Utorok 8. októbra, 2024
Moldavská prezidentka a kandidátka na znovuzvolenie Maia Sanduová (C) pózuje na pódiu počas mítingu pri príležitosti začiatku svojej volebnej kampane v Kišiňove 20. septembra 2024. (Foto: ELENA COVALENCO/AFP via Getty Images)

Polícia v Moldavsku tvrdí, že Rusko platilo ľudí, aby v referende o EÚ hlasovali proti

Šéf moldavskej polície tvrdí, že proruské zložky podplácajú desaťtisíce voličov v snahe prekaziť plány krajiny na vstup do Európskej únie. Viorel Cernautanu uviedol, že viac ako 130 000 Moldavcov bolo podplatených, aby v referende o EÚ 20. októbra hlasovali proti a vo voľbách, ktoré sa konajú v ten istý deň, za prokremeľských kandidátov. Povedal, že išlo o „bezprecedentný priamy útok“.

Cernautanu na štvrtkovej (3. 10.) tlačovej konferencii povedal: „Čelíme rozsiahlemu fenoménu financovania a korupcie s cieľom narušiť volebný proces v Moldavsku.“ Uviedol, že v septembri bolo na účty otvorené v ruskej Promsvyazbank prevedených približne 15 miliónov dolárov.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová vypísala referendum, v ktorom sa voličov pýta, či má Moldavsko vstúpiť do 27-členného bloku. Moldavsko oficiálne získalo štatút kandidátskej krajiny EÚ v júni 2022.

Poslanci Európskeho parlamentu budú 8. októbra diskutovať o situácii v Moldavsku a následne 9. októbra hlasovať o uznesení, v ktorom sa očakáva odsúdenie „hybridnej taktiky“ Ruska a „pokusov o zasahovanie“ do prezidentských volieb v krajine.

Sanduová, ktorá sa uchádza o znovuzvolenie v prezidentských voľbách, vyzvala voličov, aby v referende hlasovali za, a obvinila Rusko zo snahy zvrhnúť jej vládu, čo Kremeľ poprel.

V júni 2023 moldavský ústavný súd zakázal stranu ȘOR, ktorú viedol Ilan Šor, proruský podnikateľ, ktorý žil v Izraeli až do začiatku tohto roka, keď sa presťahoval do Ruska. Šor bol v apríli 2023 uväznený na 15 rokov na základe obvinení z podvodu a bol obvinený z vylákania 1 miliardy dolárov z moldavských bánk.

Minulý mesiac Šor ponúkol, že zaplatí 29 dolárov každému, kto v referende hlasoval proti európskej integrácii.

Ukrajina je susedom Moldavska

Moldavsko má rumunsky hovoriacu väčšinu a rusky hovoriacu menšinu a nachádza sa medzi Rumunskom – ktoré je členom EÚ aj NATO – a Ukrajinou.

Po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 sa etnickí Rusi snažili odtrhnúť od Moldavska a tenký kúsok územia, známy ako Podnestersko, si stále udržiava svoju autonómiu na východe krajiny, podporovaný ruskými jednotkami.

V prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia 20. októbra, kandiduje jedenásť kandidátov, ktorí sa pohybujú v rozmedzí od ostro prozápadných až po silne proruských.

Minister infraštruktúry Andrei Spinu, ktorý je šéfom volebného tímu Sanduovej, povedal, že odporcovia prezidentky „používajú peniaze na kupovanie hlasov a ľudí“. Na Telegrame napísal: „Využívajú propagandu na šírenie lží o Európskej únii a strašia ľudí všelijakými bájkami. Neverme zlodejom, utečencom a banditom.“

Sanduová dôrazne odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu a domnieva sa, že Moskva predstavuje pre Moldavsko exponenciálnu hrozbu. O referende povedala: „Klamári sa nás teraz snažia zastrašiť a donútiť nás, aby sme prijali iné rozhodnutia, než aké chceme my. Nesmieme im dovoliť, aby rozhodovali o našom vlastnom osude.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj