Utorok 8. októbra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: Valeria Boltneva / pexels)

Ministerstvo zdravotníctva plánuje zmeny pri potravinách pre celiatikov

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR plánuje zmeny pri bezlepkových potravinách pre celiatikov. Upraviť sa má prerozdelenie pomeru hradených potravín. Informovali o tom z komunikačného oddelenia rezortu. So zámerom podľa nich súhlasili aj zástupcovia organizácií združujúcich celiatikov i Slovenská gastroenterologická spoločnosť, ktoré namietali podmienky platné od októbra.

„Od 1. októbra 2024 platí nová kategorizácia dietetických potravín. Tá okrem iného delí bezgluténové potraviny do dvoch podskupín, potraviny a suroviny. Sme presvedčení, že táto zmena jednak zjednodušila spôsob výberu a zároveň poskytla pre pacienta aj vyššiu kvalitu. Priniesla však aj zmenu týkajúcu sa prerozdelenia množstvového limitu. Zdravotná poisťovňa aktuálne uhradí desať kilogramov dietetických surovín a zhruba 1,9 kg potravín,“ uviedlo ministerstvo.

Avizovalo, že prerozdelenie pomeru potravín, ktoré kritizovali viaceré zdravotnícke organizácie, plánuje upraviť. „Na základe pokračovania v diskusii k predmetnej problematike prichádza ministerstvo zdravotníctva s úpravou v prerozdeľovacom pomere. Tá je aktuálne v procese riešenia Kategorizačnou komisiou MZ SR. O podrobnostiach budeme informovať po realizácii všetkých schvaľovacích procesov. Nové prerozdelenie pomeru hradených celiatických potravín bude platné od 1. januára 2025,“ dodal rezort.

Slovenská gastroenterologická spoločnosť krok privítala. Informovala, že od nového roku by mali byť bezgluténové potraviny zaradené do dvoch podskupín (suroviny a potraviny) a určený by mal byť pre ne jeden spoločný, súhrnný limit. „Sme radi, že ministerstvo akceptovalo naše výhrady k preskripcii dietetických potravín. Zároveň sme mu tlmočili našu požiadavku, aby sa na základné bezlepkové potraviny vzťahovala nižšia sadzba DPH tak, ako je to v prípade základných potravín určených pre zdravú populáciu,“ skonštatoval prezident spoločnosti Tibor Hlavatý.

Prečítajte si aj