Utorok 8. októbra, 2024
Senecovo jazero (Seneca Lake v štáte New York) (foto: Pete Stergion CC BY-SA 4.0)

Vedci stále nevedia vyriešiť otázku „záhadného dunenia“ zeme. O jave kolujú viaceré legendy

Podľa portálu livescience začali vedci hlbšie skúmať záhadné dunenie ozývajúce sa v niektorých častiach pobrežia Severnej Karolíny. Bližšie nešpecifikované dunenie sa vraj na tomto území ozýva už viac ako 150 rokov a stále nie je jasné, čo tieto zvuky spôsobuje. Doteraz si ich ľudia vysvetľovali ako zemetrasenie, vzdialené búrky,  výbuchy v kameňolomoch alebo dokonca ako paranormálne javy. Otázka nevysvetliteľného dunenia je neustále otvorená a podnecuje fantáziu každého, kto tento hlas niekedy začul.

Záhadné dunenie sa pod názvom “Seneca Guns” objavuje aj v blízkosti jazera Seneca v štáte New York. Dunenie jazera na tomto mieste opísal ešte v roku 1850 spisovateľ J. F. Cooper. Niektoré zvuky sú tak silné, že môžu zatriasť oknami aj dverami. 

„Je to zvuk pripomínajúci výbuch ťažkého dela, ktorý nemožno vysvetliť nijakým známym prírodným zákonom,“ opísal Cooper tento impozantný a záhadný zvuk. 

Aby tím vedcov rozlúštil záhadu nevysvetliteľného dunenia, zozbieral údaje z roku 2013 z tejto oblasti a vytvoril záznam pozorovaní, v ktorom tieto udalosti porovnali so seizmickými údajmi z prenosnej sústavy EarthScope. Výskumníci svoje zistenia odprezentovali v decembri 2020 na zasadnutí Americkej geofyzikálnej únie.

„Vo všeobecnosti sa domnievame, že ide o atmosférický jav,“ hovorí Eli Bird z geologických vied z Univerzity v Severnej Karolíne. Podľa Birda tento jav nepochádza zo seizmickej aktivity a šíri sa skôr atmosférou než zemou. Hoci “Seneca Guns” môžu spôsobovať aj otrasy zeme, nič nenasvedčuje zhode so zemetrasením. 

Existujú aj ďalšie teórie, ako napríklad meteory, ktoré po dopade na zemskú atmosféru explodujú. Ďalšou hypotézou môžu byť nárazy veľkých vĺn oceánu či hromy neďaleko pobrežia. Podľa Birda sa tieto zvuky vplyvom atmosférických podmienok zosilnia a ovplyvnia tak lokalizovanú oblasť.

Na sledovanie tohto javu potrebujú vedci zozbierať oveľa viac údajov. Tie môžu byť zhromažďované niekoľko rokov. Žiadna uspokojivá teória však pôvod zvuku doteraz neodhalila. Niektorí veria, že ide o biblické znamenie a posúvajú celú záhadu do duchovných sfér. 

Medzi Európskymi usadlíkmi koluje legenda, podľa ktorej sú tieto zvuky prízrakom indiánskeho kmeňa Senekov, ktorí zo záhrobia stále bojujú za svoju zem a slobodu a tým otriasajú celým štátom. Podľa spisovateľa J. F. Coopera, zaoberajúceho sa vierou pôvodných obyvateľov Ameriky, je hukot hlasom Veľkého ducha Manitoua. Ako prvý opísal dunenie v roku 1850 v článku “The Lake Gun” a označil ho za „hlboký, dutý, vzdialený a impozantný zvuk“.

Prečítajte si aj