Utorok 8. októbra, 2024
Na snímke evakuovaní občania vystupujú z lietadla po ich návrate z Libanonu, v Bratislave 5. októbra 2024. (FOTO TASR - Dano Veselský)

Slovenskí vojaci evakuovali z Libanonu takmer stovku občanov z 12 krajín

Slovenskí vojaci počas víkendu evakuovali z letiska v libanonskom Bejrúte takmer stovku občanov z 12 krajín. Na evakuácii sa podieľali vojaci Vzdušných síl OS SR a Síl pre špeciálne operácie spolu s lietadlom C-27J Spartan. Informoval o tom hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič.

„Našou úlohou je plniť prepravné úlohy najmä tam, kde bežné dopravné lietadlá pôsobiť nemôžu. Ako sme opäť ukázali, sme pripravení poskytnúť naše schopnosti všade, kde treba pomôcť,“ uviedol po návrate kapitán lietadla Spartan.

Ako poznamenal hovorca, slovenskí vojaci evakuovali občanov z Libanonu počas štyroch letov. „Najnebezpečnejšiu časť trasy priamo v libanonskom vzdušnom priestore tak absolvovali na palube vojenského špeciálu, aby na nasledujúci let mohli využiť štandardné civilné dopravné lietadlá. Do Libanonu zároveň dopravili viac ako dve tony potravín a zdravotníckeho materiálu vo forme humanitárnej pomoci,“ doplnil Zemanovič.

Prečítajte si aj