Utorok 8. októbra, 2024
Okresný súd USA pre južný okres New York vo White Plains, New York, 26. septembra 2024 (Cara Ding/ The Epoch Times)
» ,

Čínsky agent bol odsúdený za represívnu kampaň čínskeho režimu proti Falun Gongu v USA

Americký okresný sudca Nelson S. Roman 26. septembra odsúdil jedného zo sprisahancov, ktorí pomáhali rozvíjať nadnárodnú represívnu kampaň Pekingu v Spojených štátoch, na 16 mesiacov väzenia.

Lin Feng, 44-ročný držiteľ zelenej karty s pobytom v Kalifornii, sa v júli priznal k tomu, že konal ako neregistrovaný agent čínskeho komunistického režimu a podplácal úradníka ministerstva financií v súvislosti so sprisahaním proti praktizujúcim Falun Gongu v Spojených štátoch.

Lin spolupracoval so 70-ročným americkým občanom Johnom Chenom na zrušení neziskového štatútu newyorskej divadelnej spoločnosti Shen Yun Performing Arts. Obaja sa pokúsili podplatiť daňový úrad sumou 50 000 USD, aby dosiahli svoj cieľ.

Shen Yun Performing Arts je hudobná a tanečná umelecká spoločnosť, ktorá sa prostredníctvom svojich predstavení snaží oživiť tradičnú čínsku kultúru. Shen Yun tiež upozorňuje na porušovanie ľudských práv čínskym komunistickým režimom vrátane prenasledovania meditačnej praxe Falun Gong, ktorá od roku 1999 čelí tvrdému prenasledovaniu zo strany Čínskej komunistickej strany (ČKS).

Na súdnom pojednávaní Lin vyjadril ľútosť a dištancoval sa od Chena, miestneho vodcu čínskej komunity, ktorý počas zásahu opakovane komunikoval s čínskym úradníkom. „Ľutujem tento čin,“ povedal Lin na štvrtkovom pojednávaní na okresnom súde USA pre južný okres New York. „Nezáleží na tom, či to bolo vedome alebo nevedome, zlo je zlo.“

Šestnásťmesačný trest odňatia slobody zodpovedá času, ktorý Lin strávil vo väzbe od svojho zatknutia v máji 2023. Po prepustení z federálnej väzby bude podliehať trojročnej podmienke pod dohľadom. Dostal pokutu 50 000 dolárov (45 336 eur), čo je výška úplatku.

Chen sa pokúsil podplatiť úradníka ministerstva financií, o ktorom sa domnieval, že je agentom daňového úradu (IRS), aby podporil podvodnú sťažnosť oznamovateľa.

Podľa súdnych spisov sa Lin a Chen pokúsili „manipulovať s programom IRS prostredníctvom úplatkov a podvodov“ v snahe zbaviť spoločnosť Shen Yun Performing Arts, ktorú založili praktizujúci Falun Gongu, štatútu oslobodenia od daní.

Informácie, ktoré predložili daňovému úradu, boli „formálne nedostatočné a obsahovali rétoriku podobnú propagande, ktorú vláda ČĽR [Čínskej ľudovej republiky] používa na ospravedlnenie obťažovania členov Falun Gongu,“ uvádza sa v obvinení.

Damian Williams, americký prokurátor pre južný okres New York, 19. septembra v správe o vynesení rozsudku uviedol, že čínsky komunistický režim považuje praktizujúcich Falun Gongu za „jednu z piatich najväčších hrozieb pre svoju vládu“, a preto čelia „celému radu represívnych a trestných opatrení“.

Chenove a Linove činy boli podľa neho súčasťou represií zameraných na „obťažovanie, zastrašovanie, narušovanie a iné potláčanie praktizujúcich Falun Gongu“.

„Nebudeme tolerovať podobné snahy o potlačenie slobody prejavu útokom na kritikov ČĽR v Spojených štátoch. Tento úrad je naďalej odhodlaný mariť zlomyseľné nadnárodné pokusy o represie zo strany zahraničných vplyvov na americkej pôde,“ uviedol Williams vo vyhlásení z 25. júla.

Lin sa v júli dohodol s americkými prokurátormi na uznaní viny. Na pojednávaní označil Chena za svojho „šéfa“ a uviedol, že spolu diskutovali o pláne a že pomohol sprostredkovať májové stretnutie medzi Chenom a údajným úradníkom ministerstva financií, hoci sa samotného rozhovoru nezúčastnil.

„Keď sme spolu pracovali, zistil som, že Chen pracuje pre významné osobnosti čínskej vlády a podniky,“ povedal Lin a dodal, že sa niekedy zúčastňoval rozhovorov medzi Chenom a ľuďmi sídliacimi v Číne, ktorí vyjadrili prianie poškodiť Falun Gong.

Priznal, že tajnému agentovi na medzinárodnom letisku Johna F. Kennedyho v New Yorku zaplatil 4 000 dolárov (3 627 eur) v hotovosti. Peniaze boli súčasťou zálohy, ktorú agentovi sľúbil za pomoc pri presadzovaní sťažnosti.

Podľa zápisnice o vynesení rozsudku z 19. septembra Chen povedal tajnému agentovi, ktorý už dostal 1 000 dolárov (907 eur), že Lin uskutoční ešte dve cesty do New Yorku, aby mu doručil ďalšie dve platby v hotovosti vo výške 25 000 dolárov (22 668 eur).

Podľa súdnych spisov Chen povedal, že čínske vedenie bolo „veľmi štedré“. Prokurátori 26. septembra zdôraznili závažnosť Linovho konania a opísali Lina ako pravú ruku v „poburujúcej schéme“ uskutočnenej na „príkaz ČKS“.

V posledných týždňoch ministerstvo spravodlivosti zabezpečilo sériu odsúdení a priznaní viny pri stíhaní čínskych agentov.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj