Streda 16. októbra, 2024
Republikánsky prezidentský kandidát, bývalý prezident Donald Trump počas predvolebného zhromaždenia v Coachelle v Kalifornii 12. októbra 2024 (Mario Tama/ Getty Images)
»

Ozbrojený muž, ktorý údajne povedal, že chce „zabiť prezidenta“, bol zatknutý počas Trumpovho zhromaždenia

Úrad šerifa okresu Riverside zatkol ozbrojeného muža, ktorý údajne prehlásil, že chce „zabiť prezidenta“ pred Trumpovým zhromaždením 12. októbra, uviedol šerif Chad Bianco v nedeľňajšej textovej správe pre Epoch Times.

Zhromaždenie sa konalo v meste Coachella v južnej Kalifornii, 210 km východne od Los Angeles. „Zatkli sme muža, ktorý sa pokúsil vstúpiť do perimetra s dvoma strelnými zbraňami a nakoniec povedal, že chce zabiť prezidenta,“ uviedol Bianco v textovej správe.

Okolo 17.00 miestneho času na kontrolnom stanovišti na križovatke Avenue 52 a Celebration Drive zástupcovia šerifa dohliadajúci na bezpečnosť zhromaždenia zastavili vodiča čierneho SUV, informoval úrad šerifa v nedeľu v tlačovej správe.

Vodič, identifikovaný ako Vem Miller, 49-ročný obyvateľ Las Vegas, bol obvinený z nelegálneho držania brokovnice, nabitej pištole a veľkokapacitného zásobníka. Vodič bol vzatý do väzby a obvinený vo väznici John J. Benoita z držby nabitej strelnej zbrane a veľkokapacitného zásobníka.

„Tento incident nemal vplyv na bezpečnosť bývalého prezidenta Trumpa ani účastníkov podujatia,“ konštatoval úrad. Bianco neskôr pre denník Riverside Press-Enterprise potvrdil, že Miller bol podozrivý z plánovania atentátu na Trumpa.

K zatknutiu došlo po dvoch predchádzajúcich pokusoch o atentát na Trumpa. Prvý sa stal 13. júla, keď útočníkova guľka zasiahla Trumpovo ucho na zhromaždení v Butleri v Pensylvánii, a druhý v polovici septembra na golfovom ihrisku bývalého prezidenta na Floride.

Ďalšie podrobnosti o zatýkaní v Kalifornii zatiaľ nie sú k dispozícii. Z podujatia bol vykázaný aj ďalší muž, občan Iraku, ktorého označili policajné psy vycvičené na detekciu výbušnín, uviedol Bianco.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj