Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný obrázok

Inflácia na Slovensku sa spomaľuje. Ceny klesajú piaty mesiac za sebou

V júli 2023 pokračoval pokles celkovej inflácie. Deje sa tak už piaty mesiac za sebou. V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa zvýšili ceny o 9,7 %. Štatistický úrad (ŠÚ) Slovenskej republiky informoval, že spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v júli 2023 klesli o 0,3 % oproti júnu, čo predstavovalo druhý medzimesačný pokles počas tohto roka.

ŠU na svojej webstránke uvádza: „Krivka medziročnej inflácie rástla od roku 2021 do februára tohto roku nepretržite, no už piaty mesiac po sebe klesá a v júli rast cien spadol pod úroveň 10 %.“

Poklesli ceny potravín, najmä zeleniny, mlieka, syrov a vajec a v dôsledku výpredajov aj ceny odevov a obuvi. Naopak, ceny benzínu a dovoleniek stúpli. V porovnaní s minulým rokom sa rast cien potravín spomaľoval, pričom júlová hodnota dosiahla 16,5 %.

Medzimesačne zlacneli aj obilniny, chlieb a ovocie, avšak mierne rástli ceny mäsa, olejov a tukov pod vplyvom vyšších cien masla. „Letné mesiace priniesli aj zlacnenie nealkoholických nápojov. Tento rok za týmto trendom však nestálo tradičné zlacňovanie minerálnych vôd a štiav, ale pokles cien kávy, čaju a kakaa o 0,6 %,“ informuje ŠU.

Najväčší vplyv na celkovú infláciu majú stále ceny potravín s nealko nápojmi, ktoré spolu s bývaním a energiami tvoria dve najvýznamnejšie položky vo výdavkoch domácností.

Nárast cenových ukazovateľov v sektore bývania a energií sa v júli zmiernil na úroveň 8,4 %, čo predstavuje najnižšiu hodnotu od decembra 2021. Napriek tomu sa ceny tepla udržali nad hranicou 15 % a ceny tuhých palív zostali takmer o tretinu vyššie v medziročnom porovnaní.

V júli 2023 sa index spotrebiteľských cien pre rôzne domácnosti medziročne zvýšil: pre domácnosti zamestnancov o 9,7 %, pre nízkopríjmové domácnosti o 10,3 % a pre domácnosti dôchodcov o 10 %.

Celkovo za prvých sedem mesiacov roku 2023 sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 13 % v medziročnom porovnaní – pre domácnosti zamestnancov o 12,9 %, pre nízkopríjmové domácnosti o 13,9 % a pre domácnosti dôchodcov o 13,8 %.

Prečítajte si aj