Utorok 8. októbra, 2024
Ilustračné foto - Bejŕut Libanon (FADEL ITANI/Middle East Images/AFP prostredníctvom Getty Images)

Vojna sa šíri do Sýrie. Aká je úloha Ruska v konflikte na Blízkom východe

Izrael rozšíril svoje útoky proti Hizballáhu aj na Sýriu. Nedávno o tom informovali okrem iného denník New York Times a katarská televízna stanica Al-Araby Al-Jadeed. Podľa tejto správy bol 3. októbra cieľom série izraelských raketových útokov sklad zbraní Hizballáhu neďaleko Hmeimimu, najväčšej ruskej základne v Sýrii. Rozsah, v akom mohla byť zasiahnutá aj ruská letecká základňa v Hmeimime juhovýchodne od mesta Latakia, zostával spočiatku nejasný. Moskva sa k tomu nevyjadrila.

Libanonské šiitské milície Hizballáh sa na príkaz Teheránu zapájajú do sýrskej občianskej vojny od roku 2012. Spolu s ruskými jednotkami rozhodujúcou mierou prispeli k udržaniu Asadovho režimu v Damasku pri moci. Hmeimim odovzdal sýrsky diktátor Bašár Háfiz al-Asad ruským jednotkám v roku 2015 a odvtedy je pod ich kontrolou. Základňa bola rozšírená v roku 2021.

Ruské zbrane

Izraelské jednotky zároveň prehľadali neporušený sklad zbraní Hizballáhu v južnom Libanone. Podľa správ z izraelského vojenského blogu „israelradar“ boli medzi nimi aj ruské protitankové strely Kornet. Hizballáh už v minulosti takéto rakety používal. Napriek tomu si izraelská armáda kladie otázku, ako sa také množstvo Kornetov z Ruska mohlo dostať do južného Libanonu.

Ruskí inštruktori?

Vo štvrtok tiež vzbudilo veľkú pozornosť video, na ktorom je zrejme zachytený vojak ruského komanda s nášivkou Hizballáhu na pravom rukáve. Na zadnej strane jeho ochrannej vesty bolo možné cyrilikou prečítať krycie meno „Rodger“.

Na X sa rýchlo objavilo podozrenie, že Rusi bojujú po boku Hizballáhu proti Izraelu. Je veľmi pravdepodobné, že osoba, ktorá sa objavila na videu, bola príslušníkom špeciálnych jednotiek „Sily spetsial’nykh operatsiy“ (SSO). Tie pôsobia v Sýrii od roku 2015. Krátko nato sa ukázalo, že zábery boli urobené v apríli 2016 a pravdepodobne vznikli počas bojov v okolí Aleppa.

Bez ohľadu na to, či ide o starý záznam alebo dokonca o falošnú správu, nie je to prvýkrát, čo sa objavilo podozrenie, že Rusko cvičí Hizballáh a dodáva mu zbrane.

V prípade občianskej vojny v Sýrii, kde Rusi a Hizballáh spoločne bojovali proti radikálnym moslimským džihádistom z „Islamského štátu“ a rovnako nebezpečnému frontu al-Nusra (odnož al-Káidy), to bolo nepochybne rozumné a dokonca v záujme Západu.

Ak sa tieto vojenské poznatky, ktoré bojovníci Hizballáhu v Sýrii získali od Rusov, teraz používajú aj proti Izraelu v Libanone, nemožno z toho viniť Rusko plošne. Koniec koncov, USA vycvičili a vyzbrojili aj zakladateľa al-Káidy Usámu bin Ládina a Taliban pre ich boj proti ruskej okupačnej moci v Afganistane v 80. rokoch.

Ruská protivzdušná obrana pre Hizballáh?

Existuje aj fáma, že ruská žoldnierska skupina Wagner dodáva Hizballáhu systém protivzdušnej obrany Pantsir-S1. Tvrdil to denník „Wall Street Journal“ (WSJ) 2. novembra 2023 s odvolaním sa na oficiálny americký zdroj, ktorý sa zasa odvolával na informácie amerických spravodajských služieb.

Moskva správu okamžite poprela a do dnešného dňa sa najmodernejší ruský raketový systém protivzdušnej obrany na Blízkom východe neobjavil. Jedným z dôvodov by mohlo byť to, že ruská armáda nemá dobré skúsenosti s odovzdávaním zložitého systému Pantsir arabským silám. Dňa 17. mája 2020 sily líbyjskej vládnej armády použili turecké bezpilotné lietadlá na zničenie deviatich systémov Pantsir, ktoré Rusko dodalo povstaleckej armáde východolíbyjského vládcu Chalífu Haftara. Východní Líbyjčania si s modernou technológiou nevedeli poradiť.

