Streda 16. októbra, 2024
Vlajka Európskej únie vlaje pred sídlom Európskej komisie v Bruseli 1. februára 2023 (EmDee, CC BY-SA 4.0 )
»

Chyby pri výdavkoch EÚ narastajú, minulý rok ju stáli 9 miliárd eur

V správe zverejnenej 10. októbra kontrolný orgán EÚ pre výdavky odhaduje, že v roku 2023 bolo z rozpočtu únie chybne vynaložených najmenej 9,03 miliardy eur. Predstavuje to „chybovosť“ vo výške 5,6 %, čo predstavuje nárast oproti 4,2 % v predchádzajúcom roku a 3 % v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma rokmi. Prípustná hranica pre „chybovosť“ je 2 %.

Európsky dvor audítorov (ECA), ktorý zverejnil ročný prehľad, označil tento nárast za „znepokojujúci trend“. Dvor audítorov uviedol, že nárast bol spôsobený najmä chybami pri čerpaní kohéznych fondov EÚ, ktoré sa poskytujú na podporu chudobnejších regiónov. Chyby v investíciách určených na podporu rozvoja v najchudobnejších regiónoch bloku dosiahli 9,3 % výdavkov oproti 3,6 % v roku 2021.

Tony Murphy, vedúci Európskeho dvora audítorov, varoval pred rýchlo rastúcim dlhom EÚ. „Keďže sa blížime k polovici finančného obdobia 2021 – 2027, zistenia našej výročnej správy poukazujú na kritické výzvy, ktorým čelí rozpočet EÚ, vrátane vysokej úrovne neregulárnych výdavkov,“ povedal Murphy. „Tieto výzvy zdôrazňujú potrebu pevných štruktúr dohľadu a zodpovednosti na úrovni členských štátov aj EÚ s cieľom zachovať dôveru verejnosti a zabezpečiť budúce rozpočty EÚ.“

V minulom roku sa výdavky na kohéziu prekrývali so samostatným programom z obdobia pandémie známym ako Nástroj na obnovu a odolnosť (RRF) a audítori naznačili, že časové a kapacitné obmedzenia súvisiace s RRF mohli zapríčiniť veľký počet projektov, ktoré sa ukázali ako neoprávnené až po tom, čo už získali finančné prostriedky. Bolo tam „veľa peňazí, ktoré sa mali minúť“, ale „len tak hádzať členským štátom vedrá peňazí nie je ideálne riešenie,“ povedal Murphy.

RRF je ústredným prvkom projektu Next Generation EU (NGEU), ktorý sa opisuje ako „prelomový nástroj dočasnej obnovy na podporu hospodárskej obnovy Európy po pandémii koronavírusu“. V správe sa tiež uvádza, že dlh EÚ sa v roku 2023 vyšplhal na 458,5 miliardy eur z 348 miliárd eur v roku 2022, a to najmä kvôli pôžičkám NGEU. „Dlh EÚ je teraz dvakrát vyšší ako v roku 2021 [keď predstavoval 236,7 miliardy eur],“ uvádza sa v správe.

Európska komisia vo svojom vyhlásení uviedla, že „víta rozsiahlu prácu ECA audítorov“, ktorá „obsahuje cenné poznatky“, ale tvrdí, že jeho päťročný mandát bol poznačený „sériou bezprecedentných kríz“.

„Komisia súhlasí s tým, že sú potrebné zlepšenia, a podľa toho koná,“ uvádza sa vo vyhlásení. Hovorca však uviedol, že „zmena prístupu s cieľom zosúladiť ho s pozíciou ECA audítorov v polovici obdobia vykonávania by nebola uskutočniteľná ani konzistentná“.

Je to už druhýkrát v priebehu niekoľkých mesiacov, čo Dvor audítorov upozornil na problémy s výdavkami EÚ. Minulý mesiac zistil, že EÚ sa stále nedarí zastaviť nelegálny prechod migrantov z Afriky, hoci na to vynakladá miliardy eur.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj