Streda 16. októbra, 2024
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a severokórejský vodca Kim Čong-un (vpravo) hovoria s médiami po bilaterálnych rozhovoroch v štátnej rezidencii Kumsusan v severokórejskom Pchjongjangu 19. júna 2024. (Kristina Kormilitsyna/AFP via Getty Images)

Severná Kórea vysiela svojich občanov na pomoc Rusku, tvrdí Zelenskyj

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Severná Kórea posiela svojich občanov, aby podporili ruské vojnové úsilie proti Ukrajine. Zelenskyj a jeho západní podporovatelia v posledných mesiacoch opakovane upozorňovali na podozrivé severokórejské dodávky zbraní do Ruska.

Ukrajinský líder počas svojho večerného prejavu 13. októbra povedal, že partnerstvo medzi Severnou Kóreou a Ruskom sa zrejme vyvinulo z transferov zbraní na priamejšiu účasť Severnej Kórey na vojnovom úsilí. „Vidíme rastúce spojenectvo medzi Ruskom a režimami, ako je Severná Kórea,“ povedal Zelenskyj „Už nejde len o transfer zbraní. V skutočnosti ide o presun ľudí zo Severnej Kórey do okupačných vojenských síl.“

Rada Bieleho domu pre národnú bezpečnosť (NSC) odhadla v októbri minulého roka zásielky približne 1 000 kontajnerov zbraní a munície zo Severnej Kórey do Ruska loďou a po železnici. V januári NSC informovala, že ruské sily začali používať severokórejské balistické rakety na bojisku na Ukrajine.

Moskva a Pchjongjang popreli, že by Severná Kórea posielala zbrane do Ruska na vojnové účely na Ukrajine. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov poprel správy o tom, že by sa Severná Kórea zapojila do ruského vojnového úsilia na Ukrajine. „Vyzerá to ako ďalšia falošná správa,“ povedal Peskov novinárom 10. októbra.

Hoci ruská vláda poprela, že by čerpala zo severokórejských zásob zbraní alebo pracovnej sily, obe krajiny v posledných mesiacoch signalizovali rastúcu spoluprácu. Ruský prezident Vladimir Putin podpísal s Kim Čong-unom na júnovom bilaterálnom samite v Pchjongjangu dohodu o „strategickom partnerstve“.

Medzinárodní pozorovatelia tvrdia, že Rusko dostáva pomoc nielen od Severnej Kórey, ale aj od Iránu. S odvolaním sa na údajnú účasť severokórejských občanov Zelenskyj vyzval na obnovenie podpory zo strany západných podporovateľov. „Je zrejmé, že za takýchto okolností sa naše vzťahy s partnermi musia ďalej rozvíjať. Frontová línia potrebuje väčšiu podporu,“ povedal Zelenskyj v nedeľu.

Zelenskyj už niekoľko mesiacov žiada Spojené štáty a ďalších západných podporovateľov o povolenie použiť vo vnútri Ruska zbraňové systémy dlhého doletu, ktoré tieto krajiny poslali na Ukrajinu. Rusko už skôr uviedlo, že západné vlády by mali prestať posielať zbrane Ukrajine, a v septembri varovalo, že ak Ukrajina bude môcť zasiahnuť hlboko na svojom území, bude to znamenať vyhlásenie vojny.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj