponúkať už od budúceho roka. Tento krok môže pre bežných ľudí predstavovať atraktívnu možnosť zhodnotenia peňazí s vyšším výnosom v porovnaní s tým, ktorý ponúkajú bežné bankové účty. Výhodou tejto bezpečnej investície má byť to, že dlhopisy budú oslobodené od daní a odvodov. Na druhej strane ide o pozitívum aj pre Slovensko, keďže štát si požičia od občanov za nižší úrok, než by musel platiť zahraničným investorom. Vedľajším benefitom tejto činnosti má byť aj zvyšovanie finančnej gramotnosti ľudí, ktorí nemajú skúsenosti s investovaním. Investícia do štátnych dlhopisov je jednou z najbezpečnejších, ekonóm Karpiš do nich napriek tomu investovať neplánuje.

Vláda si požičia od svojich občanov

Verejné financie Slovenska sú v žalostnom stave a kabinet Roberta Fica (Smer-SD) musí robiť všetko pre to, aby štátny dlh okresal. Vláda už predstavila ambiciózny plán konsolidácie verejných financií. Okrem toho sa bude snažiť naplniť štátnu pokladnicu aj prostredníctvom štátnych, resp. vládnych dlhopisov.

Slovenská vláda plánuje získať pôžičku priamo od svojich občanov ponukou štátnych dlhopisov už od budúceho roka.  K tomuto kroku sa zaviazala aj v programovom vyhlásení. Z pohľadu bežných ľudí by sa mohlo jednať o atraktívny návrh, keďže tento konzervatívny finančný nástroj by mal prinášať vyšší výnos, než sú úroky na bežných vkladových účtoch. Zároveň štátne dlhopisy predstavujú jednu z najbezpečnejších foriem investovania. V konečnom dôsledku z toho profituje aj štát, nakoľko si od verejnosti požičia za nižší úrok, než od zahraničných bánk.

Riaditeľ Asociácie obchodníkov s cennými papiermi Róbert Kopál bližšie vysvetlil podstatu tohto finančného nástroja. „Štátny dlhopis nie je nič iné, iba pôžička štátu. Štát vydá dlhopis, občan si ho kúpi. De facto požičal štátu na nejakú dopredu dohodnutú dobu, aj dopredu dohodnutý úrok, čiže nejaký výnos.“ 

Ešte na jar tohto roku minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) spomínal v súvislosti so štátnymi dlhopismi úrokovú sadzbu na úrovni 3 % ročne. Konečnú výšku úroku však stanoví štátna agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDL), ktorá bude mať vo svojej kompetencii predaj dlhopisov.

Štátne dlhopisy budú oslobodené od daní a odvodov

Dlhopisy budú dostupné aj pre obyčajných ľudí, nielen pre investorov. Splatnosť by mala byť dvoj a štvorročná a suma na investovanie musí dosiahnuť minimálnu hodnotu 1000 eur. Výhodou dlhopisov je, že budú oslobodené od daní a odvodov.

„Ideme to robiť tak, aby ľudia, ktorí si ho kúpia, boli oslobodení od daní a akýchkoľvek odvodov. Aj ten starší človek, keď príde do banky, tak si kúpi dlhopis bez toho, aby sa museli báť, že potom bude musieť robiť nejaké daňové priznania,“ uviedol minister Kamenický.

Podľa informácií od Národnej banky Slovenska (NBS) z júna 2024 majú Slováci na svojich bežných účtoch skoro 49 miliárd eur. Výhodou je, že tieto voľné finančné prostriedky majú ich vlastníci okamžite kedykoľvek dostupné, avšak nezhodnocujú sa. Peniaze „nepracujú” efektívne, nakoľko väčšina bežných účtov ponúka minimálne úroky. Ich hodnota teda skôr klesá v dôsledku inflácie. A práve pre týchto ľudí, ktorí majú niekoľko stoviek eur nazvyš a nejaký čas ich nebudú potrebovať, ale boja sa ich investovať do viac rizikových nástrojov, by ponuka štátu mohla byť zaujímavá.

Podľa slov šéfa rezortu financií tieto dlhopisy budú alternatívou k termínovaným a sporiacim účtom. Sú teda vhodné pre investorov, ktorí hľadajú stabilné a predvídateľné výnosy. „Dlhopis si bude veľmi jednoduché kúpiť. Kto si ho kúpi, môže ho potom kedykoľvek predať. Tá suma je od tisíc eur,“ objasnil minister Kamenický.

Štát plánuje predávať dlhopisy cez vybrané banky. Prvá emisia dlhopisov bude v hodnote 300 miliónov. „Som presvedčený, že prvá emisia sa rozchytá,“ vyhlásil minister na konferencii TA3 počas predstavovania dlhopisov.

Benefitom má byť aj zvýšenie finančnej gramotnosti ľudí

„Myšlienka poskytovať štátne dlhopisy občanom je v okolitých štátoch dobre etablovaná a hoci pôjde o doplnkový druh financovania z pohľadu štátu, pre domácnosti môže predstavovať ďalší nástroj pre ich vstup na investičný trh. Slovensko pritom patrí z pohľadu alokácie finančného majetku domácností v investičných produktoch medzi konzervatívne krajiny,” zhrnul analytik Marián Kočiš.

Podľa guvernéra NBS Petra Kažimíra je predaj štátnych dlhopisov legitímnym a správnym zdrojom financovania štátu. „Samozrejme je tu otázka technickej prípravy a načasovania takéhoto kroku. Treba si takisto uvedomiť, že takýto spôsob financovania je zväčša drahší ako ten trhový, ale to je dané podstatou takéhoto spôsobu financovania,“ pripomenul v súvislosti s plánovaným zámerom kabinetu. 

NBS zároveň predpokladá, že spustenie predaja týchto finančných nástrojov bude mať vplyv na agendu zvyšovania finančnej gramotnosti občanov. Pre jej posilnenie chce štát rozbehnúť aj kampaň.

„Štát bude chcieť občanov motivovať dostatočne vysokým výnosom, respektíve kupónom, pričom otázkou z pohľadu štátu ostáva efektivita v porovnaní s medzinárodnými finančnými trhmi. Ide však o doplnkový zdroj financovania a okrem nákladovej efektivity je jedným z deklarovaných cieľov aj vyššia angažovanosť ľudí na finančných trhoch, respektíve zvýšenie úrovne finančnej gramotnosti,” vymenoval analytik Kočiš niektoré dodatočné benefity, ktoré z dlhodobého hľadiska môže emisia štátnych dlhopisov priniesť. 

Ekonóm Karpiš si štátne dlhopisy kupovať nebude

Ekonóm z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INNES) Juraj Karpiš by si podľa vlastných slov slovenské štátne dlhopisy nekúpil. „Keď sa pozriem na slovenské verejné financie a vidím, že vláda sa na to nepozerá racionálne a dlhodobo, ale len, že kde môžem zobrať, ktorému podnikateľovi, ktorému bohatému človeku, tak vidím, že im to nebude fungovať. Oni dosť nevyberú a zároveň zabijú ekonomický rast. Oni zabijú tú „ekonomickú husu”. Keď si kupujem štátny dlhopis, tak ja vlastne verím slovenskej vláde, že sa to podarí, že bude tá zlatá hus znášať tie zlaté vajcia,” skonštatoval.

Dodal, že on už štátne dlhopisy, hoci nedobrovoľne, vo svojom portfóliu má. Volajú sa prvý pilier. Poznamenal, že štát mu vlastne už dlží nejaké peniaze, ktoré budú v budúcnosti znehodnotené infláciou a za tie peniaze sa bude dať kúpiť omnoho menej, než ľudia čakajú. Pripomenul aj fakt, že keď ľudia vlastnia peniaze v slovenskej banke, tak zároveň vlastnia aj veľa slovenských štátnych dlhopisov, pretože banka má aj slovenské štátne dlhopisy.

„Nechcem nikomu nič radiť, ja nie som finančný poradca, ale ja si teda štátne dlhopisy dobrovoľne ďalej do portfólia kupovať nebudem,” uzavrel Karpiš.

Podľa denníka Pravda by občan o peniaze investované do štátnych dlhopisov prísť nemal. Nezodpovedanou otázkou zostáva len to, koľko vlastne zarobí a či by investovaním do iného finančného nástroja niekde inde nezarobil viac.

„Vo vzťahu k meniacej sa demografii je dôležité, aby ľudia viac investovali a zhodnocovali svoje úspory pri rozumnej miere rizika, v čom môže takáto aktivita pomôcť. Ťažisko komplexného riešenia je však samozrejme v dobrej diverzifikácii investičných nástrojov a kvalitnom investičnom poradenstve,“ zhodnotil analytik Kočiš.

Prečítajte si aj