Streda 16. októbra, 2024
(S láskavým dovolením Noam Oxman/ @sympawnies/ Sympawnies)

Hudobník premenil portréty domácich miláčikov na symfónie (+ukážky piesní)

Skúsený hudobník premieňa svoj talent a celoživotnú lásku k zvieratám na jedinečné povolanie – mení portréty zvierat na unikátne symfónie, tzv. „sympawnies“ (paw – angl. labka) na počesť milovaných domácich miláčikov.

Tridsaťjedenročný jeruzalemský hudobník a milovník zvierat Noam Oxman vyrastal v malej dedinke Yuvalim v severnom Izraeli. Spolu s manželkou Leehe zachránili tri pouličné mačky: O’Malleyho, osemročného „maminho miláčika“, Michaela, šesťročného „huňatého vankúšika“, a Mazie, sedemročnú mačku, ktorá „diriguje domácnosť“. A práve tieto mačky sa stali inšpiráciou pre Oxmanove prvé „sympawnies“.

Oxman urobil svoj prvý pokus začiatkom roku 2021 a bol nadšený, keď sa kresba Mazie na notách premenila na krásnu pieseň. Oxman je skutočný milovník zvierat, svoju umeleckú platformu využíva na šírenie posolstva rešpektu a súcitu ku všetkým zvieratám a prírode a najmenej 20 % zisku z piesne Sympawnies ide na starostlivosť o viac ako 100 túlavých mačiek v jeho okolí.


Vypočujte si Sympawny #1 – Mazie:

(S láskavým dovolením Noam Oxman/ @sympawnies / Sympawnies)

Oxman pre Epoch Times povedal, že ako hudobník, ktorý vie aj trochu kresliť, prišiel s niekoľkými rôznymi nápadmi na vytvorenie portrétov domácich zvierat s využitím svojich špecifických zručností.

„Prišiel som s niekoľkými nápadmi vrátane portrétu vytvoreného zo spektrogramu,“ povedal. „Ale bola tu jedna vec, ktorá mi napadla a inšpirovala ma k tomu, aby som nakoniec vytvoril portréty zo štylizovaných poznámok: Bachov rukopis. Bach písal hudbu takmer akoby kreslil.“

Oxman zverejnil Sympawnies na Facebooku, Instagrame a YouTube a objednávky sa len tak hrnuli.

Kocúr Michael a jeho „sympawny“ portrét (S láskavým dovolením Noama Oxmana/ @sympawnies/ Sympawnies)

Vypočujte si Michaelove „sympawny“:

(S láskavým dovolením Noam Oxman/ @sympawnies / Sympawnies)

Sympawny pre mačku O’Malley:

(S láskavým dovolením Noam Oxman/ @sympawnies/ Sympawnies)

Formáty portrétov sa líšia v závislosti na veľkosti a detailoch, preto má Oxman pri každom type formátu trochu iný prístup.

„Všetky začínajú v podstate rovnakým procesom prípravy,“ povedal. „Prečítam si o objekte portrétu v opise, ktorý mi klienti pošlú, pozriem si obrázky objektu a snažím sa inšpirovať, kým urobím niekoľko rozhodnutí, ktoré určia niektoré dôležité aspekty diela, ako napríklad inštrumentáciu, tempo a hudobný štýl.“

Oxman zvyčajne začína kreslením portrétu domáceho zvieraťa s „takmer úplne náhodnými notami“. Potom tieto náhodné noty prenesie do svojho klavíra a notačného softvéru Sibelius a presúva ich, aby vytvoril súvislú hudbu. Skladby malého, stredného a veľkého rozsahu môžu byť napísané pre sólový klavír alebo multiinštrumentálny súbor.

„Pri práci na svojich skladbách rád využívam náhodnosť vo svoj prospech. Vznikajú tak nečakané hudobné prvky, na ktoré by som inak neprišiel,“ povedal Oxman. „Náhodnosť môže byť v hudbe a umení všeobecne veľmi silným tvorivým nástrojom.“

Pri práci na malých siluetách domácich zvierat a rozsiahlych skladbách pre sólový klavír však Oxman uprednostňuje komponovanie počas kreslenia, pretože v týchto prípadoch je náhodnosť „príliš chaotická“.

„Som klavírista,“ povedal. „Sedím pri klavíri a pomaly postupujem od taktu k taktu, pričom sa uisťujem, že každá nota sa hodí k obrazu aj k hudbe.“

Jedna zákazka môže trvať od dvoch dní do dvoch mesiacov, v závislosti od jej veľkosti a zložitosti, a Oxman pracuje na viacerých naraz. Niekedy mu hudba ide ľahko, inokedy sa snaží nájsť správne noty a domáce zviera s „dlhou, kučeravou srsťou“ môže hudbu skomplikovať – ale Oxmanovi klienti sú s výsledkom vždy spokojní.

„Mám z toho samozrejme veľkú radosť,“ hovorí umelec. „Niektorí z mojich klientov vyjadrujú hlboké emócie, keď vidia a počujú skladbu prvýkrát, najmä keď je určená pre zosnulého miláčika. Jeden z komentárov, na ktorý nikdy nezabudnem, bol, keď mi pani, ktorá si objednala dielo na pamiatku svojho zosnulého psa, povedala, že má pocit, akoby som jej ho priniesol späť domov.“

Hudba bola pre Oxmana vždy prirodzená, keďže sa v detstve učil hrať na harmonike a klavíri a neustále sa hral s intervalmi a harmóniami. Inšpirovaný jazzom začal v 11 rokoch prepisovať melódie z hlavy na klavírne noty a so svojím učiteľom sa učil pravidlám kompozície. Potom študoval kompozíciu a hudobnú teóriu na Jeruzalemskej akadémii tanca a hudby.

Oxmanove „sympawnies“ sú dnes technicky ucelené hudobné diela, ktoré zároveň vystihujú osobnostné črty jeho objektov. Vytvoril piesňové portréty pre mačky a psy, králiky, morčatá, hady, jazveca, vlka, koňa, či dokonca vola pre zbierku proti býčím zápasom v spolupráci so španielskou organizáciou ANADEL.

Hoci sa Oxman snaží, aby každá jeho nová pieseň bola „zatiaľ najlepšia“, za svoje najobľúbenejšie považuje prvých päť piesní, ktoré napísal pre svoje tri mačky a dva svokrove psy.

Vypočujte si Sympawny pre Lolu:

(S láskavým dovolením Noam Oxman/ @sympawnies/ Sympawnies)

„Keď som videl obrovský záujem ľudí z celého sveta o moje umenie, uvedomil som si, že moje myšlienky a emócie prechádzajú cez moje umenie a že ostatní ľudia sa s ním dokážu stotožniť,“ povedal. „Vo svojej práci som na 100 percent emocionálne zainteresovaný, pretože milujem zvieratá viac než čokoľvek iné!“

Oxman a jeho manželka pomenovali všetky túlavé mačky v okolí a angažujú sa v prospech ich blaha.

„Posledných sedem až osem rokov chodíme každý večer na hodinovú cestu, aby sme zabezpečili, že každá z mačiek na približne siedmich rôznych miestach dostane suché aj mokré krmivo,“ povedal Oxman. „V priebehu rokov sme všetky mačky sterilizovali alebo kastrovali, a keď do našej oblasti pribudnú nové, tiež ich odchytávame a kastrujeme. Keď mačka ochorie alebo sa zraní, vezmeme ju k veterinárovi, a to všetko na naše náklady, čo si vyžaduje veľký rozpočet.“

„[Sympawnies] je realizáciou niektorých mojich snov ako hudobníka/umelca a všeobecne ako človeka,“ povedal.

Vychutnajte si počúvanie ďalších „sympawnies“ domácich miláčikov jeho klientov:

Pôvodný článok

Prečítajte si aj