Streda 16. októbra, 2024
Na snímke zľava minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Richard Raši, predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a podpredseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) počas tlačovej konferencie v Brezne 8. októbra 2024. (FOTO TASR - Ján Krošlák)

Novinárska obec pod tlakom: premiér označil novinárov za „krvilačných bastardov“ a ohlásil reformu médií

Na utorkovej tlačovej konferencii premiér Fico adresoval ostré slová novinárom, ktorých označil za „krvilačných bastardov“. Svojimi vyjadreniami predseda vlády namietal činnosť médií a to že, jeho vláda čelí nespravodlivej kritike. Fico zároveň naznačil zámer vlády zriadiť Národný mediálny úrad a regulovať výkon novinárskeho povolania. Táto rétorika vyvolala silné reakcie v novinárskej obci a medzi opozičnými politikmi, ktorí varujú pred snahou o obmedzenie slobody médií a pred cenzúrou. Naviac sa ozýva aj štrajkový výbor iniciatívy zamestnancov a spolupracovníkov Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu. Podľa výboru dochádza vo vysielaní STVR k porušovaniu princípov objektívnosti a nestrannosti.

Krvilační bastardi

Na utornajšej (8. 10.) tlačovej konferencii v Brezne počas pracovného kongresu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR predsedovia koaličných strán prisľúbili krajským samosprávam finančnú injekciu a odpustenie dlhov. Najviac však na tlačovke upútalo označenie „krvilační bastardi”, ktorým premiér Robert Fico (Smer-SD) pomenoval prítomných novinárov.

„Akonáhle prišli výsledky parlamentných volieb, išli ste proti nám ako krvilační bastardi. A robíte to od rána do večera,“ povedal premiér v odpovedi na jednu z novinárskych otázok.

„Ste posadnutí diablom. Keď nás vidíte, tak začnete tancovať tanec haka, aby ste si povedali, že ako ich teraz podrežeme. Veď sa spamätajte!” pokračoval.

Predsedovi vlády sa nepáči spôsob, akým o práci kabinetu informujú médiá. Vládu podľa jeho slov vykresľujú ako „debilov a idiotov, ktorí nevedia, čo majú robiť“. Považuje to za neúctivé a hanebné. Novinárom vyčítal aj nedodržiavanie práva na opravu a odpoveď a vyslovil sa, že by to mohlo byť v budúcnosti aj sankcionované.

„Musí existovať oprava, musí existovať právo na odpoveď, musíme sa vrátiť k pravidlám ako v iných krajinách, lebo taký mediálny bordel ako na Slovensku neexistuje v žiadnej krajine EÚ,” skonštatoval.

Vláda avizuje reformu médií

Premiérov vzťah k novinárom nie je už dlhšiu dobu ani zďaleka harmonický. Tentokrát však predostrel, aké konkrétne kroky „na nápravu” žurnalistickej obce plánuje podniknúť. Spomenul, že výkon povolania novinára by chcel regulovať zákonom a naviazať na určitú kvalifikáciu. Spoločne s Andrejom Dankom plánujú zriadiť národný mediálny úrad.

„Chcem avizovať, že pripravíme národný mediálny úrad, budeme sa baviť aj o stavovských organizáciách médií a o pravidlách,” vyhlásil Fico. Taktiež vyjadril vôľu založiť mediálnu inštitúciu, kde by sa novinári združovali.

Rovnako šéf národniarov Andrej Danko (SNS) ubezpečil, že v mediálnom sektore nastanú zmeny. „Ak tu niekto vytvára depresívny frustrujúci stav, rozbíjanie tejto spoločnosti, aby bola slabá vo vzťahu k Bruselu, tak sú to médiá. Nesiete plnú zodpovednosť. Ubezpečujem vás, že reforma do médií príde,“ zdôraznil Danko.

Podľa šéfredaktorky SME bol útok vopred naplánovaný

Šéfredaktorka Sme Beata Balogová sa domnieva, že útok premiéra Fica na novinárov bol dopredu premyslený. „Myslím si, že je to predpoveďou na ďalšie kroky, akým spôsobom sa reguluje to mediálne prostredie – že on to nikde vo svete nevidel,” poznamenala. Dodala, že na mediálne prostredie očakáva zopár útokov – „na ešte slobodné médiá”.

Balogová zároveň zdôrazila, že novinárske vzdelanie nie vždy zaručuje kvalitu práce novinára. Poukázala na fungovanie redakcie denníka SME zloženej zo skúsených novinárov, ktorí majú na veci rôzne názory. Novinári SME nezačínajú svoj pracovný deň s cieľom poškodiť vládu či jej predsedu, skonštatovala.

Podľa šéfredaktora aktualít Petra Bárdyho sa premiér nachádza v nepríjemnej situácii. „Robert Fico ukazuje, že v čase krízy nedokáže riadiť štát. Že nemá riešenia. Celé sa mu to teda sype pod rukami. Aj nejednota v koalícii je až do neba volajúca. Ľudia si to všímajú a vidia to. Musí to teda niečím prekryť,“ vyjadril sa na margo posledných výrokov.

Podľa neho Fico doteraz vládol iba v dobrých časoch a momentálne sa ukazuje, že koalícia nemá mnoho schopných ľudí. Podľa Bárdyho dokáže koalíciu spojiť len spoločný pseudovinník všetkého zlého, a ak to nie sú liberáli, progresívci, či homosexuáli, tak sú to novinári.

Požiadavku dosiahnutia konkrétneho vzelania alebo absolvovania rekvalifikačného kurzu šéfredaktor pripodobnil ku koncesnej živnosti, pričom poznamenal, že takto to nefunguje nikde v civilizovanom demokratickom svete. „Tým pádom je úplne zrejmé, že Robert Fico sa bude opäť snažiť prekopírovať do slovenských reálií niečo z orbánovských praktík a že bude pretláčať všetky antidemokratické snahy, ktoré Orbán zakotvil do legislatívy v Maďarsku a ktoré vo veľkej miere ubližujú médiám, aby mohli vykonávať službu vo verejnom záujme,” uviedol.

Štrajkový výbor poukazuje na možnú neobjektivitu v RTVS

Premiér ostro kritizuje súkromné médiá, avizuje legislatívne kroky, žaluje šéfredaktora aktuality.sk, jeho spolupracovníci neohlásene navštívili a konfrontovali bývalú novinárku Xéniu Makarovú z Nadácie Zastavme korupciu za článok ohľadom firmy s väzbami na Norberta Bödöra, ktorá získala miliónovú zákazku na rekonštrukciu areálu úradu vlády. Zatiaľ čo sa koaliční predstavitelia pustili do niektorých súkromných médií, vo verejnoprávnych médiách dostávajú čoraz väčší priestor šíriť svoje posolstvá bez adekvátnej oponentúry.

Odmietnutie porušovania princípov objektívnosti a vyváženosti – to vyplýva zo stanoviska Štrajkového výboru iniciatívy zamestnancov a spolupracovníkov Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu zverejneného na sociálnych sieťach.

„Hosťom Sobotných dialógov bol nečakane predseda vlády Robert Fico, ktorý mal prísť pôvodne až koncom mesiaca, avšak, ako bolo už medializované, dramaturgiu zmenil telefonát úradu vlády. V relácii neboli korigované viaceré závažné tvrdenia,” píše sa v stanovisku. Na ďalší deň v nedeľu bola odvysielaná mimoriadna relácia O 5 minút 12 tiež s predsedom vlády, ktorá vznikla na základe spolupráce STVR a ministerstva obrany.

„Chýbali v nej akékoľvek protiargumenty, hoci reč bola aj o citlivých témach týkajúcich sa domácej a zahraničnej politiky. Slovenská televízia a rozhlas musí zo zákona dodržiavať princípy objektivity a vyváženosti, porušovanie týchto princípov dôrazne odmietame.”

Podľa štrajkového výboru víkendové vysielanie vyvolalo pochybnosti o tom, či je STVR objektívne médium alebo je nástrojom vládnej propagandy. „Zásah vládnej moci do dramaturgie akéhokoľvek média je hrubým porušením princípov novinárskej slobody a integrity a nezávislosti mediálneho domu,“ pripomína štrajkový výbor. Dodáva, že snahy o zoštátnenie média sú zreteľné aj na základe personálnych zmien, keď relácia O 5 minút 12 vystriedala už 3 moderátorov, ktorí vládnym politikom pravdepodobne nevyhovovali.

Prečítajte si aj