Utorok 8. októbra, 2024
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini a ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas prijatia v Prezidentskom paláci 8. októbra 2024 v Bratilave. (FOTO TASR - Pavel Neubauer)

Dolinková podala prezidentovi svoju demisiu, on ju zatiaľ neprijal a požiadal ministerku, aby do prijatia demisie vykonávala svoju funkciu

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) v utorok doručila prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu svoju demisiu. Potvrdila to po spoločnom utorkovom stretnutí s tým, že hlava štátu ju ešte neprijala.

„Ja som ešte stále ministerkou zdravotníctva. Demisiu som síce doručila, ale ešte nebola prijatá,“ poznamenala. Potvrdila, že vo funkcii by mala skončiť až po tom, ako bude dohoda na jej nástupcovi.

To, kto ju na poste nahradí, je podľa Dolinkovej slov na predsedovi Hlasu-SD Matúšovi Šutajovi Eštokovi a jeho dohode s premiérom a prezidentom. Verí, že nový minister bude mať potrebnú podporu, najmä od šéfa rezortu financií. „Potrebné zmeny, ani tie, ktoré sme si zadefinovali v programovom vyhlásení vlády, sa nedajú robiť bez toho, aby slovenské zdravotníctvo bolo adekvátne dofinancované a personálne stabilizované,“ skonštatovala. Avizovala, že o ďalších krokoch a jej prípadnom pôsobení v Národnej rade SR ako poslankyňa bude informovať po prijatí demisie.

Dolinková informovala aj o témach utorkového stretnutia s prezidentom. „Rozprávali sme o tom, v akom stave sa aktuálne nachádza slovenské zdravotníctvo, rozobrali sme detailne moje takmer ročné pôsobenie na rezorte, dotkli sme aj konsolidácie a východiskového stavu, prečo k nej došlo a aké to bude mať dosahy na slovenské zdravotníctvo,“ povedala. Informovala ho takisto o svojej práci na ministerstve. Spomenula napríklad odvrátenie pediatrickej krízy, začatie výstavby a rekonštrukcie nemocníc či otváranie nových ambulancií.

Prezident Peter Pellegrini požiadal Dolinkovú, aby až do prijatia jej demisie naplno vykonávala svoju funkciu. Informoval o tom odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR po utorkovom stretnutí Pellegriniho s Dolinkovou. Hlava štátu zopakovala, že ministerkinu demisiu prijme v momente, keď od predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) dostane návrh na jej nástupcu.

Dolinková sa má podľa prezidenta teraz sústrediť predovšetkým na zmiernenie vplyvov konsolidácie v rezorte zdravotníctva a upokojenie situácie. „Pokiaľ existujú možnosti napríklad pri príprave štátneho rozpočtu, ako minimalizovať dosahy konsolidácie na úroveň zdravotnej starostlivosti pre slovenského pacienta vrátane možnosti vyjsť v ústrety niektorým oprávneným mzdovým požiadavkám zdravotníkov, je povinnosťou ministerstva i vlády tieto možnosti využiť,“ povedal Pellegrini.

Ministerka zdravotníctva minulý týždeň oznámila, že končí vo funkcii. Avizovala, že prezidentovi plánuje podať demisiu v krátkom čase. Rozhodnutie odôvodnila tým, že necíti podporu na presadzovanie svojich cieľov a opatrení na zlepšenie zdravotníctva. Kritizovala okrem iného aj schválenie konsolidačných opatrení v parlamente.

Minister vnútra a predseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok bude informovať premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o nominácii na post ministra zdravotníctva. Verí, že to bude v horizonte dní. Premiér je podľa neho zodpovedný za túto vládu a minister sa bude zodpovedať jemu. Uviedol to na utorkovej tlačovej konferencii.

„Urobíme všetko pre to, aby zdravotníctvo v čo najkratšom čase malo nového ministra,“ zdôraznil Šutaj Eštok. V rámci strany Hlas-SD podľa neho vedú v tejto veci debatu. Poďakoval ministerke zdravotníctva Zuzane Dolinkovej (Hlas-SD) za jej prácu.

Prečítajte si aj