Utorok 8. októbra, 2024
Na čo si dať pozor pri zbieraní húb (Pixabay/ silviarita)

Aké sú riziká pri zbieraní húb? Nebezpečné premrznuté huby či diviaky

Po pomerne chladnom a daždivom počasí očakávajú meteorológovia tento týždeň vyššie teploty, ktoré pravdepodobne vylákajú do lesov mnohých hubárov. Na čo by sme si okrem nejedlých húb mali dať pozor? Sú to premrznuté huby a na niektorých miestach aj diviaky.

Ak sa tento týždeň vydáte do lesa, radšej si dvakrát skontrolujte, či sa vo vašej oblasti v posledných dňoch nevyskytli prízemné mrazy, ktoré by spôsobili, že jedlé huby, najmä hríby, by boli nejedlé.

„Najmä huby nesmú zamrznúť a potom rozmrznúť. Zamŕzanie spôsobuje, že sa do buniek dostanú kryštáliky ľadu, ktoré ich môžu roztrhnúť a usmrtiť. Rozkladnými procesmi sa potom živia baktérie a plesne, ktoré rozhodne nechceme jesť,“ povedal pre nahoubach.cz mykológ Jiří Laštůvka.

Ako rozpoznať premrznutú hubu?

Podľa mykológa je ľahké rozpoznať hubu, ktorá prešla mrazom, je vodnatá a po rozrezaní sa rozpadá. Niekedy to však spoznáte až vtedy, keď máte doma lepšie osvetlenie. Zvyčajne sú póry pod klobúkom šedivej farby. Najnáchylnejšie na prvé mrazíky sú huby, ktoré vyrástli na okraji lesa, kde nie sú chránené pred chladom. Tieto prvé ranné mrazy zvyčajne nepreniknú do húštin.

Aké sú dôsledky konzumácie premrznutých húb

Ak napriek tomu skonzumujete huby, ktoré už prešli procesom rozkladu a obsahujú škodlivé baktérie a plesne, môžete mať tráviace problémy, ale nespôsobia smrť.

„Jedovaté látky v rozmrazených hubách nie sú také jedovaté, aby mohli človeka usmrtiť. Môžu však spôsobiť žalúdočné ťažkosti, hnačku a zvracanie,“ hovorí Laštůvka.

Čo robiť s hubami v mrazničke?

Pýtate sa, čo teda robiť s hubami, ktoré boli uskladnené zmrazením? Ak je mykologicky dobrý rok a každý deň nosíme z lesa koše húb, samozrejme, nie sme schopní skonzumovať všetko naraz. Niektoré gazdinky huby zavárajú, sušia alebo zmrazujú. Je bezpečné tieto huby konzumovať? Podľa mykológa je to možné, ale musíme ich hneď spracovať a zjesť.

„Keď použijeme rozmrazené huby z mrazničky, okamžite ich spracujme. Takto sa v nich nemajú čas vytvoriť škodlivé látky. V prírode však nevieme, ako dlho sa huba rozmrazovala. A čím dlhšie to trvá, tým viac škodlivých látok bude obsahovať,“ vysvetľuje Laštůvka.

Najlepšie je huby pred zmrazením podusiť, rozdeliť na malé porcie, čo nám umožní rozmraziť vždy také množstvo, ktoré v danom čase spotrebujeme. Rozhodne ich však opätovne nemrazte.

Diviaky, nepríjemné prekvapenie na hubách

V lese nás niekedy nečaká len krásna prechádzka a plné košíky. Najmä ráno sa hubári môžu stretnúť s diviakmi. Už odrastené mláďatá sú často menej ostražité ako starší jedinci a objavia sa nečakane priamo pred vami. Keďže diviaky sa zvyčajne vyskytujú v stádach, v ktorých je vodcom najstaršia samica, môžeme stretnúť až 30 jedincov.

Podľa Miloša Ježka z Českomoravskej poľovníckej jednoty, ak v lese narazíte na diviakov, mali by ste zachovať pokoj, nepribližovať sa k nim a nechať im priestor na útek. „Zvieratá sa budú určite báť viac ako vy, boja sa ľudí viac ako ľudia ich,“ hovorí na serveri Seznam zprávy.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj