Streda 16. októbra, 2024
Na snímke prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) Mária Lévyová. (Foto: FB / Mária Lévyová)

Asociácia na ochranu práv pacientov na rokovaní so Šaškom poukázala na potrebu stanoviť nárok a cestu pacienta

Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) Mária Lévyová na utorkovom stretnutí s ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom (Hlas-SD) poukázala na potrebu stanoviť nárok i cestu pacienta. Apelovala tiež na to, aby sa v súvislosti s ambulantnými poplatkami a doplatkami brali do úvahy najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov. Vyplýva to z jej vyjadrenia po stretnutí so šéfom rezortu.

„V rámci tejto diskusie som naozaj poukazovala na potrebu stanovenia nároku pacienta, cesty pacienta a v prípade, ak by sa aj riešilo to, že poplatky a doplatky v zdravotníctve, keďže nás čaká konsolidačný rok, poprosila som pána ministra, aby naozaj vzali do úvahy tie skupiny pacientov a obyvateľov, ktorí žijú na hranici chudoby. Aby sa naozaj tie dosahy sledovali podľa jednotlivých skupín obyvateľstva, aby sa nestávalo to, čo sa nám už stáva v súčasnosti, že mnohí pacienti radšej nepôjdu k lekárovi, pretože nemajú z čoho zaplatiť 20 – 30 eur v ambulanciách,“ uviedla Lévyová.

Podľa nej je potrebné urobiť maximum, aby sa zlepšila dostupnosť ambulantnej starostlivosti či diagnostika. S ministrom tiež hovorila o prevencii. „Je tam potrebné nastaviť systém inak, aby to naozaj nebolo len formálne, ale koordinované a cielené, pretože tá naša prevencia stále zaostáva za európskymi štátmi a sme niekde na chvoste rebríčka,“ priblížila prezidentka AOPP. Dodala, že sa tiež bavili o ďalšej spolupráci ministerstva s asociáciou, ktorú by chcela rozvíjať a posilniť. Šaško podľa jej slov deklaroval, že pacient je u neho na prvom mieste a všetky jeho snahy budú viesť k zlepšovaniu dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

SKSaPA trvá na tom, aby sa konsolidáciou nemenili mzdové podmienky sestier

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) trvá na tom, aby sa konsolidáciou nemenili mzdové podmienky sestier a zostal zachovaný „status quo“. Po stredajšom stretnutí zástupcov SKSaPA s ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom (Hlas-SD) to uviedol člen komory Milan Laurinc. Minister sa podľa jeho slov snaží, aby sa konsolidácia platov zdravotníkov nedotkla.

„Povedal, že sa snaží a jeho cieľom je zabezpečiť, aby sa platov sestier a iných zdravotníckych pracovníkov nedotkla konsolidácia miezd. A my sami sme povedali, že sme za status quo, to znamená tak, ako bol rast zdravotníckych miezd naplánovaný,“ povedal Laurinc. Šaško podľa jeho slov sám deklaroval, že zatiaľ nemôže stopercentne sľúbiť nič.

Otázku výpovedí sestier z nadčasov podľa Laurinca na stretnutí neriešili. „Je to naozaj len agenda odborového združenia, oni to komunikujú, zbierajú výpovede. My jedine môžeme povedať, že určite, ak sa akákoľvek sestra bude chcieť pripojiť do tejto agendy, tak ju podporíme,“ skonštatoval Laurinc.

Komora zároveň na stretnutí ministrovi uviedla, že mu bude nápomocná pri zlepšovaní podmienok sestier. Ocenila, že zástupcov zdravotníkov pozýva na rokovania osobne.

Minister začal v pondelok (14. 10.) rokovania so zástupcami zdravotníkov. Pokračovať majú počas týždňa. Verí, že pri návrhu konsolidačných opatrení nájdu kompromis. O možnostiach rokuje aj s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD).

Zdravotníci naprieč celým sektorom odmietajú navrhnuté konsolidačné opatrenia v sektore zdravotníctva a vyzvali prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby ich v súčasnom znení nepodpísal. Ten deklaroval, že prípadný podpis legislatívy bude závisieť od rokovaní vlády so zdravotníkmi.

Prečítajte si aj