Streda 16. októbra, 2024
Ilustračné foto (Pexels/ Спиридон Варфаламеев)
»

Rada EÚ prijala sankčný rámec proti destabilizujúcim aktivitám Ruska a jeho podporovateľov

Rada Európskej únie oznámila 8. októbra nový rámec opatrení proti „destabilizačným aktivitám Ruska v zahraničí“, ktoré siahajú od fyzických sabotáží až po hybridné hrozby.

Rada EÚ pod maďarským predsedníctvom podniká ďalší krok proti niektorým proruským aktivitám a entitám. Prvýkrát začala Únia prijímať sankčné opatrenia voči Rusku v roku 2014 po anexii Krymu.

Tentoraz sa opatrenia týkajú destabilizačných aktivít v zahraničí. Prijatý rámec má Únii umožniť zamerať sa na „osoby a subjekty zapojené do akcií a politík vlády Ruskej federácie, ktoré podkopávajú základné hodnoty EÚ a jej členských štátov, ich bezpečnosť, nezávislosť a integritu, ako aj hodnoty medzinárodných organizácií a tretích krajín“.

Cieľom má byť schopnosť čeliť rastúcim hybridným hrozbám, ako sú „podkopávanie volebných procesov a fungovanie demokratických inštitúcií, ohrozovanie a sabotáž hospodárskych činností, služieb verejného záujmu alebo kritickej infraštruktúry, využívanie koordinovaných dezinformácií, manipulácia s informáciami a zasahovanie v zahraničí, škodlivé kybernetické aktivity, inštrumentalizácia migrantov“.

Podľa správy Rady sa rozhodnutie zakladá na návrhu šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella.

V ďalšej súvisiacej tlačovej správe Rada ďalej konkretizuje niektoré z týchto činností: „Rusko naďalej pokračuje v narúšaní satelitnej komunikácie, narúšaní európskeho vzdušného priestoru a fyzických útokoch proti jednotlivcom na území EÚ.

Nový rámec, ktorý bol vytvorený sčasti z dôvodu podkopávania úsilia EÚ o podporu Ukrajiny zo strany Ruska, má podľa správy pomôcť Únii „zamerať sa na osoby zodpovedné za destabilizujúce akcie Ruska na celom svete, vykonávajú ich, podporujú alebo z nich majú prospech, ako aj na ich spolupracovníkov a podporovateľov“.

Základy pre prijatie rámca položila Rada EÚ už v roku 2022 dokumentom „Strategický kompas pre bezpečnosť a obranu“, schválenými závermi o raste používania hybridných taktík z 21. mája tohto roku a napokon závermi prijatými Radou 27. júna.

V časti o hybridných hrozbách ministri EÚ v júni konštatovali, že „Európska rada dôrazne odsudzuje všetky druhy hybridných aktivít, ktoré sú na vzostupe“, a že „Európska únia a jej členské štáty budú na tieto akcie reagovať jednotnou a rozhodnou odpoveďou“ vo forme „nového režimu sankcií“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj