Utorok 8. októbra, 2024
Larry Fink, generálny riaditeľ spoločnosti BlackRock (Joel Saget/ AFP via Getty Images)

Stretnutie šéfa BlackRocku s Habeckom a Macronom: „banková únia“, energetická transformácia a zbrane

Na tohtoročnom berlínskom globálnom dialógu na Európskej škole manažmentu a technológií (ESMT) sa zúčastnili významní hostia od vicekancelára Habecka cez francúzskeho prezidenta Macrona až po generálneho riaditeľa spoločnosti BlackRock Larryho Finka. Témami boli európska banková únia a nový sporiaci produkt, ktorý sa má použiť na financovanie kľúčových európskych otázok, ako je energetický prechod a zbrojenie.

V stredu 2. októbra sa v súkromnej obchodnej škole ESMT skončil dvojdňový Berlínsky globálny dialóg 2024. Hostiteľom podujatia bol už po druhýkrát Lars-Hendrik Röller, bývalý poradca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej pre hospodársku politiku. Medzi medzinárodnými lídrami, ktorí sa zúčastnili na tohtoročnom podujatí, boli francúzsky prezident Emmanuel Macron a generálny riaditeľ spoločnosti BlackRock Larry Fink. Okrem politických lídrov a ministrov z krajín štyroch kontinentov sa na Hospodárskom dialógu zúčastnili aj vrcholoví manažéri podnikov z celého sveta.

Fink vyzýva na integráciu európskeho kapitálového trhu

Mottom tohtoročného podujatia bolo „Budovanie spoločného základu“. Pred podujatím uskutočnila švajčiarska poradenská spoločnosť Egon Zehnder prieskum medzi 472 generálnymi riaditeľmi významných spoločností. Tí sa obávali najmä nárastu nacionalistických tendencií, klimatických zmien a ozbrojených konfliktov. Očakávajú tiež hlboké otrasy v oblasti technológií, energetiky a hospodárstva. Na to svet potrebuje „úplne iných politických a hospodárskych lídrov“.

Larry Fink, šéf spoločnosti BlackRock, najväčšieho správcu aktív na svete, sa na stretnutí vyjadril k situácii bánk v Európe. Vyzval na väčšiu štandardizáciu a integráciu smerom k únii kapitálových trhov. Nemecká vláda je proti takémuto kroku. Obáva sa, že v prípade krízy by veľká talianska banka UniCredit myslela najprv na seba. Takýto model správania sme zaznamenali počas finančnej krízy v roku 2008.

Macron a Scholz už v júli vyzvali na vytvorenie „európskeho sporiaceho produktu“

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz už v júli vyzvali k väčšiemu pohybu v tejto oblasti. Jedným z návrhov v tejto súvislosti bol „európsky sporiaci produkt“. Macron opakovane vyhlásil, že neúspech Európskej únie v oblasti kapitálových trhov by definitívne spečatil stratu globálneho významu Európy.

Macron a Scholz spomenuli tento projekt ako možný spôsob čelenia ďalšiemu odlivu európskeho kapitálu do USA. Štandardizovaný produkt, ktorý by mohol byť aj daňovo zvýhodnený, by umožnil investície v Európe. Tie by mohli prúdiť do financovania kľúčových európskych záujmov, ako je transformácia energetiky alebo zbrojenie.

Európski sporitelia a investori by mohli tento sporiaci produkt využívať na akumuláciu majetku a dôchodkové zabezpečenie. Svoje prostriedky by mohli rozložiť širšie a investovať aj do viacerých menových oblastí.

Generálny riaditeľ Allianz kritizuje zhoršujúcu sa infraštruktúru

Veľkí americkí investori, ako napríklad BlackRock, sa podieľajú na väčšine podielových fondov spustených v Európe. Predstavy európskych politikov o takomto produkte sú stále „veľmi nejasné“. Okrem toho je v tejto oblasti potrebné zosúladiť 27 rôznych právnych systémov. Nemecko je tiež často kritizované, najmä zo strany južných krajín EÚ, že je za úniu kapitálových trhov len za svojich vlastných podmienok.

Generálny riaditeľ Allianz Oliver Bäte využil berlínsky globálny dialóg na kritiku situácie v Nemecku. Vo svojom prejave vysvetlil: „V Nemecku sme nechali chátrať infraštruktúru, sledovali sme, ako sa zhoršuje vzdelávací systém, a máme veľmi vysoké výdavky na zdravotníctvo.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj