Utorok 8. októbra, 2024
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini a ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas prijatia v Prezidentskom paláci 8. októbra 2024 v Bratilave. (FOTO TASR - Pavel Neubauer)

Prezident v utorok prijal v paláci ministerku zdravotníctva

Prezident Peter Pellegrini v utorok doobeda v Prezidentskom paláci prijal ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD). Urobil tak po tom, ako minulý týždeň oznámila, že chce skončiť vo funkcii. Podľa predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) by mala ministerka v utorok podať demisiu.

Ministerka zdravotníctva minulý týždeň oznámila, že končí vo funkcii. Avizovala, že prezidentovi plánuje podať demisiu v krátkom čase. Rozhodnutie odôvodnila tým, že necíti podporu na presadzovanie svojich cieľov a opatrení na zlepšenie zdravotníctva. Kritizovala okrem iného aj schválenie konsolidačných opatrení v parlamente. Prezident cez víkend pre TA3 uviedol, že Dolinkovej demisiu neprijme, kým premiér nepredstaví adekvátnu náhradu.

Predseda vlády počas víkendovej diskusnej relácii pre STVR uviedol, že nový minister zdravotníctva je vecou strany Hlas-SD, ktorej tento post patrí. Hlava štátu chce nové meno šéfa rezortu navrhnúť po konzultácii s predsedom Hlasu Matúšom Šutajom Eštokom. „O mene nového ministra zdravotníctva vás budeme informovať,“ uviedli z tlačového oddelenia Hlasu. Strana zároveň uistila, že nový minister zdravotníctva bude pokračovať v rozbehnutých projektoch a bude hľadať riešenia na skĺbenie rozpočtových možností s potrebami zdravotníkov, aby pacienti na Slovensku mali kvalitnejšiu starostlivosť a lepšie služby.

Opozičná SaS ani hnutie Slovensko nesúhlasia s tým, aby prezident prijatie Dolinkovej demisie zvažoval alebo predlžoval. Tvrdia, že „neschopnú ministerku“ treba vymeniť, pretože opak by bol len predlžovaním marazmu slovenského zdravotníctva.

Prečítajte si aj