Utorok 8. októbra, 2024
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). (Zdroj: FB / Zuzana Dolinková)

Ministerka Dolinková po oznámení rezignácie kritizovala konsolidáciu a závery zo šetrenia pandémie Kotlára

Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková oznámila svoju abdikáciu na piatkovej (4. 10.) tlačovej konferencii. Podľa vlastných slov necítila dostatočnú podporu vlády, aby mala silný mandát na zlepšenie stavu v rezorte. Okrem iného kritizovala schválené konsolidačné opatrenia, ktoré môžu mať na zdravotnú starostlivosť závažné následky, vrátane ohrozenia dostupnosti služieb a hromadných výpovedí zdravotníkov. Upozornila tiež na katastrofálny stav rezortu, ktorý prebrala po predchádzajúcich vládach, a vyjadrila sklamanie z nedostatočnej podpory zo strany vlády pri realizácii svojich cieľov. Zároveň vystúpila proti splnomocnencovi vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie Kotlárovi. Opozičné strany vyzývajú na urýchlenú nápravu a kompetentné vedenie rezortu.

Ministerka rezignovala na post najmä kvôli konsolidácii

Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) na tlačovej konferencii v piatok (4.10.) oznámila svoju rezignáciu z postu šéfky rezortu a v najbližších dňoch (v utorok) odovzdá svoju demisiu do rúk prezidenta Petra Pellegriniho. Prezident uviedol, že demisiu Dolinkovej prijme až vtedy, keď premiér Robert Fico (Smer-SD) predloží meno vhodného nástupcu. Šéfka rezortu podľa vlastných slov necítila podporu vlády pre realizáciu svojich cieľov a opatrení na zlepšenie stavu ťažko skúšaného rezortu. Kriticky sa vyjadrila aj ku schválenému konsolidačému balíčku.

„Pri súčasnom nastavení a schválení konsolidačného balíčka ja ako ministerka neviem garantovať, že naše zdravotníctvo ide tým správnym smerom. Teda takým smerom, ktorý sme si vytýčili v programovom vyhlásení vlády. Považujem konsolidáciu verejných financií za neprijateľnú a neakceptovateľnú pre slovenské zdravotníctvo,“ zhodnotila.

Dolinková povedala, že konsolidačné opatrenia týkajúce sa rezortu namietala, a varovala ministra financií i členov poslaneckého klubu Hlas-SD pred následkami ich schválenia. Konsolidácia v súčasnej podobe môže podľa nej spôsobiť hromadné výpovede zdravotníkov a ohrozenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

Rezort nebol prioritou vlády

Ministerka ďalej zdôraznila, že je náročné niečo v rezorte meniť, keď ministerstvo nepatrí medzi priority vlády a nie je vládou podporované. Zároveň prehlásila, že neodchádza v dôsledku žiadnej kauzy. „Fakt, že nedošlo z mojej strany k žiadnemu odbornému, profesijnému ani manažérskemu zlyhaniu, svedčí aj to, že s opozičným návrhom na moje odvolanie, ktorý bol vo štvrtok presunutý na ďalšiu októbrovú schôdzu rokovania Národnej rady SR, vláda vyslovila nesúhlas a považuje ho za nedôvodný a neopodstatnený,“ skonštatovala.

Tiež pripomenula, že rezort prebrala v zdecimovanom stave a upozornila na to, že problémy, ktorým čelila, spôsobili jej predchodcovia z radov opozície. Kritizovala najmä hospodárenie a riadenie počas pandémie, neriešenie narastajúceho dlhu nemocníc, oneskorenia pri projektoch z plánu obnovy a nezvládnutú optimalizáciu siete nemocníc.

Dolinková sa ohradila voči Kotlárovi

Počas tlačovej konferencie ministerka negatívne okomentovala postoje splnomocnenca vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie Petra Kotlára, nominanta SNS. Vytýka mu šírenie množstva dezinformácií a vyjadrila sklamanie, že jeho tvrdenia majú v radoch vládnej koalície podporu. Pôvodne očakávala, že so splnomocnencom budú spoločne riešiť pochybenia v manažmente pandémie, avšak k tomu nedošlo. „S nevedeckými faktami sa bojovať nedá,“ povedala.

Splnomocnenec vlády Kotlár vyjadril viacero podozrení týkajúcich sa neúčinnosti a nebezpečnosti vakcín, ako aj teóriu o umelom pôvode COVID-19. Oznámil, že plánuje vláde odporučiť pozastavenie očkovania mRNA vakcínami, kým nebude preukázaná ich bezpečnosť a účinnosť. Tiež navrhne vládnemu kabinetu odmietnuť aktualizované medzinárodné zdravotné predpisy a pandemickú zmluvu.

Národniari zobrali Dolinkovej rozhodnutie opustiť funkciu na vedomie. „Odsudzujeme však jej útok na nášho poslanca Petra Kotlára a pýtame sa, koľko trestných oznámení dala ona na tých, čo kradli počas COVIDU-u,“ argumentovala riaditeľka kancelárie šéfa SNS Zuzana Škopcová. Doplnila, že počas Dolinkovej pôsobenia na rezorte sa ešte viac zhoršilo už zlé hospodárenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Podľa nich ministerka nepriniesla pre zdravotníctvo žiadnu jasnú víziu.

O niečo skôr to bol podpredseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko, ktorý zvolal tlačovú konferenciu, aby ministerke zdravotníctva vytkol nedostaky v súvislosti s riadením rezortu.

Opozícia ju chcela odvolať už skôr

Návrh na odvolanie ministerky podala koalícia v septembri, pričom jej vyčítala manažérske zlyhania pri projektoch financovaných z plánu obnovy, stav v trenčianskej nemocnici, či negatívne hospodárenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Vláda s návrhom na odvolanie ministerky nesúhlasila.

Najsilnejšia opozičná strana PS považuje odchod ministerky zdravotníctva za nevyhnutný, avšak podľa nich to krízu v zdravotníctve nevyrieši. “Robert Fico je unavený a nechce sa mu vládnuť a prináša už len chaos. Krízu v zdravotníctve alibisticky tlačil pred sebou, ale teraz je všetka zodpovednosť na ňom,” uviedlo PS na sociálnej sieti.

Strana SaS tvrdí, že Dolinkovej odstúpenie prichádza neskoro a poukázala na jej neschopnosť riešiť problémy, ako aj na negatívny dopad konsolidačných opatrení. „Jej odstúpenie sme požadovali už od leta, k viacerým pochybeniam, ktoré boli pre jej koniec dostatočným dôvodom, sa napokon pridal konsolidačný balíček a výpovede zdravotníkov ako pomyselný posledný klinec do rakvy neschopnej ministerky zdravotníctva,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

František Majerský (KDH) ministerke vytýka nepripravenosť a zlyhania v kľúčových otázkach. „Čakali sme, že pri návrhu konsolidácie sa Dolinková postaví a bude bojovať za svoj rezort, za sestry, záchranárov, lekárov a bude sa biť do poslednej chvíle. To sa však nestalo a ministerka radšej rezignovala. Čakáme, že jej nástupca zvráti prijaté opatrenia a zasiahne aj prezident SR,“ vyhlásil poslanec.

Hnutie Slovensko obviňuje ministerku z uprednostňovania finančných skupín pred pacientmi. „Podarilo sa jej zrušiť ľuďom zubné benefity, odložiť maximálne čakacie lehoty na operácie, ktoré mali platiť od začiatku roka, podarilo sa jej zvýšiť zdravotné odvody, zastaviť centrálny systém objednávania pacientov na vyšetrenia,“ vymenoval exminister zdravotníctva Marek Krajčí (Slovensko, Za ľudí, KÚ). 

Opozičné strany vyzývajú vládu na urýchlenú nápravu a kompetentné vedenie rezortu.

Kto ministerku nahradí? Spomína sa viacero mien

Koaličná strana Hlas-SD, ktorá ministerku Dolinkovú na post šéfky rezortu nominovala, vyjadrila pre jej rozhodnutie odstúpiť z funkcie porozumenie. Podľa strany Dolinkovú profesijne aj ľudsky sklamalo schválenie konsolidačných opatrení, čo jej zabránilo plne realizovať svoje plány.

„Hlas-SD plne podporuje Zuzanu Dolinkovú a váži si jej obetavú prácu na poste ministerky zdravotníctva. Počas svojho 11-mesačného pôsobenia sa naplno venovala rozvoju zdravotníctva a riešeniu problémov, ktoré jej zanechali vlády Matoviča, Hegera a Ódora. Vstúpila do rezortu v chaose a zmätku – za stavu, ktorý bol dôsledkom 3,5-ročnej nezodpovednej politiky a nezvládnutia boja s pandémiou, čo viedlo k tisícom zbytočných obetí,“ komentovala strana Hlas-SD prostredníctvom tlačového oddelenia. Zároveň ocenila prínosy ministerkynho pôsobenia. Spomenula výstavbu nových nemocníc, podporu lekárov a zdravotníckeho personálu, či zlepšenie procesu schvaľovania nových liekov.

V rámci koalície sa ako možní nástupcovia ministerky skloňovali rôzne mená, ako napríklad minster školstva Tomáš Drucker, Miriam Lapuníková (riaditeľka  fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici), či Ladislav Kužela (riaditeľ Nemocnice svätého Michala).

Podľa informácií portálu Medicína novým ministrom zdravotníctva sa má stať člen strany Hlas-SD a štátny tajomník ministerstva hospodárstva (rezortu Denisy Sakovej) Kamil Šaško. Šaškova manželka, Marianna, pol roka pracovala ako riaditeľka kancelárie ministerky a v rezorte už pracovala od roku 2022 počas pôsobenie ministra Vladimíra Lengvarského. Zároveň je dcérou Moniky Pažinkovej, bývalej šéfky Úradu pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou SR za druhej Ficovej vlády.

Prečítajte si aj