V polovici júna 2024 sa polovládny americký think tank Irregular Warfare Center (IWC) vrátil k správe o Pantsir. S odvolaním sa na prejav vodcu Hizballáhu Syeda Hassana Nasralláha, ktorý bol v tom čase ešte nažive a vyhlásil, že Hizballáh je pripravený výrazne vystupňovať svoj boj proti Izraelu, sa IWC domnieva, že Nasralláh pravdepodobne narážal na ruský systém protivzdušnej obrany. Silné nálety izraelských síl na Hizballáh od septembra súvisia aj s predpokladom, že dodaný a ukrytý Pantsir mohol byť medzitým zničený.

Iránske rakety pre Rusko

Okrem takýchto spravodajských fám a predpokladov existujú aj fakty a indície, ktoré ukazujú, ako úzko je Rusko prepojené s konfliktom na Blízkom východe. Moskva je v zásade v pakte s nepriateľmi Izraela: Asadovým režimom v Sýrii, Hizballáhom, Hamasom a Iránom.

Tlačová agentúra Reuters 9. augusta informovala, že „desiatky ruských vojenských pracovníkov“ sa v Iráne „pripravujú na nasadenie balistického raketového systému krátkeho doletu Fath-360“. Reuters sa odvolával na „dva európske spravodajské zdroje“, ktoré dodali, že očakávajú skoré dodanie stoviek týchto satelitom navádzaných iránskych rakiet do Ruska pre jeho vojnu na Ukrajine. Vláda USA 6. septembra informovala veľvyslancov štátov patriacich do kontaktnej skupiny pre Ukrajinu vo Washingtone, že Irán začal posielať balistické rakety krátkeho doletu do Ruska. Americká vláda uviedla, že má satelitné snímky, ktoré túto dodávku dokazujú.

Palestínčania a Sýrčania naverbovaní do vojny na Ukrajine

„The Media Line“ (TML), americká spravodajská agentúra pre Blízky východ, 1. januára 2024 uviedla, že Putin platí Palestínčanom z libanonských táborov, aby bojovali na Ukrajine. Pre TML to uviedol nemenovaný „libanonský vládny bezpečnostný zdroj“. Mladí Palestínčania dostávali za svoje nasadenie na Ukrajine 350 amerických dolárov (319 eur) mesačne. Na „znak svojej lojality“ voči Rusku by sa do ruskej armády nechali naverbovať aj „sýrski elitní vojaci“.

Už v roku 2022 a opäť v januári 2023 Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva v Londýne, ktoré je v opozícii voči Asadovmu režimu, informovalo, že na Ukrajine je v mene Ruska nasadených takmer 2 000 vojakov sýrskej armády, najmä 25. divízie síl pre špeciálne misie. Zatiaľ nebolo možné overiť, do akej miery sa tieto sily skutočne zúčastnili alebo zúčastňujú na bojových operáciách.

Arabský pohľad na Rusko

V arabskom svete prevládajú skeptické názory na pôsobenie Ruska v regióne. Napríklad, 5. októbra prinieslo arabské médium „Al Jazeera“ so sídlom v Katare titulok: „Čo chce Rusko z eskalácie medzi Izraelom a Iránom: chaos je dobrý, vojna je zlá“.

Podľa televízneho kanála sa Rusko spolieha na vojenskú podporu Iránu na Ukrajine a dáva slovo expertovi na Blízky východ Ruslanovi Sulejmanovi z azerbajdžanského Baku: „Rusko už dva a pol roka úzko spolupracuje s Iránom, ale výlučne vo vojenskej oblasti. Rusko sa stalo závislým od iránskych zbraní,“ domnieva sa Sulejmanov. Iránski špecialisti podľa neho pomáhajú Rusku „vybudovať továreň na výrobu bezpilotných lietadiel Shahed. To núti Rusko podporovať spojencov Iránu na Blízkom východe, ako je hnutie Hizballáh,“ cituje Sulejmanova Al-Jazeera. Expert je presvedčený, že „Rusko profituje z chaosu na Blízkom východe“. Tento názor je v arabskom svete široko rozšírený – a pravdepodobne sa stretol so širším súhlasom.

Informácie o autorovi:
Tom Goeller je novinár, amerikanista a politológ. Pracoval ako korešpondent vo Washingtone a v Berlíne, okrem iného pre noviny „The Washington Times“ v americkom hlavnom meste. Od apríla 2024 píše pre denník Epoch Times.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj