Utorok 22. októbra, 2024
Ilustračné foto (Ground Picture/ Shutterstock)

Každý by mal mať svoj vlastný projekt

Okrem vašej práce existujú nekonečné možnosti, ako zlepšiť svoj život. Môžu byť vo vašej vlastnej réžii a podľa vašich záľub.

Prechádzate životom bezcieľne a nechávate dni plynúť bez plánu alebo zmyslu? Ak áno, budete sa cítiť zaťažení tým, že robíte len to, k čomu vás nútia vonkajšie okolnosti alebo iní ľudia. Plnenie si povinností týmto spôsobom sa, samozrejme, vyžaduje od všetkých čestných ľudí. Avšak nie je to to, čo by dokázalo vyniesť na povrch tie najzaujímavejšie a najcennejšie prvky ľudského charakteru.

Na to potrebujete začať svoj vlastný projekt. Lepšie povedané – mnoho projektov, ktoré sami budete vytvárať. Kľúčovým je, aby nápad vzišiel z vaších želaní a predstáv, pričom zodpovednosť a realizácia by mali spočívať výlučne na vašich pleciach.

Voľba cesty: ľahká verzus náročná

Takto prežitý život je ľahký aj ťažký zároveň. Iste, niekedy je ľahšie nechať sa unášať vetrom – naplniť svoj život zábavou a ľahkými pôžitkami ako odmenou. Ale pri realizácii projektov na seba beriete ťarchu ambícií na niečo, čo otvára možnosť neúspechu alebo boja – čo nie je vždy ľahké.

Podľa mojich skúseností je najlepšie, keď sú tieto projekty kombináciou dobra pre vás a dobra pre svet. Čo mám na mysli? Všetkých ľudí najlepšie motivuje to, čo sami považujú za zaujímavé, inšpiratívne alebo príjemné.

Musíme nájsť prienik medzi tým, čo svet potrebuje, a tým, čo vás napĺňa radosťou. Život si treba užívať aj dobre využívať a v snahe robiť oboje nevidím žiadne vnútorné zlyhanie.

Dúfam, že zdieľanie niekoľkých mojich projektov podnieti váš záujem pustiť sa do tých vlastných. Pamätajte, že to, čo sa zdá byť príťažlivé mne, nemusí byť príťažlivé pre vás. Nájdite si svoje vlastné miesto a vyplňte si svoj deň vlastnými projektami.

Môj zoznam na rok 2024

Finančný projekt: Kúpa investičnej nehnuteľnosti s mojimi priateľmi. Okrem toho, že je to zábavná výzva, môže mi to pomôcť zabezpečiť rodinu v budúcnosti.

Kultúrny projekt: Každý týždeň si vypočujte jedného nového hudobného interpreta a pozrite jeden nový film. Chcem si užiť čo najviac ľudskej tvorivosti a toto mi pomôže robiť to cieľavedome a systematicky.

Rodinný projekt: Užívať si svoju rodinu každým vláknom svojej bytosti. Aký zmysel má akýkoľvek iný cieľ, ak si nedokážem užívať svoje dni na tejto zemi s ľuďmi, s ktorými trávim najviac času?

Kreatívny projekt: Pokračovať v písaní a rozvíjaní môjho blogu This Evergreen Home. Verím, že ma to udrží v strehu a budem premýšľať o hlbších myšlienkach a o tom, ako chcem žiť svoj vlastný život.

Projekt zdravia: Uprednostniť každodenné cvičenie a osem hodín spánku za noc. Kedykoľvek sa od tohto ideálu odchýlim, uvedomím si, aké jednoduché a silné sú tieto dve praktiky v mojom živote. Keď ich vykonávam, takmer všetko ostatné sa mi zdá lepšie.

Jednou zo zábavných častí toho, že máte vlastné projekty, je jednoducho to, aké motivujúce je usilovať sa o niečo, čo by sa v akomkoľvek inom scenári považovalo za prácu. Ale keďže ste to vy, kto s tým nápadom prišiel, pripadá vám to ako zábavné hľadanie.

Určite nie som prvý, kto si to všimol, alebo kto si všimol výrazné výhody osobných projektov. Autonómia, sloboda určovať svoje konanie, sa už dlho považuje za dôležitý prvok ľudského rozkvetu. Napríklad v oblasti zdravotnej starostlivosti sa v nedávnych štúdiách v časopisoch Journal of Patient Experiences a v časopise The BMJ zistilo, že poskytnutie autonómie pacientom vedie k lepším zdravotným výsledkom a poskytnutie väčšej autonómie zdravotníckym pracovníkom vedie k odolnejším organizáciám.

Nečakajte na povolenie od ostatných, aby ste sa mohli pustiť do projektu. Rozhodnite sa, čo chcete robiť, a pustite sa do toho. V tom je krása samostatnosti, v rozsahu, v akom sme finančne a fyzicky schopní, máme všetci silu jednoducho niečo vymyslieť a urobiť to. Využite túto moc na zlepšenie svojho života a na zlepšenie života ľudí okolo vás.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj