Streda 16. októbra, 2024
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg hovorí k ukrajinským zákonodarcom v parlamente počas svojej návštevy Ukrajiny uprostred ruskej invázie v Kyjeve 29. apríla 2024. (Foto: ANDRII NESTERENKO/AFP via Getty Images)

NATO zvažuje možnosť rozdelenia Ukrajiny na dva štáty. Fico: „Vstup Ukrajiny do NATO je so mnou ako premiérom nerealizovateľný“

Časť Ukrajiny ako člen NATO a Ruskom kontrolované oblasti zostávajúce v sfére vplyvu Kremľa? O takomto scenári, ktorý pripomína rozdelenie Nemecka po roku 1945, v súčasnosti zrejme diskutujú krajiny NATO a Kyjev.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce 12. októbra na americkej vojenskej základni v Ramsteine predstaviť svoj „plán víťazstva“ vo vojne proti Rusku. Jeho prezentáciu si má vypočuť viac ako 50 krajín, ktoré podporujú Ukrajinu.

Medzitým klesá viera, že Zelenskyj dosiahne svoje maximálne ciele, ako je znovudobytie Ruskom kontrolovaných území a Krymu. Preto sa v radoch NATO čoraz viac diskutuje o inom scenári. Ten sa v podstate rovná rozdeleniu krajiny podľa vzoru SRN a NDR v rokoch 1949 až 1990. Časť Ukrajiny kontrolovaná Kyjevom by mala mať tiež možnosť vstúpiť do NATO.

Potenciálne budúce územie aliancie nemusí byť nevyhnutne zhodné s uznanými hranicami

Ako informoval denník Financial Times (FT), o takomto modeli sa vraj už diskutovalo v septembri v USA. V tom čase navštívil Washington vedúci ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak, ktorý naznačil, že vstup do NATO je elementárnou súčasťou Zelenského „plánu víťazstva“.

NATO však vylučuje prijatie krajiny, ktorá je vo vojnovom stave. Z radov vojenskej aliancie sa preto už dlho šepkalo, že členstvo Ukrajiny je v dohľadnej dobe nereálne. Bývalý generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý len nedávno opustil svoju funkciu, teraz toto tvrdenie relativizoval.

Ukrajina, ktorá by mohla byť prijatá do NATO, by „nemusela mať medzinárodne uznanú hranicu“, povedal Stoltenberg pre FT. Ruská federácia v súčasnosti kontroluje necelých 20 % ukrajinského územia.

Stoltenberg: Členmi NATO môžu byť len územia plne kontrolované Ukrajinou

Kde je vôľa, tam je aj cesta k členstvu Ukrajiny v NATO, povedal Stoltenberg. Aliancia však potrebuje aj istotu, že nebude zatiahnutá do vojny kvôli povinnosti poskytnúť pomoc: „Musíme stanoviť hranicu, ktorá vymedzí, kde vstupuje do hry článok 5. Dovtedy musí mať Ukrajina kontrolu nad všetkými územiami.“

Článok 5 stanovuje, že útok na jedného člena vojenskej aliancie sa považuje za útok na všetkých – a spúšťa povinnosť poskytnúť pomoc. Tá sa môže vykonávať rôznymi spôsobmi vrátane vojenskej pomoci.

Holandský minister obrany Ruben Brekelmans pre noviny „Kyjev Independent“ potvrdil, že sa rokuje o takomto riešení NATO podľa západonemeckého modelu. Neupresnil, ako ďaleko tieto diskusie pokročili a nakoľko sú konkrétne.

Nemecko ani Japonsko nie sú vhodnými príkladmi

Ruský senátor Alexej Puškov v súčasnosti nevidí žiadne vyhliadky na takéto riešenie. Pre denník Eurasia Daily povedal, že NATO hľadá vzorec, ktorý by umožnil začlenenie Ukrajiny bez území kontrolovaných Ruskom. Príklad západného Nemecka alebo dokonca bezpečnostné záruky USA pre Japonsko by tu podľa neho neslúžili ako vzor: „Žiadna z uvedených krajín nebola v čase prijatia do NATO alebo poskytnutia bezpečnostných záruk vo vojnovom stave. Ukrajina je však vo vojnovom stave s Ruskom. Preto prijatím Ukrajiny do svojej aliancie NATO vnáša do svojej sféry svojho pôsobenia veľký vojenský konflikt.“

Neexistuje podľa neho žiadny precedens a je nepravdepodobné, že by takýto precedens vznikol v prípade Ukrajiny. Akýkoľvek vzorec pre prijatie Ukrajiny do NATO by priamo závisel od ukončenia nepriateľských akcií, avšak NATO by tento problém nemohlo vyriešiť bez Ruska.

Fico: „Vstup Ukrajiny do NATO je so mnou ako premiérom nerealizovateľný“

Rusko je pripravené rokovať, ale nie o vstupe Ukrajiny do NATO, uvádza sa ďalej vo vyhlásení. Podľa Puškova na Telegrame sú pozície NATO a Západu v tejto súvislosti nezlučiteľné:

„Západ bude musieť buď akceptovať vojnovú Ukrajinu a z toho vyplývajúce dôsledky. Alebo to odmietne, aby vytvoril hypotetickú príležitosť na rokovania, čo by bolo v rozpore s deklarovanými cieľmi NATO. Aliancia si neželá ani jeden z týchto scenárov.“

Rusko definovalo zabránenie vstupu Ukrajiny do NATO ako jeden zo svojich vojnových cieľov.

Predseda slovenskej vlády Robert Fico medzitým vyhlásil, že bude blokovať akékoľvek iniciatívy smerujúce k členstvu Ukrajiny v NATO. Podľa Fica by to mohlo „znamenať vypuknutie tretej svetovej vojny“. Pokiaľ bude predsedom vlády Slovenskej republiky, bude „nabádať členov svojej vládnej koalície, aby nikdy nehlasovali za členstvo Ukrajiny v NATO“.

Fico nemá námietky proti členstvu v EÚ. Zároveň je však za plné obnovenie vzťahov s Ruskom.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj